Κορονοϊός: Κανονικά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, σχέδια «κανονικότητας» για εμβολιασμένους

Παρελάσεις με μάσκες και τήρηση μέτρων, σχέδια για ελευθερία σε «σημείο κανονικότητας» για τους εμβολιασμένους.
.
.
Eurokinissi

Οι εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν κανονικά, ενώ υπάρχουν σχέδια για ελευθερίες σε «σημείο κανονικότητας» για τους εμβολιασμένους, όπως είπαν υπουργοί της κυβέρνησης τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, είπε στην ΕΡΤ ότι οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου «θα γίνουν κανονικά με τήρηση των υγειονομικών μέτρων κυρίως με χρήση της μάσκας». Όπως τόνισε, δεν θα αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους και προανήγγειλε επίσημες ανακοινώσεις. «Έχουμε άνοιγμα όλων των περισσότερων δραστηριοτήτων με περιορισμούς, έχουμε καθημερινά συγχρωτισμούς από διαδηλώσεις, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα γίνουν οι παρελάσεις» είπε.

Μιλώντας για τη γενικότερη πορεία της πανδημίας στη χώρα, σημείωσε πως «αν και δεν χειρίζομαι το θέμα, κοιτώ την πίεση στο σύστημα υγείας, εκεί είναι ισορροπημένα τα πράγματα», αν και παραδέχτηκε πως υπάρχει πίεση στη βόρεια Ελλάδα. «Η γενική εικόνα είναι μια εικόνα ισορροπίας» είπε, ωστόσο, συμπληρώνοντας πως φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές αντοχές στο σύστημα Υγείας, κυρίως στα ζητήματα των ΜΕΘ.

Από πλευράς του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως το υπουργείο του επεξεργάζεται σχέδιο για περισσότερες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους, σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών. Ειδικότερα ανέφερε ότι εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, «να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας».

Όπως πρόσθεσε, σε μεικτούς χώρους θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία και όχι τιμωρητικά για όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα, όπως είπε, ενισχύεται το σύστημα Υγείας. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι άπαξ και υπάρχει εμβόλιο, γίνονται τεστ και το σύστημα Υγείας είναι θωρακισμένο, η οικονομία δεν κλείνει.

Αναφερόμενος στις παρελάσεις, είπε ότι μεσολαβούν τρεις εβδομάδες ως τις 28 Οκτωβρίου και ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι να μην κλείνουν η οικονομία και οι κοινωνικές δραστηριότητες εφόσον υπάρχει το εμβόλιο, αν και αξιολογείται πάντα η επιδημιολογική δραστηριότητα. Όπως σημείωσε, δεν υπάρχει οριστική απόφαση για τις παρελάσεις, οπότε μέχρι τώρα ισχύει ότι θα γίνουν, εφόσον δεν έχει αποφασιστεί κάτι άλλο.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ

Δημοφιλή