ΔΙΕΘΝΕΣ
14/04/2020 15:36 EEST

«Οι ασθενείς χάνονται στα χέρια μας» - Συγκλονιστική μαρτυρία νοσηλευτή στην Καλιφόρνια

Ο εργαζόμενος σε κεντρικό νοσοκομείο απευθύνει σε όλους έκκληση να μείνουν στα σπίτια τους.

Instants via Getty Images

Την δική του προσωπική συγκλονιστική εμπειρία στην μάχη ενάντια στον κορονοϊό καταγράφει με άρθρο του στον Guardian ένας νοσηλευτής που δεν επιθυμεί να δημοσιοποιήσει το όνομά του. «Μακάρι οι άνθρωποι που δεν αντέχουν να παραμείνουν σπίτι τους, να έρχονταν να δουν από κοντά μια βάρδια μας. Θα ήθελα πραγματικά, όσοι νομίζουν πως όλα αυτά είναι μια θεωρία συνωμοσίας ή παραπονιούνται για το κλείσιμο των παραλιών, να μπουν σε ένα νοσοκομείο για να δουν τι πραγματικά συμβαίνει», αναφέρει ο άνδρας στο κείμενό του.

«Το ακούω κάθε μέρα σχεδόν όλη μέρα. Ότι τα νούμερα της πανδημίας δεν είναι πραγματικά, ότι ο αριθμός των μολύνσεων είναι πιο χαμηλός και ότι κάτι κρύβουμε, ότι όλοι πρέπει να επιστρέψουμε στην δουλειά και το σχολείο, αλλά εγώ έχω σίγουρα ένα να πω. Ποτέ στην δουλειά μου δεν έχω νιώσει όπως τώρα.

Σε μία κανονική βάρδια μπορώ με ευκολία να διαχειριστώ την πληθώρα των περιστατικών που τυχαίνουν. Αυτή την στιγμή, δεκάδες άνθρωποι παλεύουμε για να κρατήσουμε στην ζωή έναν μόνο άνθρωπο. Πολλές φορές παραμένω κλεισμένος για ώρες στο δωμάτιο των ασθενών με τον Covid-19 ώστε να περιορίσω την συνεχή επαφή μου με τον έξω κόσμο. Μία άλλη νοσοκόμα εξακολουθεί να εργάζεται έξω για να μου φέρνει φάρμακα και προμήθειες.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η κατάσταση ενός ασθενή έχει επιδεινωθεί σημαντικά μπροστά στα μάτια μου. Είναι η ώρα που οι παλμοί του ανεβαίνουν και φωνάζω γρήγορα κι άλλους συναδέλφους ώστε να έρθουν για να κρατήσουμε τον άνθρωπο στην ζωή. Είναι η ώρα που ο ασθενής χάνεται μέσα στα χέρια μου.

Κι άλλοι ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται γύρω και πιστέψτε με είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις να χάνεται δίπλα σου κάποιος που έχει την ίδια αρρώστια με σένα. Πολλές φορές οι προμήθειες που έχουμε είναι οριακές κι αν ένας μόνο άνθρωπος επιδεινωθεί, τότε μπορεί ολόκληρο το σύστημα να καταρρεύσει.

Η πίεση που ασκεί ο κορονοϊός σε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι τεράστια. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι συνήθως γεμάτες και πολύ συχνά έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς που δεν ξέρουμε πού να στείλουμε», αναφέρει στο γράμμα του ο νοσηλευτής.

«Τα ίδια συμβαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε ορισμένα μέρη η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αλλού. Οι νοσηλευτές και οι γατροί αισθάνονται άγχος και τεράστια ψυχική και σωματική κούραση. Δεν λένε ψέματα όταν επισημαίνουν ότι η απειλή είναι πραγματική. Αυτός ο αόρατος ιός μπορεί να μας σκοτώσει, τίποτα δεν είναι απίθανο, σκοτώνει ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο», λέει κλείνοντας.

Sponsored Post