Κορονοϊός: 1 εκατ. κρούσματα σε 13 ημέρες - Ξεπέρασαν τα 2 εκατ.

Ακόμη πιο γρήγορη η αύξηση του αριθμού των θανάτων που από τις 2 Απριλίου υπερδιπλασιάστηκαν χωρίς να υπολογίζονται οι αναφορές από Ν.Υόρκη και Βρετανία για σχεδόν 10.000 μη επίσημα καταγεγραμμένους νενκρούς.
Ο ιός έχει ταξιδέψει σε όλες τις χώρες του κόσμου (Ινδία)
Ο ιός έχει ταξιδέψει σε όλες τις χώρες του κόσμου (Ινδία)
SOPA Images via Getty Images

Τα 2.000.000 ξεπέρασε το πρωί της Μ.Τετάρτης ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της πανδημίας κορονοϊού ενώ το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως ο χρειάστηκαν σχεδόν τρεις μέρες από την εμφάνιση του ιού τέλη Δεκεμβρίου στην Κίνα για να φτάσει ο αριθμός των ασθενών το 1.000.000 (στις 2 Απριλίου). Χρειάστηκε όμως μόλις 13 ημέρες για να διπλασιαστεί.

Βέβαια οι λόγοι μπορεί να μην αφορούν μόνο το γεγονός πως η πανδημία βρίσκεται σε φάση εξαρχής τον Απρίλιο σε πολλές χώρες της Ευρώπης ταυτόχρονα και παράλληλα στις ΗΠΑ αλλά και με τον αριθμό των διαγωνιστικών τεστ που διενεργούνται. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο αριθμός καταγραφής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πολύτιμο εργαλείο για την εκτίμηση της κατάστασης, αν και είναι σαφές πως ο πραγματικός αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως επίσης μέσα σε τρεις μήνες (τέλη Δεκεμβρίου-2 Απριλίου) ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορονοϊού έφτασε περί τις 53.000 και από τότε μέχρι την 14 Απριλίου έχει υπερδιπλασιαστεί ξεπερνώντας τους 127.o00.

Ακόμη όμως και για τον αριθμό των νεκρών υπάρχουν αβεβαιότητες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νέα Υόρκη. Οι αρχές της πρώτης ανακοίνωσαν πως πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι κατά περίπου 15% υψηλότερος από τον επίσημο εξαιτίας μη καταγεγραμμένων θανάτων εντός της κοινότητας, δηλαδή σπίτια, οίκοι ευγηρίας, άλλα ιδρύματα. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι πέθαναν σε Αγγλία και Ουαλία ως τις 3 Απριλίου με κάποια αναφορά στην covid-19 στα πιστοποιητικά θανάτου τους. Αντίστοιχα στους νεκρούς που μετρά η Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε πως αναμένεται να προστεθούν επισήμως περισσότεροι από 3.000 που σημειώθηκαν στα σπίτια και όχι σε νοσοκομεία.

Πιο αναλυτικά πάντως ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που έχουν νοσήσει έχει φτάσει τα 2.015.197 και έχουν πεθάνει 127.630 ενώ 491,878 έχουν αναρρώσει. Η κατάσταση της υγείας ενός 4% των ασθενών (51.603) κρίνεται σοβαρή ή κρίσιμη.

Μηνύματα ελπίδας στη Νέα Υόρκη.
Μηνύματα ελπίδας στη Νέα Υόρκη.
Gotham via Getty Images

ΗΠΑ - 26.064 νεκροί, 614.246 ασθενείς

Στα ύψη εκτινάχθηκε ο αριθμός των νέων θανάτων στις ΗΠΑ που μέσα σε ένα 24ωρο κατέγραψε 2.407 σπάζοντας το δικός της θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ των 2.035 στις 10 Απριλίου. Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν ήταν 26.945.

  • Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων όμως φαίνεται πως είναι κατά πολύ υψηλότερος αφού η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι στην μακρά λίστα θα πρέπει να προσθέσει 3.778 θανάτους που «πιθανότατα» οφείλονται στον κορονοϊό. Πρόκειται για θανάτους ανθρώπων που δεν είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό και δεν κατέληξαν στα νοσοκομεία της πόλης αλλά κυρίως στα σπίτια τους αλλά στα πιστοποιητικά θανάτου τους αναφέρεται ως αιτία «η COVID-19 ή παρόμοια» ασθένεια, κατά τον ορισμό των υγειονομικών αρχών της Νέας Υόρκης. Την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Μπιλ ντε Μπλέιζιο, παραδέχθηκε ότι ο επίσημος απολογισμός δεν είναι ακριβής επισημαίνοντας πως μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν πεθαίνει στα νοσοκομεία δεν προσμετράται.

  • Περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους στον τομέα της υγείας των ΗΠΑ που προσβλήθηκαν από το νέο κορονοϊό, είναι πιθανό να μολύνθηκαν μέσω της επαφής τους με μολυσμένο ασθενή ή συνάδελφό τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα στοιχεία δείχνουν την ουσιαστική ανάγκη που υπάρχει για την καλύτερη προστασία όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στο όριό τους για τη νοσηλεία ασθενών με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από την COVID-19.

Ισπανία - 18.579 νεκροί, 177.633 ασθενείς

Μικρή αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο αλλά και μικρή μείωση του αριθμού των νεκρών αφού αναφέρθηκαν 3.961 και 499 αντίστοιχα. Σήμερα Τετάρτη, μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 3.573 νέα κρούσματα και 324 νέοι θάνατοι.

Ιταλία - 21.067 νεκροί, 162.488 ασθενείς

Τρίτη ημέρα συνεχούς μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων ήταν η χθεσινή αφού έφτασαν τα 2.972 που είναι και ο μικρότερος που έχει δει η Ιταλία από τις 18 Μαρτίου. Ωστόσο η θετική αυτή εξέλιξη επισκιάστηκε από μια νέα σημαντική αύξηση στον αριθμό των νεκρών που σκαρφάλωσε ξανά στους 602.

ΜΕΘ νοσοκομείου της Ρώμης.
ΜΕΘ νοσοκομείου της Ρώμης.
Antonio Masiello via Getty Images

Γαλλία - 15.729 νεκροί, 143.303 ασθενείς

Μεγάλη αύξηση σε αριθμό νεκρών και κρουσμάτων την Τρίτη φτάνοντας τους 762 και 6.524 αντίστοιχα, ανατρέποντας την πρόσκαιρη, όπως αποδείχθηκε, εικόνα σταδιακής μείωσης των προηγούμενων 24ώρων.

Γερμανία - 3.495 νεκροί, 132.210 ασθενείς

Στους 301 αντί 172 τη Δευτέρα, εκτινάχθηκε και ο αριθμός των νέων θανάτων στη Γερμανία ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αυτός είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός απωλειών που έχει καταγραφεί στη χώρα. Την ίδια στιγμή πάντως συνεχίζεται η σταθερή πορεία μείωσης του αριθμού των νέων κρουσμάτων που ξεκίνησε ουσιαστικά μετά τις 8 Απριλίου. Την Τρίτη αναφέρθηκαν 2.238 νέοι νοσούντες.

Ασταμάτητη η παραγωγή φερέτρων και στη Γαλλία.
Ασταμάτητη η παραγωγή φερέτρων και στη Γαλλία.
ASSOCIATED PRESS

Ηνωμένο Βασίλειο - 12.107 νεκροί, 93.873 ασθενείς

Νέα αύξηση στον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων την Τρίτη αφού οι αρχές ανέφεραν 778 και 5.252 αντίστοιχα.

  • Δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση για την πρόσθεση στη μακρά λίστα των θυμάτων και των 6.235 ανθρώπων που πέθαναν στην Αγγλία και την Ουαλία ως τις 3 Απριλίου με κάποια αναφορά στην covid-19 στα πιστοποιητικά θανάτου τους αλλά δεν κατέληξαν σε νοσοκομεία της χώρας. «Όταν κοιτάμε τα στοιχεία για την Αγγλία, ο αριθμός είναι κατά 15% μεγαλύτερος από αυτόν του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναφέρει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Ιράν - 4.777 νεκροί, 76.389 ασθενείς

Αργά αλλά εξαιρετικά σταθερά μειώνεται τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων όσο και των νέων θυμάτων και σήμερα Τετάρτη αναφέρθηκαν 94 και 1.512 αντίστοιχα.

Τουρκία - 1.403 νεκροί, 65.111 ασθενείς

Νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων στη χώρα αφού την Τρίτη ανήλθαν σε 107 ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει στα ίδια επίπεδα και αναφέρθηκαν συνολικά 4.062.

  • Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η Τουρκία έχει ελέγξει την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού εφαρμόζοντας μια μέθοδο, που προβλέπει ότι η αλυσίδα επαφής κάθε ασθενούς αναγνωρίζεται, παρακολουθείται και ελέγχεται.«Μέχρι σήμερα, 261.989 άνθρωποι έχουν εντοπιστεί στην αλυσίδα επαφών», διευκρίνισε και συμπλήρωσε ότι «ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των περιστατικών, παρά την αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ, τείνει να παραμένει σταθερός. Ο αριθμός των ασθενών που έχουν αναρρώσει αυξάνεται σταδιακά. Ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι χαμηλός. Έχουμε δύο δυνατά σημεία: Μέτρα και θεραπεία. Ας αξιοποιήσουμε τη δύναμή μας».

Αποχαιρετισμός ασθενών με παραδοσιακούς χορούς από νοσηλευτές στην Τουρκία.
Αποχαιρετισμός ασθενών με παραδοσιακούς χορούς από νοσηλευτές στην Τουρκία.
ASSOCIATED PRESS

Βέλγιο - 4.440 νεκροί, 33.573 ασθενείς

Σημαντική υποχώρηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που έφτασαν την Τρίτη τα 530 ενώ μειωμένος ήταν και ο αριθμός των νεκρών αφού οι αρχές ανέφεραν 254. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί στη χώρα καταγράφονται σημαντικές αυξομειώσεις και στις δύο καταγραφές. Στο μεταξύ σήμερα μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 2.454 νέοι ασθενείς και 283 νεκροί.

Ολλανδία - 2.945 νεκροί, 27.419 ασθενείς

Νέα αύξηση του αριθμού των νεκρών που ανήλθαν σε 122 αλλά και τρίτη ημέρα αισθητής μείωσης του αριθμού των αναφερόμενων νέων κρουσμάτων που διαμορφώθηκαν στα 868.

Προσευχή στο ναό της Αγίας Αικατερίνης στις Βρυξέλλες.
Προσευχή στο ναό της Αγίας Αικατερίνης στις Βρυξέλλες.
ASSOCIATED PRESS

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Δανία: Δειλά δειλά αρχίζουν να ανοίγουν τα σχολεία στη Δανία σήμερα έπειτα από ένα μήνα που παρέμειναν κλειστά εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Η Δανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποφασίζει να ανοίξει βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία είχαν κλείσει στις 12 Μαρτίου. Ωστόσο τα σχολεία άνοιξαν μόνο στις μισές περιοχές της χώρας, ενώ στην Κοπεγχάγη μόνο το 35% καθώς τα υπόλοιπα ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες υγιεινής που εξακολουθούν να ισχύουν. Όλα τα σχολεία αυτών των βαθμίδων αναμένεται να ανοίξουν ως τις 20 Απριλίου. Ωστόσο την απόφαση αυτή αμφισβητούν κάποιοι γονείς που ανησυχούν για τους κινδύνους για την υγεία των μαθητών. Αίτηση με τίτλο «το παιδί μου δεν είναι κουνέλι εργαστηρίου» είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες Τρίτη περίπου 18.000 υπογραφές.

Προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων στη Δανία. Τα θρανία σε απόσταση.
Προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων στη Δανία. Τα θρανία σε απόσταση.
ASSOCIATED PRESS

Κίνα: Κατέγραψε μείωση των νέων κρουσμάτων όμως η αύξηση των περιπτώσεων μετάδοσης στην κοινότητα στον κινεζικό βορρά, στην περιοχή των συνόρων με τη Ρωσία, αποτελεί αιτία ανησυχίας για τις κινεζικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας κατέγραψε 46 νέα κρούσματα μόλυνσης ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, από 89 μία ημέρα νωρίτερα. Εξ αυτών, τα 36 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό. Μία ημέρα νωρίτερα, ο αριθμός των κρουσμάτων που το υπουργείο αποκαλεί εισαγόμενα ανερχόταν σε 86. Τα υπόλοιπα δέκα κρούσματα αφορούν περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης του SARS-CoV-2, οκτώ στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ (βορειοανατολικά) και δύο στην Γκουανγκντόνγκ (νότια). Η Χεϊλονγκτζιάνγκ έχει μετατραπεί στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνει η Κίνα για να αποτρέψει το ξέσπασμα δεύτερου κύματος της πανδημίας, καθώς κινέζοι πολίτες επιστρέφουν με χερσαία μέσα μεταφοράς από τη Ρωσία μολυσμένοι. Το Πεκίνο έκλεισε τουλάχιστον ένα συνοριακό πέρασμα στην επαρχία.

