Αναστολή χρηματοδότησης του ΠΟΥ από τον Τραμπ εν μέσω πανδημίας κορονοϊού

Και όλως τυχαίως το αποφάσισε ενώ δέχεται βολές πανταχόθεν για τους δικούς του χειρισμούς σε ό,τι αφορά την κατάσταση στις ΗΠΑ.
Από την τελευταία ενημέρωση για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ οπότε και ανακοίνωση την αναστολή της χρηματοδότησης του ΠΟΥ
Από την τελευταία ενημέρωση για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ οπότε και ανακοίνωση την αναστολή της χρηματοδότησης του ΠΟΥ
Alex Wong via Getty Images

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η οικονομική συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ως, προφανώς, τιμωρητικό μέτρο εξαιτίας της «κακής», όπως λέει, διαχείρισης της πανδημίας.

Σημειώνεται πως ο Τραμπ είχε απειλήσει να διακόψει την χρηματοδότηση του Οργανισμού και πριν από μερικές ημέρες αλλά τελικά δεν το έπραξε. Η απόφασή του να το κάνει τελικά τώρα, εκτιμάται πως συνδέεται άμεσα με την σφοδρή κριτική που δέχεται κυρίως την τελευταία εβδομάδα για τους χειρισμούς του στην προετοιμασία της χώρας, για τα μέτρα που τελικά έλαβε αλλά και για τη στάση του στο θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας που αφού βιάζεται να να προχωρήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων. Η ενοχοποίηση του ΠΟΥ εκτιμάται πως αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της δημόσιας συζήτησης και αποποίησης των ευθυνών του ασχέτως εάν οι χειρισμοί του ΠΟΥ πρέπει ή όχι να αξιολογηθούν σε δεύτερο όμως χρόνο.

«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα γίνεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΥ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο για τις εξελίξεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού.

«Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα» της ασθένειας, που προκαλεί ο κορονοϊός, πρόσθεσε ο Τραμπ, καταφερόμενος για ώρα κατά του Οργανισμού.

Κατά τον Τραμπ, ο ΠΟΥ παρέβη «το βασικό του καθήκον» και «πρέπει να λογοδοτήσει».

Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 ως 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον ΠΟΥ, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως είναι «καθήκον» του να απαιτήσει λογοδοσία.

«Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς», υποστήριξε χθες ο αμερικανός πρόεδρος.

Γκουτιέρες: Δεν είναι η κατάλληλη ώρα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες από την πλευρά του τόνισε πως «δεν είναι η ώα να μειώνονται οι πόροι που διαθέτει για τις επιχειρήσεις του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή οποιαδήποτε άλλη ανθρωπιστική οργάνωση που συμμετέχει στον αγώνα» εναντίον της πανδημίας.

«Είναι ώρα για ενότητα», είναι ώρα «η διεθνής κοινότητα να εργαστεί μαζί, με αλληλεγγύη, για να σταματήσει αυτόν τον ιό και τις καταστροφικές συνέπειές του», πρόσθεσε.

«Είναι πεποίθησή μου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να υποστηριχθεί διότι είναι απόλυτα απαραίτητος στις προσπάθειες όλου του κόσμου να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της (ασθένειας) COVID-19», υπογράμμισε ο Γκουτέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Έκρινε ότι θα δοθεί μελλοντικά η ευκαιρία να εξεταστεί «ο τρόπος που αντέδρασαν» όλοι όσοι «ενεπλάκησαν στην κρίση» που συνεχίζεται.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