Κορονοϊός: Οι ΗΠΑ έσπασαν όλα τα ρεκόρ κρουσμάτων - Μεγάλη αύξηση των νέων θανάτων στην Ευρώπη

Η χώρα κατέγραψε σε μια ημέρα 75% περισσότερα κρούσματα απ' ό,τι η Κίνα του 1 δισ. τη χειρότερη μέρα. Σαρώνει ο ιός με ρεκόρ νέων θανάτων τη Γηραιά Ήπειρο. Τι συμβαίνει στην Τουρκία.
|
Ο πύργος των Αζαντί στην Τεχράνη του Ιράν τιμά τους γιατρούς όλου του κόσμου που δίνουν μάχη κατά του κορονοϊού. Σε άλλες προβολές εμφανίζονται τα ονόματα όλων χωρών στις οποίες έχει εξαπλωθεί ο ιός και οι σημαίες τους.
Ο πύργος των Αζαντί στην Τεχράνη του Ιράν τιμά τους γιατρούς όλου του κόσμου που δίνουν μάχη κατά του κορονοϊού. Σε άλλες προβολές εμφανίζονται τα ονόματα όλων χωρών στις οποίες έχει εξαπλωθεί ο ιός και οι σημαίες τους.
Anadolu Agency via Getty Images

Οι ΗΠΑ αναδεικνύονται με ταχύτατους ρυθμούς η χώρα με μακράν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων κορονοϊού στον κόσμο και αυτό μέσα μόλις περίπου δύο εβδομάδες. Η χώρα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον καταγεγραμμένο αριθμό θανάτων και νεκρών που κατέγραψε η Κίνα (του 1.3 δισ. πολιτών) μέσα σε διάστημα τριών μηνών ενώ το τελευταίο 24ωρο η ημερήσια καταγραφή νέον κρουσμάτων είναι σχεδόν υψηλότερη κατά 75% από αυτή που κατέγραψε η ασιατική χώρα την χειρότερη ημέρα εν μέσω πανδημίας. Επίσης σε μια ημέρα κατέγραψε περισσότερους από 900 νεκρούς σχεδόν δηλαδή όσους η Ισπανία και η Ιταλία που μέχρι σήμερα έχουν το θλιβερό ρεκόρ σε ημερήσιες καταγραφές νεκρών.

Την ίδια στιγμή ο ιός συνεχίζει να σαρώνει στην Ευρώπη με Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο να καταγράφουν ρεκόρ νέων θανάτων το τελευταίο 24ωρο ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στη Τουρκία.

Ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε 203 χώρες και περιοχές του πλανήτη και ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έχουν φτάσει τα 872.972ενώ εξ αυτών οι ενεργές υποθέσεις ασθενών ανέχονται σε 639.125 εκ των οποίων οι 33.620 (5%) είναι νοσηλευόμενοι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Οι υποθέσεις που έχουν κλείσει ανέρχονται σε 220.675 εκ των οποίων οι 184,594 (81%) αφορούν ασθενείς που έχουν αναρρώσει και ο 43.275 (19%) αντιστοιχεί στον συνολικό αριθμό των νεκρών.

Πρόχειρο νοσοκομείο για τον κορονοϊό με σκηνές στήνεται μέσα στο Σέντραλ Παρκ της Νέα Υόρκης στις ΗΠΑ.
Πρόχειρο νοσοκομείο για τον κορονοϊό με σκηνές στήνεται μέσα στο Σέντραλ Παρκ της Νέα Υόρκης στις ΗΠΑ.
Noam Galai via Getty Images

ΗΠΑ - 4.054 νεκροί, 188.578 ασθενείς

Στις 12 Φεβρουαρίου εν μέσω πλήρους έξαρσης της επιδημίας κορονοϊού στην Κίνα, καταγράφηκαν σε μια ημέρα περισσότερα από 14.000 κρούσματα και στις 24 Φεβρουαρίου 150 θάνατοι. Ήταν οι υψηλότερες ημερήσιες καταγραφές μέχρι σήμερα, στη χώρα από όπου ξεκίνησαν όλα. Αλλά αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά σε όσα ακολούθησαν.

Την Τρίτη οι ΗΠΑ κατέγραψαν 912 θανάτους (μόνο η Ιταλία ξεπέρασε αυτό τον αριθμό με 919 στις 26 Μαρτίου) και 24.7742 νέα κρούσματα. Μια καταγραφή που δείχνει την καταστροφική εξάπλωση του ιού και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των επιστημόνων αλλά και την προειδοποίηση του αμερικανού προέδρου πως οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες ενώ παράλληλα ανακοίνωσε παράλληλα πως τα μέτρα της λεγόμενης κοινωνικής αποστασιοποίησης παρατείνονται ως την 30ή Απριλίου.

Σημειώνεται πως σήμερα μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 6 θάνατοι και 109 νέα κρούσματα.

