Κίεβο: Αμετακίνητοι οι Ορθόδοξοι κληρικοί από τη Λαύρα των Σπηλαίων

Παρά την προγραμματισμένη για σήμερα έξωση εκατοντάδων ιερέων, μοναχών και φοιτητών με εντολή της ουκρανικής κυβέρνησης.
via Associated Press

Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί κληρικοί λένε ότι θα παραμείνουν στο ιστορικό μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο,παρά την προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη (29/3) έξωση σχεδόν χιίλων ιερέων, μοναχών και φοιτητών από το μοναστηριακό συγκρότημα με εντολή της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ένοπλοι αστυνομικοί επιθεώρησαν οχήματα που εισέρχονταν και εξέρχονται από το μοναστηριακό συγκρότημα της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UOC), η οποία αποσχίστηκε από το πατριαρχείο της Μόσχας μετά τη ρωσική εισβολή πέρυσι.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι κάποιοι από τους κορυφαίους Ορθόδοξους κληρικούς διατηρούν δεσμούς με την εκκλησία στη Μόσχα και θεωρούν το μοναστήρι ως την ”Πέμπτη Φάλαγγα της Μόσχας”, κάτι που οι ίδιοι οι κληρικοί αρνούνται

Η ουκρανική κυβέρνηση, στην οποία ανήκει το τεράστιο και ιστορικό μοναστήρι του 11ου αιώνα με θέα στον ποταμό Ντνίπρο το οποίο βρίθει από πολύτιμα θρησκευτικά τεχνουργήματα και κειμήλια, λέει ότι η απόφαση λήφθηκε αφού μια επιτροπή ανακάλυψε πολλαπλές παραβιάσεις της σύμβασης μίσθωσης του συγκροτήματος, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Ο Μητροπολίτης Κλημέντιος, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της UOC, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν βάσιμοι νομικοί λόγοι» για την έξωση, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Αν η κυβέρνηση μας αναγκάσει να το κάνουμε παράνομα, αυτό λέγεται ολοκληρωτισμός», είπε στο BBC. «Δεν χρειαζόμαστε ένα τέτοιο κράτος ή κυβέρνηση. Έχουμε το σύνταγμα και τους νόμους. Δεν δεχόμαστε άλλες μεθόδους».

GLEB GARANICH via Reuters

Στο μεταξύ, αρκετοί εκατοντάδες πιστοί είχαν συγκεντρωθεί στην Αγ. Λάυρα για μια λειτουργία παρά το τσουχτερό κρύο και το χιόνι στο Κίεβο. Διαδήλωσαν με έντονο τρόπο φωνάζοντας στους δημοσιογράφους και αποδοκιμάζοντας αυτό που θεωρούν ως θρησκευτική καταπίεση. Κάποιοι δήλωσαν ότι ήταν έτοιμοι να πεθάνουν για την εκκλησία. Πολλοί από τους πιστούς που ήταν συγκεντρωμένοι στη Λαύρα είπαν ότι πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν την ουκρανική ηγεσία για να τους στερήσει τον Θεό.

Το ζήτημα είναι άκρως πολιτικό. Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν ορισμένα μέλη της Ορξόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ότι υποστήριξαν κρυφά τη Μόσχα κατά τη διάρκεια του πολέμου, αν και ορισμένοι ηγέτες της έχουν καταγγείλει τη ρωσική εισβολή.

Πέρυσι, η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας πραγματοποίησε επιδρομή στη Λαύρα και σε άλλα κτίρια που ανήκουν στη UOC και δεκάδες κληρικοί συνελήφθησαν με κατηγορίες για προδοσία και συνεργασία με τη Ρωσία. Η UOC, ωστόσο, απαντά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τις κατηγορίες.

GLEB GARANICH via Reuters

Η έξωση έχει εκθέσει τις διαιρέσεις μεταξύ της Ουκρανικής Ορθόδοξης κοινότητας. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί έχουν ενταχθεί στην ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU), την 15η αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, σύμφωνα με τα Εκκλησιαστικά Δίπτυχα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ εκατομμύρια εξακολουθούν να ακολουθούν την UOC, η οποία χωρίστηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας τον περασμένο Μάιο μετά από αιώνες υπό τον έλεγχό της.

Η Λούμποφ Μπανκ, μια 60χρονη τραγουδίστρια χορωδίας από την κεντρική πόλη της Πολτάβα, είπε ότι διαδηλώνει στη Λαύρα για τρεις ημέρες και χαρακτήρισε την απόφαση εκδίωξης των κατοίκων του μοναστηριού «πολιτική απόφαση». «Αυτοί [η κυβέρνηση] δεν ακολουθούν το σύνταγμα», είπε. ”Οι μοναχοί είναι πραγματικοί άγγελοι».

Μία άλλη ηλικιωμένη γυναίκα από τη δυτική Ουκρανία θεωρεί ότι παραβιάζονται τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Δεν θα μας συμπεριφέρονταν ποτέ έτσι στην Ευρώπη», είπε. «Εκεί, έχουν ανεξιθρησκία. Δεν έχει σημασία αν είσαι μουσουλμάνος ή καθολικός, αν είναι ιερή μέρα, αφήνουν τους ανθρώπους να τη γιορτάζουν, σου δίνουν μια μέρα άδεια. Τιμούν τα Καθολικά Χριστούγεννα, αλλά εδώ έχουν καταργήσει την ημέρα των Χριστουγέννων μας».

«Είμαστε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας [Πατριαρχείο Μόσχας] και θέλουμε να πάμε στην ΕΕ», συνέχισε. «Αυτό που μας κάνουν είναι αίρεση και όλη η Ευρώπη αηδιάζει με αυτό».

«Κοιτάξτε από πόσους Ουκρανούς έχουν αφαιρεθεί η υπηκοότητά τους για τις πεποιθήσεις τους», πρόσθεσε. «Αυτό αποδεικνύει ότι αυτή η ηγεσία δεν μας χρειάζεται. Θέλουν να μας ξεφορτωθούν.

Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί εάν οι ορθόδοξοι κληρικοί δεν εγκαταλείψουν τελικά το συγκρότημα, αλλά ο Ουκρανός υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε είπε ότι οι αρχές δεν θα χρησιμοποιήσουν βία για να εκδιώξουν τους μοναχούς.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ενστερνιστεί τη ρητορική του Κρεμλίνου για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της, ο Πατριάρχης Κύριλλος, έχει υπαινιχθεί σε κηρύγματα ότι ο πόλεμος της Ρωσίας είναι δίκαιος για το μέλλον του Χριστιανισμού και απέτυχε να καταδικάσει απερίφραστα τη δολοφονία αθώων ανθρώπων στην Ουκρανία.

Πηγή: BBC, Κyiv Post

Δημοφιλή