Κουκάκι: Ο πόλεμος καταγγελιών και το «όπλο γροθιά» που χρησιμοποίησε η Αστυνομία

Ερωτήματα για τις καταλήψεις, αλλά και για τον τρόπο δράσης της αστυνομίας, που απαιτούν απαντήσεις.
Ελληνική Αστυνομία

Μία ημέρα μετά την επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι, μαίνεται ο κλεφτοπόλεμος σε επίπεδο επικοινωνίας και εντυπώσεων.

Ταυτόχρονα τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται και θα χρειαστεί νέα αστυνομική έρευνα για να απαντηθούν. Ενα από αυτά εγείρει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ισχυριζόμενος σε καταγγελλία του, ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τον τερματισμό της κατάληψης, χτυπήθηκε με λαστιχένια σφαίρα μία γυναίκα. Επικαλείται ιάτρικη γνωμάτευση από δύο νοσοκομεία.

Η ΕΛΑΣ απάντησε με επίσημη ανακοίνωση, από την οποία προκύπτει πως η Αστυνομία έκανε χρήση ειδικού εξοπλισμού: ένα «όπλο γροθιά» (γαλλικής κατασκευής) όπως το περιγράφει ο κατασκευαστής στην ιστοσελίδα του.

Καθώς η αντιπαράθεση παίρνει πολιτικές διαστάσεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων να συγκρούονται λεκτικά σε τηλεοπτικά «παράθυρα», προκύπτουν πραγματικά ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν κάποτε απαντήσεις:

1. Θέλουμε ή δεν θέλουμε να μπει ένα τέλος στις καταλήψεις;

2. Η αστυνομική επιχείρηση έγινε με βάση τους προβλεπόμενους κανόνες ή ασκήθηκε αστυνομική βία; - ερώτημα που τίθεται κατ’επανάληψη το τελευταίο διάστημα.

3. Είναι κανονικό να υπάρχουν τηλεοπτικές κάμερες έξω από ένα χώρο όπου επίκειται αστυνομική επιχείρηση, πριν φτάσουν οι αστυνομικοί; Ποιος και γιατί τις κάλεσε;

4. Γιατί ναι μεν η παρουσία των ΜΜΕ είναι αποδεκτή στις δημοκρατίες, αλλά μήπως κάποιοι τα χρησιμοποιούν;

Δημοφιλή