Κρεμλίνο: Θα πετύχουμε όλους τους στόχους που έχουμε θέσει στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Πούτιν προήδρευσε σε συνάντηση για την οικονομία.
Handout . via Reuters

Ενώπιον μιας από τις χειρότερες ήττες της Ρωσίας στους επτά μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο επέμεινε τη Δευτέρα πως θα επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υιοθέτησε μια γραμμή «business as usual», προεδρεύοντας σε συνάντηση για την οικονομία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν ο Πούτιν εμπιστευόταν ακόμα τη στρατιωτική ηγεσία μετά την κεραυνοβόλα ουκρανική αντεπίθεση στα βορειοανατολικά.

Αντ’αυτού, επανέλαβε πως «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται. Και θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί αρχικά».

Λίγο αργότερα ο Πούτιν εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση να προεδρεύσει σε συνάντηση για την οικονομία, χωρίς να αναφερθεί στην υποχώρηση, και είπε ότι η Ρωσία αντέχει απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.

«Οι τακτικές οικονομικού blitzkrieg, η σφοδρή επίθεση στην οποία υπολόγιζαν, δεν δούλεψε- αυτό είναι ήδη προφανές σε όλους, και στους ίδιους» είπε.

Η Ουκρανία υποστηρίζει πως ανακατέλαβε πάνω από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα σε μόλις δύο ημέρες. Η Ρωσία, ωστόσο, κατέχει ακόμα περίπου το 1/5 της χώρας.

Ερωτηθείς αν ο Πούτιν θα διέτασσε γενική κινητοποίηση/ επιστράτευση απέναντι στην ουκρανική αντεπίθεση, ο Πεσκόφ παρέπεμψε στο υπουργείο Άμυνας.

Μέχρι τώρα ο Πούτιν δεν έχει κινητοποιήσει τις εφεδρείες της Ρωσίας, που φτάνουν τα δύο εκατομμύρια άνδρες με στρατιωτική υπηρεσία εντός των τελευταίων πέντε ετών. Εάν κάνει κάτι τέτοιο θα πρόκειται για παραδοχή πως αυτό το οποίο παρουσίαζε ως περιορισμένης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση είναι ένας γενικευμένος πόλεμος ενάντια σε άλλη μια σλαβική χώρα- και ότι δεν εξελίσσεται καλά για τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή