ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/08/2020 15:21 EEST | Updated 12/08/2020 17:36 EEST

Κορονοϊός: 34 κρούσματα σε γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη, άλλα 5 στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας

Πρόκειται για 31 ηλικιωμένους και τρεις εργαζόμενους σε γηροκομείο της συμπρωτεύουσας.

Eurokinissi

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι. Όπως έγινε γνωστό έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τα 34 με αποτέλεσμα να σπεύδoυν εκεί εκτάκτως ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο γγ Πολ. Προστασίας Β.Παπαγεωργίου, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά. 

Πρόκειται για 31 ηλικιωμένους και τρεις εργαζόμενους στο γηροκομείο. 

Όπως ήταν αναμενόμενο σήμανε συναγερμός, καθώς στον οίκο ευγηρίας φιλοξενούμενοι και προσωπικό είναι 120 άτομα. Ήδη έχουν  ξεκινήσει τεστ και ιχνηλατήσεις.

Εντωμεταξύ, πέντε νέα κρούσματα εντοπίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στο Στεφανοβίκειο.

Το ανησυχητικό είναι ότι ο ιός κτυπά πλέον νεαρές ηλικίες.

ΕΛΛΑΔΑ

Στα 36 χρόνια ο μέσος όρος των κρουσμάτων τον Αύγουστο 

Συνολικά στη στρατιωτική μονάδα στο Στεφανοβίκειο έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα συνολικά  17 κρούσματα. Αλλά αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους ειδικούς είναι η διασωλήνωση της 27χρονης ειδικευόμενης χειρουργού  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νεαρή ιατρός είχε πάει διακοπές με συναδέλφους της στη Χαλκιδική. Όταν επέστρεψε από άδεια διαγνώστηκε θετική στον ιό μαζί με άλλους συναδέλφους της.  Αλλά είναι η μόνη που διασωληνώθηκε.

 

Ηλικιωμένοι στα γηροκομεία της Ευρώπης την εποχή του κορονοϊού

Αξίζει να τονιστεί πως κατά τη διάρκεια των πρώτη μηνών κορύφωσης της εξάπλωσης του ιού στις χώρες της Ευρώπης-και όχι μόνο- ήρθαν στο φως πολλές θλιβερές ιστορίες σχετικά με πολλούς θανάτους και κρούσματα φιλοξενούμενων σε αυτά. Για την μετάδοση ευθύνονταν οι εργαζόμενοι σε αυτά αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι επισκέψεις είχαν απαγορευθεί αλλά και η εγκληματική αμέλεια των διοικήσεων που δεν ανταποκρίθηκαν κατά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. 

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές σε : ΣουηδίαΙταλία,ΠορτογαλίαΙσπανίαΝότιο ΚορέαΗΠΑΓαλλίαΚαναδά ενώ τα τέλη Απριλίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως οι μισοί θάνατοι από κορονοϊό είχαν καταγραφεί σε γηροκομεία.

 

Το lockdown στη Νέα Ζηλανδία 

Στις 9 Αυγούστου η Νέα Ζηλανδία έκλεισε 100 μέρες χωρίς κορονοϊό. Φυσικά κρούσματα υπήρχαν αλλά από τα τέλη Απριλίου οι αρχές κατέγραφαν το πολύ πέντε την ημέρα, κανέναν θάνατο και δεν είχαν εστίες εξάπλωσης του ιού εντός της κοινότητας. 

Η είδηση λοιπόν, πως ένα γηροκομείο τέθηκε σε lockdown αιφνιδίασε. 

Ο οίκος ευγηρίας τέθηκε σε καραντίνα καθώς αρκετοί φιλοξενούμενοι σε αυτόν παρουσιάζουν συμπτώματα σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Stuff.

 

Το γηροκομείο Village Palms ενημέρωσε τους συγγενείς των ηλικιωμένων ενώ ο  γενικός διευθυντής του Τζέιμς Έιμσμπερι εξήγησε ότι «ένας αριθμός φιλοξενούμενων» στο γηροκομείο παρουσιάζει συμπτώματα μόλυνσης που παραπέμπουν στην εποχική γρίπη, αλλά θα μπορούσαν επίσης να σημαίνουν πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. «Τηρούμε απλά το πρωτόκολλο» ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος «περαιτέρω» μολύνσεων, πρόσθεσε.