Κορονοϊός: Προς επίταξη ιδιωτών γιατρών σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Ισως και εντός της ημέρας τα πρώτα φύλλα πορείας.
.
.
Eurokinissi

Αφόρητη πίεση δέχεται το σύστημα υγείας, καθώς καθημερινά τα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφουν τo ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, φτάνοντας χθες Τρίτη (9/11) στα 8.613.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών και γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά, το συντομότερο δυνατό, κυρίως για τις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία.

Σήμερα, Τετάρτη (10/11) αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των Διοικητών των Περιφερειών Υγείας για να καθοριστούν οι ανάγκες σε κάθε νοσοκομείο, ώστε στη συνέχεια να ετοιμαστούν -ίσως και εντός της ημέρας- τα φύλλα πορείας των γιατρών που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Η επίταξη των ιδιωτών γιατρών είναι πιθανό να ξεκινήσει ακόμη και το απόγευμα.

Από την περασμένη εβδομάδα έχει γίνει πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς (παθολόγους, αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους) σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, με οικονομικό κίνητρο. Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα ενημερωθεί ότι υπάρχει ένας ικανός αριθμός που θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την συγκυρία.

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος προς τους βουλευτές της ΝΔ: «εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό και ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα παρά αργότερα», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων εάν εντός της εβδομάδας δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση που έχει απευθυνθεί για να ενταχθούν στο σύστημα με κίνητρα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα τουλάχιστον 486 διασωληνωμένοι ασθενείς Covid που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, ωστόσο τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να σκαρφαλώσει σε δραματικά επίπεδα εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα το νέο κύμα της πανδημίας στη χώρα.

Νότα αισιοδοξίας αποτελεί η αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, καθώς 41.275 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για την 1η δόση και άλλοι 72.000 για την 3η δόση.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ)