Παραλήρημα Τραμπ - "Έχω την απόλυτη εξουσία" φωνάζει για να εκφοβίσει τους Κυβερνήτες των Πολιτειών

Συνέντευξη Τύπου - παρωδία με τον Τραμπ να χάνει τον έλεγχο. Πρωτοφανής ρήξη Λευκού Οίκου - Κυβερνητών εξαιτίας της πανδημίας. "Δεν έχουμε βασιλιά. Έχουμε Σύνταγμα και Πρόεδρο" απαντά ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.
O Πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την τελευταία επεισοδιακή Συνέντευξη Τύπου.
O Πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την τελευταία επεισοδιακή Συνέντευξη Τύπου.
MANDEL NGAN via Getty Images

Έχω την «απόλυτη εξουσία» αναφώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια ακόμη συνέντευξη Τύπου, που κατέληξε παρωδία, εν μέσω της πανδημίας που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 20.000 πολίτες και έχει γονατίσει τη Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο Τραμπ βέβαια δεν περιορίστηκε στις προσπάθειες εκφοβισμού και επιβολής επί των Κυβερνητών των Πολιτειών αλλά και του επικεφαλής επιστήμονα της task force για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ—αφού αυτοί ήταν ο στόχος της παραληρηματικής δήλωσή του- αλλά επίσης προσπάθησε μάταια να αποτινάξει από πάνω του κάθε ευθύνη για τους αρχικούς χειρισμούς του στην προετοιμασία της χώρας επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες στα «ένοχα» ΜΜΕ.

«Δεν έχουμε βασιλιά, έχουμε πρόεδρο και Σύνταγμα»

Η δήλωση του Τραμπ που έγινε πρώτο θέμα στον Τύπο ήρθε κατόπιν ερωτήσεων των δημοσιογράφων για το πως σκοπεύει να επιβάλλει στους Κυβερνήτες των ΗΠΑ την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε αυτές, κάτι που συνεπάγεται μερική άρση των μέτρων περιορισμού που έχουν ληφθεί. Σημειώνεται πως νωρίτερα είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, πως ο ίδιος και όχι οι Κυβερνήτες, ήταν ο μόνος που μπορούσε να αποφασίσει την χαλάρωση των μέτρων.

«Όταν κάποιος είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η εξουσία του είναι απόλυτη. Και έτσι θα είναι» απάντησε ο Τραμπ. «Είναι απόλυτη και οι Κυβερνήτες το ξέρουν αυτό».

Λίγο αργότερα όμως η δημοσιογράφος του CNN, Κείτιλιν Κόλλινς του εξήγησε πως ο ισχυρισμός του δεν ευσταθεί και του ζήτησε να εξηγήσει τι εννοεί.

«Θα γραφτούν μελέτες για το θέμα…Δεν είναι απαρατητο…Επειδή οι κυβερνήτες μας χρειάζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» απάντησε ο Τραμπ αφήνοντας μια απειλή ή μάλλον έναν εκβιασμό να πλανιέται στον αέρα.

Ερωτηθείς δε εάν υπάρχει κάποιος Κυβερνήτης ο οποίος να έχει συμφωνήσει πως ο ίδιος έχει πράγματι την εξουσία να αποφασίσει πότε θα αρθεί το lockdown είπε: «Δεν ρώτησα κανέναν, γιατί δεν χρειάζεται» και αρνήθηκε να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς του.

Φανερά δε εκνευρισμένος όταν η δημοσιογράφος επιμένει της απαντά «Αρκετά!» και αρνείται να δεχθεί άλλες ερωτήσεις για το θέμα.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η HuffPost US δεν έχει καταστεί σαφές σε ποιες εξουσίες αναφέρεται ο Τραμπ. Μνημόνευσε βέβαια διάφορες διατάξεις ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το Σύνταγμα δίνει στις Πολιτείες και όχι την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση την εξουσία για την επιβολή της τάξης και της ρύθμισης θεμάτων που αφορούν τους κανόνες περί κοινωνικών δραστηριοτήτων κατά της διάρκειας μιας κρίσης της Δημόσιας Υγείας.

Ο δε κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, τον οποίον επαινούν για τη στάση του εν μέσω πανδημίας τόσο οι Νεοϋορκέζοι όσοι και άλλοι Αμερικανοί, σε συνέντευξή του στο CNN μετά τις δηλώσεις Τραμπ σχολίασε: «Δεν έχουμε βασιλιά, έχουμε εκλεγμένο πρόεδρο. Αυτό ορίζουν οι ιδρυτές του έθνους και αυτό προβλέπει το Σύνταγμα που συνέταξαν…Και το Σύνταγμα λέει ξεκάθαρα ότι οι εξουσίες που δεν αναφέρεται ρητά πως υπάγονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, διατηρούνται στις Πολιτείες».