  • Το στρατηγικό απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (μάσκες, οι αναπνευστήρες, τα γάντια, οι προστατευτικές στολές και οι προσωπίδες,)έχει σχεδόν εξαντληθεί όπως αναφέρουν δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας. Σημειώνεται πως εθνικό στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ έχει θεωρητικά σκοπό την επάρκεια υλικού σε καταστάσεις εκτάκτων καταστάσεων τόσο σοβαρών που προκαλούν ελλείψεις. Αλλά πολιτείες σε όλη τη χώρα ζητούν τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες ποσότητες υλικού για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν. Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως διαψεύδει τους ισχυρισμούς αν και ακόμη και η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (Federal Emergency Management Agency, FEMA) που έχει αναλάβει έλεγχο και τη διανομή υλικού τόνισε πως η υπηρεσία γνώριζε ήδη από το στάδιο της κατάρτισης του σχεδιασμού της για την αντιμετώπιση της πανδημίας πως το στρατηγικό απόθεμα δεν θα επαρκούσε.

  • Εγκλωβισμένοι στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρου των Θεόδωρος Ρούσβελτ είναι εκατοντάδες στελέχη του Π.Ν των ΗΠΑ ενώ ο πλοίαρχος που βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξάπλωση με αλματώδη ρυθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό πάνω στο σκάφος ζήτησε άδεια να απομακρυνθούν εσπευσμένα τα μέλη του πληρώματός του και να τεθούν σε απομόνωση. «Δεν θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε αυτό το στάδιο», αντέτεινε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ απορρίπτοντας το αίτημα εκκένωσης του πληρώματος του αεροπλανοφόρου που έχει αγκυροβολήσει στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πωλητής στο Λιβόρνο της Ιταλίας προσπαθεί να προστατευθεί όπως όπως από κορονοϊο. Μια εικόνα που θυμίζει (και πάλι) Κίνα.
Πωλητής στο Λιβόρνο της Ιταλίας προσπαθεί να προστατευθεί όπως όπως από κορονοϊο. Μια εικόνα που θυμίζει (και πάλι) Κίνα.
Laura Lezza via Getty Images

Ιταλία - 12.428 νεκροί, 105.792 κρούσματα

Σημαντική μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που αναφέρονται καθημερινά, συνεχίζει να παρατηρείται στην Ιταλία αλλά δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών παραμένει ιδιαίτερα υψηλός. Σημειώνεται η χώρα έχει κατά πολύ ξεπεράσει σε αριθμό ασθενών και θανάτων την Κίνα και μέχρι σήμερα κατέχει και το θλιβερό ρεκόρ του υψηλότερου αριθμού θανάτων σε μια ημέρα (919 στις 26 Μαρτίου), παρά το ότι δεν μπορεί να συγκριθεί πληθυσμιακά με την Κίνα.

Την Τρίτη καταγράφηκαν ακόμη 837 θάνατοι (ο τρίτος κατά σειρά υψηλότερος αριθμός στη χώρα από όταν μπήκε σε φάση έξαρσης η επιδημία) και 4.053 κρούσματα.

Ισπανία- 9.053εκροί, 102.136 ασθενείς

589 νεκρούς και 6.213 νέους ασθενείς ανακοίνωσε μέχρι σήμερα η χώρα ενώ και την Τρίτη ήταν εξαιρετικά υψηλός ο αριθμός των θανάτων και ασθενών που καταγράφηκαν αφού ανήλθαν σε 748 και 7.967 αντίστοιχα.

  • Μεταξύ των προβλημάτων που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι και αυτός της αύξησης των κρουσμάτων ενδοικογενειακής βίας. Οι κλήσεις στη γραμμή βοήθειας που έθεσε σε λειτουργία η ισπανική κυβέρνηση αυξήθηκαν κατά τ12,4% κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες ισχύς των περιοριστικών μέτρων ενώ ενώ οι διαδικτυακές συνομιλίες στον ιστότοπο της γραμμής βοήθειας αυξήθηκαν κατά 270%, ανέφερε το υπουργείο Ισότητας.

Γερμανία - 788 νεκροί, 72.383 ασθενείς

Η χώρα έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής σήμερα 13 νέους θανάτους και 575 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ την Τρίτη κατέγραψε ρεκόρ αριθμού θανάτων αφού ανήλθαν σε 150 (αντί 104 την Δευτέρα) και αυτό σε μια χώρα που έχει καταφέρει να συγκρατήσει εξαιρετικά χαμηλά το ποσοστό θνητότητας των ασθενών. Παρατηρείται βέβαια μια διαρκής αύξηση από τις 29 Μαρτίου και τελικά την Τρίτη φτάσαμε στον υψηλότερο αριθμό. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα την Τρίτη ήταν 4.923.

Γιατροί και νοσηλευτές στην Ισπανία ελλείψει επαρκούς προστατευτικού εξοπλισμού φορούν πλαστικές σακούλες σκουπιδιών.
Γιατροί και νοσηλευτές στην Ισπανία ελλείψει επαρκούς προστατευτικού εξοπλισμού φορούν πλαστικές σακούλες σκουπιδιών.
Alvaro Calvo via Getty Images

Γαλλία - 3.523 νεκροί, 52.128 ασθενείς

Τον υψηλότερο αριθμό νέων θανάτων (σπάζοντας το ρεκόρ της Δευτέρας) κατάγραψε η Γαλλία καθώς επίσης και μια τρομακτική αύξηση- μέσα σε 24ωρες-στον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Οι αρχές ανέφεραν 499 θανάτους και 7.578 κρούσματα αντί 4.376 την Δευτέρα.

Ιράν -3.036 νεκροί, 47.593 ασθενείς

Πολύ υψηλές παραμένουν οι ημερήσιες καταγραφές νέων νεκρών και κρουσμάτων και την Τετάρτη αφού έφτασαν τους 138 (ο υψηλότερος αριθμός μέχρι σήμερα ήταν 157) και τα 2.988 αντίστοιχα.

Ηνωμένο Βασίλειο - 1.789 νεκροί, 25.150 ασθενείς

Μεγάλη αύξηση την Τρίτη στον αριθμό των νεκρών που προστέθηκαν στη μακρά λίστα αλλά και σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Οι αρχές ανέφεραν ρεκόρ θανάτων αφού ανήλθαν σε 381 (αντί 180 την Δευτέρα) και 3.009 νέες καταγεγραμμένες περιπτώσεις ασθενών.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα 13χρονο αγόρι από το Μπρίξτον, που κατέληξε στο νοσοκομείο του Βασιλικού Κολλεγίου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν παρουσίαζε κανένα υποκείμενο νόσημα. Σημειώνεται πως την Τρίτη ανακοινώθηκε και ο θάνατος ενός 12χρονου κοριτσιού στο Βέλγιο.

Στην πόλη του φωτός η λεωφόρος Ελιζέ είναι πλέον πάντα άδεια.
Στην πόλη του φωτός η λεωφόρος Ελιζέ είναι πλέον πάντα άδεια.
Anadolu Agency via Getty Images

Ελβετία - 433 νεκροί, 16.605 ασθενείς

Αν και μια χώρα μόλις 8,5 εκατ. πολιτών παραμένει σταθερά στη πρώτη 10αδα των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.

Την Τρίτη κατέγραψε ρεκόρ νέων θανάτων θανάτων καθώς έφτασαν τους 74 ενώ οι αναφορές για νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση παρουσιάζει διαρκείς αυξομειώσεις και χθες ανήλθαν σε 683 που είναι ένας χαμηλός αριθμός βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων στη χώρα.

Τουρκία -214 νεκροί, 13.531 ασθενείς

Στα 2.704 εκτινάχθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα την Τρίτη ενώ καταγράφηκα και ο υψηλότερος μέχρι σήμερα αριθμός θανάτων αφού οι νεκροί ανήλθαν σε 46.

Ο υπουργός Εξωτερικών. Μ.Τσαβούσογλου ανακοίνωσε επίσης πως 98 Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Κίνα: Οι υγειονομικές αρχές άρχισαν από σήμερα να δημοσιοποιούν δεδομένα για τα ασυμπτωματικά κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, που φοβάται ότι η επιδημία θα αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν πως είναι φορείς.Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των γνωστών ασυμπτωματικών φορέων παρέμενε απόρρητος ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, που επικαλείται αδημοσίευτα κυβερνητικά έγγραφα, ο αριθμός τους ξεπερνά τους 40.000 ανθρώπους. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόλις επτά θάνατοι και 36 νέα κρούσματα και όλα, πλην ενός, ήταν ”εισαγώμενα”.

Ρωσία: Περισσότερα από το 40% των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, που εντοπίσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Μόσχα, είναι άνθρωποι ηλικίας από 18 έως 45 ετών, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε 7 νέους θανάτους και 440 νέα κρούσματα. Συνολικά έχουν καταγραφεί 24 θάνατοι και 2.777 κρούσματα.

Βουλγαρία: Την προσωρινή αναστολή των εργασιών του Κοινοβουλίου στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε η πρόεδρός του Τσβέτα Καραγιάντσεβα, καθώς βουλευτής βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Το σύνολο των βουλευτών και του προσωπικού της Βουλής, θα υποβληθεί σε εξετάσεις. ενώ επανάληψη των εργασιών της Βουλής θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με την ομάδα συντονισμού για την καταπολέμηση του ιού στη Βουλγαρία.

Αίγυπτος: «Επ’ αόριστον» θα παραμένουν κλειστά όλα τα μουσουλμανικά τεμένη στην Αίγυπτο σύμφωνα με τον Υπουργό των Βακουφίων της χώρας που τόνισε πως «η υποτίμηση του κορονοϊού ισοδυναμεί με αμαρτία...Η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής ή των άλλων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της ισλαμικής σαρία και η ανάληψη ενεργειών επ’ αυτού αποτελεί νόμιμο καθήκον», ανέφερε ο Γκόμαα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η αμέλεια σε αυτό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο ισοδυναμεί με αμαρτία».

ANA-MPA Copyright © 2004-2005 All rights reserved.