Ιαπωνία: Η πόλη της Οζάκα στην Ιαπωνία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να δωρίσουν τα πλαστικά τους αδιάβροχα στα νοσοκομεία καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό για το προσωπικό που περιθάλπει τους ασθενείς της επιδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα κάποιοι γιατροί να φορούν σακούλες σκουπιδιών για ποδιά.

Τηρώντας τις αποστάσεις στο Τόκιο.
Τηρώντας τις αποστάσεις στο Τόκιο.
SOPA Images via Getty Images

Ρωσία: Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 3.338 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 24.490. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Δημοκρατία της Αλτάϊ, όπου δεν έχει σημειωθεί ούτε ένα κρούσμα, ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο ήταν του 16,1%. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν αναρρώσει 1.986 ασθενείς εκ των οποίων οι 292 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ οι νεκροί έφθασαν τους 198, εκ των οποίων οι 28 κατέληξαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Ρουμανία: Σε κατ′ οίκον διανομή του Αγίου Φωτός στους πιστούς, το βράδυ της Αναστάσεως, προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας, μετά τη σχετική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ιερείς, εθελοντές ενοριών και αστυνομικοί θα διανείμουν το Άγιο Φως, ξεκινώντας στις 20:00 το βράδυ της Αναστάσεως.

Ορθόδοξη Εκκλησίας στη Μόσχα την Κυριακή των Βαϊών.
Ορθόδοξη Εκκλησίας στη Μόσχα την Κυριακή των Βαϊών.
Sergei Karpukhin via Getty Images

Σερβία και Βόρεια Μεκεδονία: Και οι δύο χώρες που η πλειονότητα των κατοίκων τους είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί, θα γιορτάσουν το Πάσχα με κλειστές τις εκκλησίες εξαιτίας της εξαιρετικά εκτεταμένης απαγόρευσης της κυκλοφορίας που προβλέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη στο πλαίσιο της μάχης κατά του κορονοϊού.

Νότια Κορέα: Οι Νοτιοκορεάτες καλούνται σήμερα στις κάλπες υπό αυστηρά μέτρα υγιεινής για τις βουλευτικές εκλογές, τις πρώτες εθνικές εκλογές που διεξάγονται παγκοσμίως εν μέσω πανδημίας κορονοϊού. Τα περίπου 14.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα (μεσάνυκτα ώρα Ελλάδας) αφού απολυμάνθηκαν και οι 43,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να φορούν μάσκα και γάντια και να διατηρούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο όσο περιμένουν. Εξάλλου μόλις φτάνουν στα εκλογικά κέντρα γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας τους και όσοι εμφανίζουν μεγαλύτερη του 37,5 οδηγούνται σε ειδικό θάλαμο για να ψηφίσουν. Περίπου το 27% των ψηφοφόρων είχαν επιλέξει να ψηφίσουν νωρίτερα το Σαββατοκύριακο, ανάμεσά τους και περίπου 2.800 ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι μπόρεσαν να ψηφίσουν μέσω επιστολής ή σε ειδικά εκλογικά κέντρα. Οι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα θα μπορέσουν να ψηφίσουν μετά τις 18:00, όταν έχουν φύγει από τα εκλογικά κέντρα οι υπόλοιποι ψηφοφόροι.

Εκλογές στη Νότια Κορά εν μέσω πανδημίας.
Εκλογές στη Νότια Κορά εν μέσω πανδημίας.
Associated Press
A woman wearing a face mask to help protect against the spread of the new coronavirus casts a vote for the parliamentary elections at a polling station in Seoul, South Korea, Wednesday, April 15, 2020. South Korean voters wore masks and moved slowly between lines of tape at polling stations on Wednesday to elect lawmakers in the shadows of the spreading coronavirus. (AP Photo/Ahn Young-joon)
A woman wearing a face mask to help protect against the spread of the new coronavirus casts a vote for the parliamentary elections at a polling station in Seoul, South Korea, Wednesday, April 15, 2020. South Korean voters wore masks and moved slowly between lines of tape at polling stations on Wednesday to elect lawmakers in the shadows of the spreading coronavirus. (AP Photo/Ahn Young-joon)
Associated Press