Τραμπ και Φαουτσι κατά την τελευταία ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις για την εξάπλωση του κορονοϊού στις ΗΠΑ.
Τραμπ και Φαουτσι κατά την τελευταία ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις για την εξάπλωση του κορονοϊού στις ΗΠΑ.
Alex Wong via Getty Images

Στόχος και ο Τσιόδρας των ΗΠΑ;

Αν και ο κύριος στόχος του Τραμπ ήταν οι Κυβερνήτες οι δημοσιογράφοι είχαν να θέσουν στον πρόεδρο και ερωτήσεις σχετικά με τον δρ. Αντόνιο Φαουτσι, ιατρό και ανοσολόγο ο οποίος έχει υπηρετήσει ως διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Μολυσματικών Νόσων από το 1984 και είναι το πρόσωπο - κλειδί στην task force των ΗΠΑ για την αναχαίτισης της πανδημίας.

Σημειώνεται πως το Σαββατοκύριακο, o Τραμπ είχε αναρτήσει Tweet που πυροδότησε εκτιμήσεις πως σχεδιάζει την απομάκρυνση του Φαουτσι. Η αντίδραση είχε έρθει μετά την επιβεβαίωση από πλευρά του τελευταίου, δημοσιεύματος των Νew York Times που κατηγορεί τον Τραμπ πως αν και ήταν ενήμερος για τις πιθανές συνέπειες της πανδημίας, οι εσωτερικές διαφωνίες, η έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού και επιμονή του να ακολουθήσει το ένστικτό, του εμπόδισαν την απόφαση για έγκαιρη λήψη μέτρων.

Ο Τραμπ όμως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε πως δεν έχει κανένα θέμα με τον Φάουτσι.

«Μου αρέσει. Νομίζω πως είναι καταπληκτικός» απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ» ενώ ερωτηθείς εάν υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ τους είπε: «Δεν με ενοχλούν οι διαφωνίες, νομίζω ότι η αντιπαράθεση είναι κάτι καλό, όχι κακό».

Όταν βέβαια ο Φάουτσι πήρε το λόγο, δεν υποστήριξε τη γραμμή του Λευκού Οίκου που θέλει την οικονομία της χώρας να πατάει γκάζι άμεσα και γίνεται άρση το lockdown. «Kάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι θα γίνει μια απλή κίνηση όπως το άνοιγμα ενός διακόπτη. Δεν πρόκειται να είναι έτσι».

Για όλα φταίνε τα MME (και για την πανδημία)

O Τραμπ βέβαια δεν παρέλειψε να επιτεθεί για μία ακόμη φορά και σε όλα τα ΜΜΕ που δεν του κάνουν τη χάρη να μην διατηρούν κριτική στάση για τις καθυστερήσεις, τις παραλείψεις και λάθη που του αναλογούν κατά την προετοιμασία των ΗΠΑ εν μέσω της πανδημίας και τα όσα ακολούθησαν μετά την εξάπλωση και στις ΗΠΑ.

Μάλιστα για τις ευθύνες των ΜΜΕ το επιτελείο του αμερικανού Προέδρου ξόδεψε χρόνο και ο Λευκός Οίκος χρήμα (πάντα εν μέσω πανδημίας) για να φτιάξουν ένα ειδικό βίντεο με μονταρισμένες αναφορές σχετικά με την πανδημία σε τηλεοπτικά πάνελ.

«Έχουμε να σας δείξουμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα πλάνα...και μετά θα έχουμε τις ερωτήσεις. Θα μου κάνετε εσείς μερικές, θα σας κάνω και εγώ. Γιατί είστε ένοχοι» λέει ο Τραμπ απευθυνόμενους σε δημοσιογράφους.

Η κατηγορία ήταν πως υποβάθμισαν στα ρεπορτάζ τους τον κίνδυνο του κορονοϊού για τις ΗΠΑ, με πλάνα βέβαια από εκπομπές του Ιανουαρίου... Ως ήταν φυσικό ακολούθησαν έντονοι διαπληκτισμοί με δημοσιογράφους να το ρωτούν τι έκανε ο ίδιος ως Πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο για να οχυρώσει τις ΗΠΑ αλλά όπως είχε πει και πριν την προβολή του βίντεο: «Και μετά θα επιστρέψουμε στον πραγματικό λόγο της ενημέρωσης αυτής. Να μιλήσουμε για την επιτυχία που έχουμε (σ.σ. στο θέμα της εξάπλωσης της επιδημίας».

Οι ΗΠΑ σήμερα, Τρίτη 14 Απριλίου, αριθμούν 587.173 κρούσματα και 23.644.

ASSOCIATED PRESS