Λέσβος: Τέσσερα χρόνια κάθειρξη σε δύο ανήλικους για τη φωτιά στη Μόρια

Η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών για το κοινό λόγω του ότι επρόκειτο για ανήλικους. H υπόθεση σε πρώτο βαθμό εξετάστηκε τον Μάρτιο του 2021.
Τέσσερα χρόνια κάθειρξη σε δύο ανήλικους για τη φωτιά στη Μόρια
Τέσσερα χρόνια κάθειρξη σε δύο ανήλικους για τη φωτιά στη Μόρια
stonisi.gr

Tο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων Βορείου Αιγαίου έκρινε το μεσημέρι της Τρίτης ένοχους σε δεύτερο βαθμό δύο 18χρονους σήμερα Αφγανούς για τη φωτιά στη Μόρια το βράδυ της 8ης προς 9η Σεπτεμβρίου 2020. Η πυρκαγιά μετά το ξέσπασμά της συνεχίστηκε σε άλλες εστίες την επόμενη ημέρα προκάλεσε την ολοσχερή καταστροφή του καταυλισμού, με αποτέλεσμα χιλιάδες αιτούντες άσυλο να μένουν στους δρόμους μέχρι να κατασκευαστεί ο προσωρινός καταυλισμός του Καρά Τεπέ που λειτουργεί έως σήμερα.

Οι δύο Αφγανοί θα οδηγηθούν εκ νέου στη φυλακή του Αυλώνα σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων, όπου κρατούνταν από τις 19 Σεπτεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι εμπρησμός από πρόθεση από κοινού, από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για τον άνθρωπο και από τον οποίο προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας.

Φωτιά στη Μόρια: 26 μάρτυρες κατηγορίας

Η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών για το κοινό λόγω του ότι επρόκειτο για ανήλικους. H υπόθεση σε πρώτο βαθμό εξετάστηκε τον Μάρτιο του 2021.

Το Δικαστήριο αναγνώρισε ως ελαφρυντικό την καλή τους συμπεριφορά για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την πράξη, το οποίο η δικηγόρος τους, Βίκυ Αγγελίδου χαρακτήρισε “γελοίο, γιατί θα έπρεπε να μειωθεί στο μισό η ποινή τους”.

Ο πρώτος εκ των ενόχων είχε θετική εισήγηση για τη μετεγκατάστασή του σε χώρα της Ευρώπης πριν από την πυρκαγιά και ο δεύτερος πριν από την πυρκαγιά περίμενε το εισιτήριό του γιατί είχε εγκριθεί η διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης, καθώς τον περίμενε ο αδερφός του πατέρα του στη Φινλανδία, λέει η κ. Αγγελίδου.

Οι μάρτυρες κατηγορίας ήταν 26: αστυνομικοί, πυροσβέστες, ο διοικητής του ΚΥΤ, ελαιοκτηματίες, μη αυτόπτες μάρτυρες και τρεις οι μάρτυρες υπεράσπισης.

“Καταδικάστηκαν χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Έρχεται όμως και ο Άρειος Πάγος. Το μόνο ευχάριστο είναι ότι ο ένας αφήνεται ελεύθερος με απόφαση του τριμελούς ανηλίκων και ο άλλος θα εμφανιστεί στις 5 Ιουλίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων Αθηνών και θα αφεθεί κι αυτός ελεύθερος” είπε η κ. Αγγελίδου. Χαρακτηριστικά η υπεράσπιση αναφέρθηκε σε ένα βίντεο, όπου μάρτυρας κατηγορίας φαίνεται να αναγνωρίζει έναν εκ των κατηγορουμένων, όπως είπε, από το κούρεμά του και από τον σωματότυπό του από πίσω.

“Η ακροαματική διαδικασία κατέδειξε την ενοχή τους, το αποτέλεσμα δικαιώνει όλους αυτούς που υπέφεραν τόσα χρόνια από το μεταναστευτικό και εκείνους που κινδύνευσαν εκείνο το βράδυ να καούν” τόνισε ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, δικηγόρος ιδιοκτήτη αποθήκης στη Μόρια που υπέστη ζημιά ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Δημοφιλή