Κορονοϊός: «Καμπανάκι» του ECDC για το φθινόπωρο

Υψηλός κίνδυνος φθινοπωρινής αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 και θανάτων σε χώρες με ανεπαρκή κάλυψη εμβολιασμού.
NurPhoto via Getty Images

Υπάρχει κίνδυνος για αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού, στις νοσηλείες και στους θανάτους το φθινόπωρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που δεν έχουν ακόμη επιτύχει αρκετά υψηλή κάλυψη εμβολιασμού για την COVID-19 στο σύνολο των πληθυσμών τους και οι οποίες σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις τις επόμενες δύο εβδομάδες, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ειδικότερα, το ECDC αναφέρει ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, νοσηλειών και θνητότητας από τώρα έως το τέλος Νοεμβρίου. Αυτό υποδεικνύεται από μια νέα γρήγορη εκτίμηση κινδύνου (rapid risk assessment) του ιού SARS-CoV-2 που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ο κίνδυνος να σημειωθεί σημαντική άνοδος των κρουσμάτων, των νοσηλειών και της θνητότητας για τους επόμενους δύο μήνες παραμένει, λόγω της πολύ υψηλής κυκλοφορίας του ιού και τα πλήρως εμβολιασμένα ευάλωτα άτομα εξακολουθούν να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν λοίμωξη με σοβαρά αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής, μόνο το 61% του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχει εμβολιαστεί πλήρως και μόνο τρεις χώρες (Μάλτα, Πορτογαλία, Ισλανδία) έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 75% του συνολικού πληθυσμού τους. Υπάρχει σημαντική διακύμανση στην παροχή εμβολίων σε χώρες και εντός περιφερειών, με αποτέλεσμα μεγάλες αναλογίες του πληθυσμού ΕΕ/ΕΟΧ να παραμένουν επιρρεπείς σε λοίμωξη.

«Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ένας συνδυασμός υψηλής κάλυψης εμβολιασμού και αποτελεσματικής μείωσης των επαφών είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου μεγάλου βάρους της COVID-19 στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αυτό το φθινόπωρο», τονίζει η διευθύντρια του ECDC ’Αντρεα Αμμόν.

Προσθέτει ότι «οι χώρες πρέπει να προσπαθούν συνεχώς να αυξάνουν την κάλυψη εμβολιασμού σε όλες τις επιλέξιμες ηλικιακές ομάδες, ανεξάρτητα από τα τρέχοντα επίπεδα κάλυψης εμβολιασμού, για να περιορίσουν το βάρος των λοιμώξεων που θέτει η παραλλαγή Δέλτα. Ανάλογα με την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, μπορεί ακόμη να χρειάζονται μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ».

Οι χώρες με υψηλότερη κάλυψη εμβολιασμού για την COVID-19 στο σύνολο του πληθυσμού διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να βιώσουν έντονο κύμα κρουσμάτων, νοσηλείας και θνητότητας από τώρα έως τα τέλη Νοεμβρίου, εκτός εάν σημειωθεί ραγδαία μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου λόγω της εξασθένησης της ανοσίας.

Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι θα αναφερθούν μεγαλύτερες αναλογίες κρουσμάτων SARS-CoV-2 μεταξύ των παιδιών τους επόμενους μήνες. Παρεμβάσεις, όπως η φυσική απόσταση, που αποτρέπουν τον συνωστισμό καθώς και η υγιεινή και ο βελτιωμένος αερισμός θα παραμείνουν απαραίτητες για την πρόληψη της μετάδοσης στο σχολικό περιβάλλον.

Επίσης, ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης, ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, θα είναι ουσιαστικός για να μετριάσει τον αντίκτυπο στα άτομα και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τους επόμενους μήνες από την πιθανή συν-κυκλοφορία των δύο ιών.

Πτωτική πορεία στην Ελλάδα, μα «ο χειμώνας κοντεύει»

«Ο χειμώνας κοντεύει και πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ίσως θα κινδυνεύσουν» δήλωσε, αναφερόμενη στους ανεμβολίαστους, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη.

Όπως σημείωσε, αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στις ηλικίες 55- 64 ετών που είναι ανεμβολίαστοι και η πληρότητα στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 69% στην επικράτεια ενώ στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το 90%. Σταθερά μειώνεται και το ποσοστό θετικότητας στις δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ, (1,82%) αλλά η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει διακυμάνσεις και το φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ενδοσχολική διασπορά του ιού, αλλά οι ενήλικοι πρέπει να καταλάβουν ότι εμβολιαζόμενοι προστατεύουν τα παιδιά τους, πρόσθεσε - ενώ επανέλαβε ότι τα κρούσματα σε παιδιά αυξάνονται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπου και η ενδοικογενειακή διασπορά παραμένει πηγή ανησυχίας.

Όπως σημείωσε, η πορεία της πανδημίας εμφανίζεται πτωτική, με εξαίρεση τη βόρεια Ελλάδα.

Για βελτιωμένη εικόνα έκανε λόγο και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να υφίσταται. Επίσης, τόνισε πως παρατηρείται επιδείνωση σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, σε κάποιες από τις οποίες υπάρχει σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Στο μεταξύ, η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να επικρατεί στη χώρα: Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, από τον έλεγχο 639 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 620 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC). Εκ των 620 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, όλα αφορούν στο στέλεχος Δέλτα. Επιπλέον ανιχνεύθηκε 1 στέλεχος B.1.575.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.232, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.828 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 326. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 293 (89.88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 33 (10.12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Δημοφιλή