Κίνα: Εντεκα νεκροί από κατάρρευση οροφής σχολικού γυμναστηρίου-Πιθανότατα μαθήτριες

Πολλά από τα θύματα ενδέχεται να ήταν έφηβες μαθήτριες, μέλη σχολικής ομάδας βόλεϊ που είχε προπόνηση την ώρα της καταστροφής.
Διασώστες στο σημείο μετά την κατάρρευση, 24 Ιουλίου 2023
Διασώστες στο σημείο μετά την κατάρρευση, 24 Ιουλίου 2023
- via Getty Images

Εντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση της οροφής γυμναστηρίου σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη βορειοανατολική Κίνα, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Πολλά από τα θύματα ενδέχεται να ήταν έφηβες μαθήτριες, μέλη σχολικής ομάδας βόλεϊ που είχε προπόνηση την ώρα της καταστροφής.

Η οροφή κατέρρευσε χθες Κυριακή λίγο πριν από τις 15:00 [σ.σ. τοπική ώρα· 10:00 ώρα Ελλάδας] στην Τσιτσιχάρ, στην επαρχία Χαϊλονγκτζιάνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο. Στο εσωτερικό βρίσκονταν 19 άνθρωποι, εκ των οποίων 4 πρόλαβαν να διαφύγουν, όμως οι υπόλοιποι 11 παγιδεύτηκαν.

Ως τις 03:00 σήμερα [σ.σ. 22:00 χθες Κυριακή ώρα Ελλάδας] είχαν ανασυρθεί 13 άνθρωποι από τα συντρίμμια, εκ των οποίων «τρεις δεν είχαν ζωτικές ενδείξεις» και άλλοι έξι «υπέκυψαν» καθώς οι γιατροί δεν κατάφεραν να τους σώσουν, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV εικονίζουν τη στέγη του γυμναστηρίου να έχει καταρρεύσει εντελώς και σωστικά συνεργεία να ψάχνουν στα συντρίμμια.

«Διεξάγεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία επιχειρούν σχεδόν 160 πυροσβέστες και 39 οχήματα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, τα οποία επικαλέστηκε το Νέα Κίνα, εργάτες είχαν κατασκευάσει την οροφή του γυμναστηρίου χρησιμοποιώντας εν μέρει περλίτη, δηλαδή εύπλαστο, άμορφο ηφαιστειακό γυαλί.

Όμως ισχυρές βροχές προκάλεσαν τη διόγκωση αυτού του υλικού, προκαλώντας τη θραύση και την κατάρρευση της οροφής, πρόσθεσε το πρακτορείο, διευκρινίζοντας πως υπεύθυνοι της κατασκευαστικής εταιρείας έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Τα δυστυχήματα που συνδέονται με τον τομέα των ακινήτων είναι συχνά στην Κίνα, όπου οι οικοδομικός κανονισμός παραβιάζεται συχνά και δεν υπάρχει αυστηρή επίβλεψή του.

Το 2015 στην Τιαντζίν, έκρηξη σε αποθήκη χημικών προϊόντων είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 165 ανθρώπους. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες καταστροφές αυτής της φύσης.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή