Διαδηλώσεις ακτιβιστών για το κλίμα σε πόλεις ανά τον κόσμο

Κινητοποιήσεις της Extinction Rebellion σε δεκάδες πόλεις ανά τον κόσμο - Συλλήψεις διαδηλωτών.
ASSOCIATED PRESS

Εκατοντάδες ακτιβιστές για το κλίμα της οργάνωσης Extinction Rebellion συνελήφθηκαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που σημειώθηκαν ανά τον κόσμο.

Η οργάνωση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει από τη Δευτέρα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες σε ειρηνικές διαδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής για τη διάσωση του κλίματος ζητώντας την επείγουσα λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε περίπου 60 πόλεις του κόσμου.

Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διάπραξη αδικημάτων εις βάρος 30 ανθρώπων καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν έναν δρόμο, ενώ άλλοι ακτιβιστές περικύκλωσαν ένα κυβερνητικό κτίριο στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.

Λιγοστές συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία όπου ακτιβιστές περικύκλωσαν το κυβερνητικό κτίριο που στεγάζει το υπουργείο το οποίο εκδίδει άδειες για γεωτρήσεις αερίου και πετρελαίου και βρίσκεται στην πρωτεύουσα, το Ουέλινγκτον.

Victoria Jones - PA Images via Getty Images

Οι διαδηλωτές στο Σίδνεϊ πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία σε κεντρικό δρόμο. Εκατοντάδες ακτιβιστές υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν και σε 30 από αυτούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Αυστραλοί ακτιβιστές διαδηλώνουν και στη Μελβούρνη και το Μπρισμπέιν.

Πενήντα άνθρωποι προσήχθησαν στο Αμστερνταμ επειδή έστησαν μια σκηνή σε κεντρικό δρόμο, έξω από το Εθνικό Μουσείο, το διασημότερο μουσείο της Ολλανδίας, και επειδή αρνήθηκαν να μεταφέρουν τη διαδήλωσή τους σε γειτονική πλατεία.

Περίπου 900 διαδηλωτές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για το κλίμα στην ολλανδική πρωτεύουσα, οι οποίες ξεκίνησαν πριν ξημερώσει. Οι ακτιβιστές μάλιστα κρατούσαν φυλλάδια που έγραφαν «ΣΥΓΓΝΩΜΗ που αποκλείσαμε τον δρόμο, αλλά είναι επείγον».

Στο Λονδίνο, η μητροπολιτική αστυνομία συνέλαβε 276 ανθρώπους που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ακτιβιστές απέκλεισαν δρόμους, γέφυρες και πλατείες στην περιοχή του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει επείγουσα δράση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι διοργανωτές απέκλεισαν κομβικά σημεία της πόλης, περιλαμβανομένων των κτιρίων του Κοινοβούλιο και την πλατεία Τραφάλγκαρ.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Ακτιβιστές παρακώλυσαν την κυκλοφορία στο Βερολίνο, όπου οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσουν σε συλλήψεις επί του παρόντος.

Στο Παρίσι, 1.000 ακτιβιστές, υποστηριζόμενοι από το αντικυβερνητικό κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, φέρεται να κατέλαβαν ένα εμπορικό κέντρο.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να εξαπλωθούν σε δεκάδες άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Νέο Δελχί και η Νέα Υόρκη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή