Κίνα: Πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών τύπου H10N3 σε άνθρωπο

Τι λένε οι υγειονομικοί για τη μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους.
South China Morning Post via Getty Images

Ενας άνδρας 41 ετών στην ανατολική επαρχία Τσιανγκσού της Κίνας έχει επιβεβαιωθεί ως το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα λοίμωξης από το στέλεχος H10N3 της γρίπης των πτηνών, δήλωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας (NHC) την Τρίτη.

Ο άνδρας, κάτοικος της πόλης Τζεντζιάνγκ, νοσηλεύτηκε στις 28 Απριλίου μετά την εμφάνιση πυρετού και άλλων συμπτωμάτων, ανέφερε το NHC. Διαγνώστηκε ότι είχε τον ιό της γρίπης των πτηνών τύπου H10N3 στις 28 Μαΐου, είπε, αλλά δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο είχε μολυνθεί με τον ιό.

Η κατάστασή του είναι σταθερός και είναι έτοιμος να λάβει εξιτήριο. Από την ιατρική παρακολούθηση των στενών επαφών του δεν προέκυψαν άλλοι μολυσμένοι.

Το H10N3 είναι ένα μικρό παθογόνο ή σχετικά λιγότερο σοβαρό στέλεχος του ιού των πουλερικών και ο κίνδυνος εξάπλωσής του σε μεγάλη κλίμακα είναι πολύ χαμηλός, πρόσθεσε το NHC.

Το στέλεχος «δεν είναι ένας πολύ συνηθισμένος ιός», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μόνο περίπου 160 μεμονωμένα κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια, κυρίως σε άγρια πτηνά ή υδρόβια πουλιά στην Ασία και σε λίγα μέρη της Βόρειας Αμερικής ενώ μέχρι στιγμής κανένα δεν έχει εντοπιστεί σε κοτόπουλα.

Η ανάλυση των γενετικών δεδομένων του ιού είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί εάν μοιάζει με παλαιότερους ιούς ή εάν είναι ένα νέο μείγμα διαφορετικών στελεχών.

Πολλά διαφορετικά στελέχη της γρίπης των πτηνών υπάρχουν στην Κίνα και μερικά μολύνουν σποραδικά ανθρώπους, συνήθως εκείνους που εργάζονται με πουλερικά. Δεν έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός ανθρώπινων μολύνσεων με το στέλεχος H7N9 που σκότωσε περίπου 300 άτομα κατά την περίοδο 2016-2017.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα