Πάπας Φραγκίσκος από τη Λέσβο: Πρόβλημα όλου του κόσμου το προσφυγικό

Θερμή υποδοχή από πρόσφυγες στον Ποντίφικα, κατά την επιστροφή του στο νησί που έγινε παγκόσμιο σύμβολο ανθρωπιάς.
via Associated Press

Ηχηρό μήνυμα σε όλο τον πλανήτη για το προσφυγικό ζήτημα και την μεταναστευτική κρίση έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος από τη Λέσβο - ένα νησί που έγινε παγκόσμιο σύμβολο ανθρωπιάς - υπογραμμίζοντας ότι συνιστά «πρόβλημα όλου του κόσμου» μπροστά στο οποίο «κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια».

Απευθυνόμενος στους πρόσφυγες τόνισε: «Είμαι εδώ για να δω τα πρόσωπά σας, για να σας κοιτάξω στα μάτια. Μάτια γεμάτα φόβο και προσμονή, μάτια που είδαν βία και φτώχεια, μάτια χαραγμένα από πολλά δάκρυα.

Σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα «είναι ένα πρόβλημα του κόσμου, μια κρίση ανθρωπιστική που αφορά όλους».

Οπως είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους καθολικούς πρόσφυγες που διαμένουν τον καταυλισμό «τα πρόσωπά σας μας ζητούν να μη γυρίσουμε από την άλλη μεριά, να μην αρνηθούμε την ανθρωπιά που μας συνδέει, να κάνουμε δικές μας τις δικές σας ιστορίες και να μη λησμονήσουμε τα δράματά σας. [...] Παρακαλώ τον Θεό να μας αφυπνίσει από τη λησμονιά του πάσχοντα, να μας ταρακουνήσει από τον ατομικισμό που αποκλείει, να αφυπνίσει τις καρδιές που είναι κουφές στις ανάγκες του πλησίον. Αλλά παρακαλώ και τον άνθρωπο, κάθε άνθρωπο: ας υπερβούμε την παράλυση του φόβου, την αδιαφορία που σκοτώνει, την κυνική αδιαφορία που με γάντια βελούδινα καταδικάζει σε θάνατο όποιον βρίσκεται στο περιθώριο! Ας συγκρουστούμε ριζικά με την επικρατούσα σκέψη, εκείνην που περιστρέφεται γύρω από το προσωπικό εγώ, γύρω από τους προσωπικούς και εθνικούς εγωισμούς, που γίνονται μέτρο και κριτήριο για το καθετί».

via Associated Press

Κατά την ομιλία του μήνυμα προς τις πολιτικές ηγεσίες και τους λαούς της Ευρώπης ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε: «Πρέπει να αντιμετωπίζονται οι απώτερες αιτίες, όχι οι καημένοι οι άνθρωποι που πληρώνουν τις συνέπειες, και που χρησιμοποιούνται για πολιτική προπαγάνδα! Για να μετακινηθούν οι απώτερες αιτίες, δεν μπορούν απλώς να ταπώνονται οι έκτακτες ανάγκες. Απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες. Απαιτείται να προσεγγισθούν οι αλλαγές εποχής με μεγάλα οράματα. Διότι δεν υπάρχουν απαντήσεις εύκολες σε προβλήματα πολύπλοκα».

«Κυρίως, εάν θέλουμε να ξαναρχίσουμε, ας κοιτάξουμε τα πρόσωπα των παιδιών. Ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε μπροστά σ′ αυτά που είναι αθώα και είναι το μέλλον. Απευθύνονται στις συνειδήσεις μας και μας ρωτούν: ″Τι κόσμο θέλετε να μας δώσετε;″⁣. Ας μην ξεφύγουμε βιαστικά από τις ωμές εικόνες των μικροσκοπικών τους σωμάτων που κείτονται ακίνητα στις αμμουδιές. Η Μεσόγειος, που για χιλιετίες ένωσε λαούς διαφορετικούς και χώρες μακρινές, γίνεται ένα κρύο κοιμητήριο δίχως επιγραφές. Αυτός ο μεγάλος ταμιευτήρας, κοιτίδα τόσων πολιτισμών, φαίνεται σήμερα σαν καθρέπτης θανάτου. Ας μην αφήσουμε η θάλασσά μας να μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών, αυτός ο χώρος συνάντησης να γίνει θέατρο σύγκρουσης! Ας μην επιτρέψουμε αυτή η ″⁣θάλασσα αναμνήσεων″⁣ να μεταμορφωθεί σε ″⁣θάλασσα λησμονιάς΄″⁣. Σας παρακαλώ, ας σταματήσουμε αυτό το ναυάγιο πολιτισμού!», πρόσθεσε.

via Associated Press
Vatican Media via Reuters

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέφερε στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων:

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω σήμερα στη Λέσβο. Για δεύτερη φορά επισκέπτεστε, ως προσκυνητής, έναν τόπο που ταυτίστηκε με το δράμα των προσφύγων. Η κατάσταση, ευτυχώς, που επικρατεί σήμερα, είναι από κάθε άποψη αισθητά βελτιωμένη με εκείνη που επικρατούσε κατά την πρώτη σας επίσκεψη [...] Ολα αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα σήκωσε δυσανάλογο βάρος από τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, που δοκιμάζει όλη τη Μεσόγειο, τη θάλασσα που μας ενώνει. Η αντιμετώπισή της όμως ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αποτελεί κοινή ευθύνη της Ευρώπης. Χρέος μας είναι, με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, να μην επιτρέπουμε την απάνθρωπη εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων».

Επιστροφή στις «πηγές της ανθρωπιάς»

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε τη Λέσβο, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το πρωί της Κυριακής.

Eurokinissi

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πάπα, σε αυτή τη δεύτερη μετά το 2016 ιστορικής σημασίας επίσκεψή του στις «πηγές της ανθρωπιάς», όπως ο ίδιος αποκαλεί το νησί, προσγειώθηκε στις 10.30 στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης».

Εκεί τον περίμεναν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου καθώς και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος.

Eurokinissi
Eurokinissi

Ακολούθως μετέβησαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μαυροβουνίου με το αγαπημένο του αυτοκίνητο - ένα Fiat 500αρακι - όπου τους υποδέχθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

via Associated Press
Eurokinissi
Eurokinissi

Κατά την άφιξη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης εκτυλίχθηκε μια άκρως συγκινητική στιγμή, όταν χορωδία αποτελούμενη από παιδιά που διαμένουν εκεί έψαλε ύμνο.

via Associated Press

Ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε ένα δώρο φτιαγμένο από προσφυγόπουλα, ενώ κατόπιν συναντήθηκε με οικογένειες προσφύγων.

Κάποιοι του φώναζαν «σε αγαπάμε» (we love you) και άλλοι φιλούσαν το χέρι του με σεβασμό.

Eurokinissi

Από την Μυτιλήνη αναχώρησε για την Αθήνα στις 12:15. Στη συνέχεια, στις 16:45 θα τελέσει Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας σήμερα, Κυριακή (5/12) από τις 12 το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής», λόγω της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς να πραγματοποιούν στάση

Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα Φραγκίσκου, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, σήμερα, Κυριακή 5/12/2021, και κατά τις ώρες 13:00 έως 20:00, θα διακοπεί η κυκλοφορία:

• στην Λ. Β. Σοφίας στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς κέντρο πόλεως, και

• στην Λ.Β. Κωνσταντίνου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μερκούρη και Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

Κατά την κίνηση της πομπής του επισήμου, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας. Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ)