Κιβωτός του Κόσμου: Στο «μικροσκόπιο» χορηγίες και παραχωρήσεις ακινήτων

Σαρωτικοί έλεγχοι σε δομές ανά την Ελλάδα.
Eurokinissi

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» όχι μόνον στην Αθήνα αλλά και σε Κόνιτσα, Πωγωνιανή και Χίο. Στη δομή της Καλαμάτας συνελήφθη η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη της δομής μετά τον εντοπισμό περιστρόφου σε κλειδωμένο συρτάρι η οποία πάντως με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερη.

Μέχρι στιγμής υπάρχει μία κατάθεση θύματος σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ από τις υπόλοιπες καταθέσεις προκύπτει ότι ακόμα τρία παιδιά ενδεχομένως να έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Η έρευνα διεξάγεται -ταυτόχρονα- σε διάφορα επίπεδα, με τους εισαγγελείς ανηλίκων να διερευνούν τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης και κακοποιητικών συμπεριφορών και την οικονομική αστυνομία να διερευνά τα οικονομικά πεπραγμένα πρώην μελών της Οργάνωσης.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται 15 άτομα, ενώ έχουν ληφθεί 12 καταθέσεις. Αποκλειστικά στην ΕΡΤ μίλησε η μητέρα του 19χρονου, του πρώτου παιδιού της Κιβωτού που προχώρησε σε συγκεκριμένες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

«Εγώ ξύπναγα το παιδί μου για να του πάει πρωϊνό στις 7 το πρωί. Το σίγουρο είναι ότι το παιδί τράβηξε τα πάνδεινα εκεί πέρα» υποστηρίζει.

Η μητέρα του 19χρονου, αναφέρει πως από την αρχή ήθελε να τηλεφωνήσει στο υψηλόβαθμο στέλεχος που καταγγέλουν αλλά ο γιός της δεν την άφηνε. Πάντως αναμένεται να καταθέσει και αυτή στην εισαγγελία τις επόμενες ημέρες. Είναι η καταγγελία του 19χρονου, που ξεκλείδωσε και την ολη υπόθεση.

«Ρόλο παιδαγωγού είχαν άτομα νεαρά χωρίς καμία ειδίκευση» καταγγέλλει η, πρώην εργαζόμενος στην Κιβωτό.

Συνολικά 12 μάρτυρες έχουν καταθέσει έως τώρα. Πρόκειται για παιδιά που φιλοξενούνται είτε ήδη έχουν φιλοξενηθεί στις δομές της Κιβωτού, είτε για πρώην εργαζόμενους, με κάποιους από αυτούς να επιβεβαιώνουν τα περιστατικά κακοποίησης, όπως ξυλοδαρμούς, ψυχολογική βία, εγκλεισμούς, απομονώσεις.

Ξυλοδαρμούς για ασήμαντες αφορμές καταγγέλλει άλλος φιλοξενούμενος της δομής. Έλεγχος της αστυνομίας γίνεται και στην δομή της Πωγωνιανής για κακοποιητικές συμπεριφορές.

Την Παρασκευή με εντολή της Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα. Στελέχη της Ασφάλειας ήλεγξαν και το παράρτημα στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, όπου συγκέντρωσαν ολόκληρες σακούλες με έγγραφα.

Για σχεδόν τρεις ώρες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, αναζητούσαν και συγκέντρωναν οικονομικά στοιχεία.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή. Η ίδια φέρεται να υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα και ότι το όπλο είχε τοποθετηθεί εκεί από προκατόχους της, ενώ λίγη ώρα αργότερα αφέθηκε ελεύθερη με εντολή Εισαγγελέα.

«Άκουσα ότι βρέθηκε όπλο και δεν το πίστευα. Πως θα αφήσω το παιδί μου να μείνει εδώ;» δήλωσε πατέρας.

Εντύπωση προκαλεί ότι σε κάδους ανακύκλωσης κοντά στο παράρτημα βρέθηκαν σκισμένα τιμολόγια, αλλά και άλλα έγγραφα.

Αιφνιδιαστικοί έφοδοι έγιναν στις δομές της Κόνιτσας και της Χίου.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι από το 2014 μέχρι σήμερα μπαίνουν στα ταμεία της οργάνωσης 5-6 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Όσον αφορά στην παράλληλη έρευνα που γίνεται για την οικονομική διαχείριση των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έμπαιναν στα ταμεία του οργανισμού, υπάρχει αλληλογραφία της Οικονομικής Αστυνομίας με τις τράπεζες για να διαλευκανθεί σε ποια τραπεζικά ιδρύματα διατηρούσαν λογαριασμούς τα μέλη των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων της Κιβωτού.

Η έρευνα εστιάζεται σε 15 πρόσωπα που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε προς αυτά ροή χρήματος από τα ταμεία του ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι κάποια από τα πρόσωπα που ελέγχονται από την Οικονομική Αστυνομία ελέγχονται και από τους Εισαγγελείς Ανηλίκων για ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με κακοποιήσεις.

Τα ακίνητα της οργάνωσης

Ωστόσο οι καταγγελίες παιδιών είναι σοκαριστικές ενώ και τα ευρήματα από τους ελέγχους στις δομές είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν μία αμύθητη ακίνητη περιουσία της Οργάνωσης, που προήλθε σε μεγάλο βαθμό από δωρεές πολιτών οι οποίοι ήθελαν να συνεισφέρουν στη Κιβωτό.

Όπως αποκαλύπτεται υπάρχει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία της η «Κιβωτός του Κόσμου» σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το megatv παραμένουν ερωτήματα για τις αγοραπωλησίες ακινήτων από την «Κιβωτό του Κόσμου» και ο τρόπος αξιοποίησης τους προς όφελος των παιδιών.

Τα ακίνητα «φιλέτα» της Κιβωτού:

– Αγροτεμάχιο με μονοκατοικία εκτός σχεδίου στο Νέο Ρύσσιο. Η αγορά έγινε το 2021, με αξία 1.000.000€

– Χωράφι στην οδό Βερίτη στην Χίο αγοράστηκε μέσα στην κρίση μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές με επιταγή. Η αξία του φτάνει τα 400.000€

– Για το ακίνητο της Χίου η αγοράστρια εταιρεία κατέβαλε το παραπάνω τίμημα 245.000€ σε καθένα των πωλητών.

– Ακίνητο – μεζονέτα στον Διόνυσο, με 300 τμ σε 3 επίπεδα με πλούσιο περιβάλλοντα χώρο και αξίας 600.000€.

Από δωρεά η «Κιβωτός» έχει σημαντικό μέρος και μίας πολυκατοικίας σε κομβικό σημείο της Αγίας Παρασκευής με τη συνολική αξία να ανέρχεται σε 550.000€.

Από δωρεά η «Κιβωτός» έχει διαμέρισμα α’ ορόφου στη Γλυφάδα, αξίας 200.000€, ενώ κληρονόμησε οικόπεδο 198 τ.μ. στην Πετρούπολη, αξίας 140.000 ευρώ.

Τα ταμεία της Οργάνωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews.gr, από την αρχή της λειτουργίας της Οργάνωσης, μέχρι και σήμερα, από χορηγίες, φέρονται να μπήκαν στα ταμεία περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ. Όμως τα μεγαλύτερα ποσά φέρονται να δόθηκαν από το 2014-2015 και μετά όταν η «Κιβωτός» άρχισε να γίνεται γνωστή.

Ο έλεγχος επικεντρώνεται στις δαπάνες, εάν τηρήθηκε η διαδικασία, ή εάν μπήκαν και χρήματα απευθείας σε λογαριασμούς συγκεκριμένων προσώπων. Ερευνάται για παράδειγμα εάν δημιουργούνταν εικονικές δαπάνες, μέσω εκδηλώσεων παραδείγματος χάριν που υπερκοστολογούνταν. Η έρευνα αφορά και την μισθοδοσία των 150 περίπου εργαζομένων.

Την ίδια ώρα από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικους χρήματος, ελέγχονται λογαριασμοί και θυρίδες.

Όπως πάντως αναφέρεται, ένα μεγάλο χρηματικό ποσό 130.000 ευρώ εντοπίστηκε σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της πρεσβυτέρας, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο δικαιούχος να είναι και ο πατέρας Αντώνιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μέχρι τώρα έρευνας δεν υπάρχουν λογαριασμοί στο όνομα του πατέρα Αντωνίου, καθώς όλα είναι σε αυτό της συζύγου του η οποία ήταν και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Κιβωτού» και κατέχει και το 50% των μετοχών της οργάνωσης.

Έρευνες σε βάθος πενταετίας

Όπως ανέφερε στέλεχος της ΕΛΑΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι έρευνες στις περιφερειακές δομές της ΜΚΟ πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες Ασφάλειας, μετά από παραγγελία της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία περνάει από «ψιλό κόσκινο» όλα τα οικονομικά, προκειμένου να συγκεντρωθούν τυχόν τιμολόγια και παραστατικά, που θα βοηθήσουν να πέσει άπλετο φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού», σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

Βέβαια όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνταν και ελέγχονταν από το λογιστήριο της οργάνωσης στον Κολωνό, όπου επικεντρώνεται η έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία, που έκανε «έφοδο» την περασμένη Τρίτη.

Τα στελέχη της υπηρεσίας παρέλαβαν, σε άψογη συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης, όπως λένε, όλα τα βιβλία και στοιχεία που υπήρχαν, προκειμένου να μελετηθεί και διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής διαχείρισης και πού πήγαιναν τα χρήματα, τα οποία προέρχονταν κυρίως από δωρεές.

Πατέρας καταγγέλλει κακοποίηση του παιδιού του

Γονείς παιδιών που ζουν στη δομή της Καλαμάτας, μετά την αποκάλυψη ότι βρέθηκε όπλο στο γραφείo της υπεύθυνης, ζητούν να πάρουν τα παιδιά τους.

Πατέρας παιδιού που ζει εκεί καταγγέλλει την κακοποίηση του παιδιού του όταν αυτό ζούσε σε παράρτημα της Αθήνας, σημειώνοντας: «Μου λέει μπαμπά πάρε με από εδώ, με βάζουν τιμωρίες, με βάζουν να καθαρίζουμε, τον έσπρωξε παιδαγωγός και έπεσα από τη σκάλα. Μου ζήτησαν πολλές φορές από την Κιβωτό να πάρω πίσω την καταγγελία».

Εντύπωση προκαλεί ότι σε κάδους ανακύκλωσης κοντά στο παράρτημα της Καλαμάτας βρέθηκαν σκισμένα τιμολόγια και άλλα έγγραφα.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή ενός 8χρονου αγοριού, που καταγγέλλει μαζί με την μητέρα του, ότι κακοποιήθηκε στη δομή του Βόλου. «Μια φορά με είχανε βάλει, ήτανε βράδυ. Έκανα χαζομάρες και μου είπε μια κυρία ότι η συμπεριφορά σου…Με έβαλε μέσα στο κλουβί και μετά μου είπε ότι «η συμπεριφορά σου είναι για κλουβί. Με γρατζούναγε στη πλάτη» είπε στη μαρτυρία του στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα θα γίνει έρευνα για τις συμφωνίες του ιδρύματος για την παραχώρηση εκτάσεων και κτιρίων.

Στη Χίο η Κιβωτός του Κόσμου καταγγέλλεται ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα για την παραχώρηση μεγάλων εγκαταστάσεων και αρνούνταν να πληρώσει το συμφωνηθέν ποσό.

«Υπάρχει μεγάλη πικρία για τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα που παρά τα έγγραφα που είχα στείλει αρνήθηκαν να συναντηθούμε, ενώ δεν σήκωναν ούτε το τηλέφωνο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρώην δήμαρχος του νησιού, Μάρκος Μέννης.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Κιβωτού με την υφυπουργό εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, στη κεντρική δομή του Κολωνού.

Προκαταρκτική της Εισαγγελίας Βόλου για να εντοπιστούν οι καταγγέλλοντες

Τρίτη προκαταρκτική έρευνα που αφορά στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου, στο Διμήνι Βόλου, παρήγγειλε η Εισαγγελία Βόλου, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μέσω των Μ.Μ.Ε., το τελευταίο διάστημα και φέρεται να προέρχονται από πρώην τρόφιμους της δομής.

Η προκαταρκτική ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, με σκοπό τον εντοπισμό των καταγγελλόντων, καθώς, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει εμφανιστεί για κατάθεση, είτε στην Αστυνομία, είτε στην Εισαγγελία, κανείς πρώην ή νυν τρόφιμος, πρώην ή νυν εργαζόμενος, εθελοντής, γονέας ή κηδεμόνας τρόφιμου της δομής του Βόλου.

Οι άλλες δύο προκαταρκτικές έρευνες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αφορούν, η μία στην καταγγελία του πρώην εργαζομένου της δομής, Χρόνη Χλίτσιου, τον περασμένο Αύγουστο, για κακοποίηση τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού που ήρθε από την Αθήνα και η άλλη, καταγγελία πρώην τρόφιμου για ξυλοδαρμό που έγινε στον Συνήγορο του Πολίτη.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ News, dikastiko.gr

Δημοφιλή