Κινέζοι επιστήμονες απομόνωσαν «εξαιρετικά αποτελεσματικά» αντισώματα κατά του κορονοϊού

Τον εμποδίζουν να εισέρχεται σε κύτταρα.
.
.
Reuters

Ομάδα Κινέζων επιστημόνων απομόνωσε αντισώματα για τα οποία υποστηρίζει πως είναι «εξαιρετικά αποτελεσματικά» στο να μπλοκάρουν τη δυνατότητα του νέου κορονοϊού να εισέρχεται σε κύτταρα, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο στη θεραπεία ή την πρόληψη του Covid-19.

Δεν υπάρχει ακόμα αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία για την ασθένεια, η οποία εμφανίστηκε στην Κίνα και εξαπλώνεται ανά τον κόσμο σε μια πανδημία η οποία έχει μολύνει πάνω από 850.000 ανθρώπους και προκαλέσει τον θάνατο 42.000.

Ο Ζανγκ Λινκί στο Πανεπιστήμιο Τσινγκουά στο Πεκίνο είπε ότι ένα φάρμακο με αντισώματα σαν αυτά που ανακάλυψε η ομάδα του θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό από τις υπάρχουσες προσεγγίσεις, περιλαμβανομένης της «οριακής», όπως τη χαρακτήρισε, θεραπείας πλάσματος, που περιλαμβάνει αντισώματα αλλά περιορίζεται από τον τύπο του αίματος.

Στα τέλη του Ιανουαρίου η ομάδα του Ζανγκ και μια ομάδα στο 3ο Λαϊκό Νοσοκομείο στη Σεντζέν άρχισαν να αναλύουν αντισώματα από αίμα ασθενών που είχαν αναρρώσει, απομονώνοντας 206 μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία έδειχναν αυτό που χαρακτήρισε ως «ισχυρή» δυνατότητα δέσμευσης με τις πρωτεΐνες του ιού.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν άλλο ένα τεστ, για να δουν εάν θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον ιό να εισέρχεται σε κύτταρα, όπως είπε σε συνέντευξή του στο Reuters. Ανάμεσα στα πρώτα 20 περίπου αντισώματα που δοκιμάστηκαν, τέσσερα ήταν σε θέση να μπλοκάρουν την είσοδο του ιού και από αυτά δύο ήταν «εξαιρετικά καλά» σε αυτό, έιπε ο Ζανγκ.

Η ομάδα πλέον εστιάζει στην ταυτοποίηση των πιο ισχυρών αντισωμάτων και πιθανότατα στον συνδυασμό τους για τον μετριασμό του κινδύνου της μετάλλαξης του ιού. Εάν όλα πάνε καλά, μπορεί να ακολουθήσει μαζική παραγωγή για δοκιμές, πρώτα σε ζώα και μετά σε ανθρώπους.

Η ομάδα συνεργάζεται με μια συνοαμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, τη Brii Biosciences, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για «εξέλιξη πολλαπλών υποψηφίων για προφυλακτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις» σύμφωνα με ανακοίνωση της Brii.

«Η σημασία των αντισωμάτων έχει αποδειχθεί στον κόσμο της Ιατρικής εδώ και δεκαετίες» είπε ο Ζανγκ. «Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του καρκίνου, των αυτοάνοσων και των μολυσματικών ασθενειών».

Τα αντισώματα δεν είναι εμβόλιο, μα θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε ευπαθή άτομα με σκοπό να εμποδιστεί η μόλυνσή τους.

Κανονικά χρειάζονται δύο χρόνια για να πλησιάσει ένα φάρμακο σε έγκριση για χρήση σε ασθενείς, μα η πανδημία Covid-19 σημαίνει ότι τα πράγματα κινούνται πιο γρήγορα, τόνισε, με βήματα που υπό άλλες συνθήκες γίνονται διαδοχικά, τώρα να γίνονται παράλληλα.

Ο Ζανγκ, που ανέβασε online τα ευρήματά του, ελπίζει τα αντισώματα να μπορούν να δοκιμαστούν σε ανθρώπους σε έξι μήνες. Εάν βρεθούν αποτελεσματικά στις δοκιμές, η χρήση τους σε θεραπείες θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Δημοφιλή