ΠΟΛΙΤΙΚΗ
04/12/2021 08:01 EET

Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ; Απαντούν Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Λοβέρδος, Χρηστίδης

Τέσσερις από τους έξι υποψηφίους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ απαντούν στο ερώτημα της Huffpost.

HuffPost GR

Στις 5 και 12 Δεκεμβρίου διακυβεύεται το μέλλον ενός κόμματος που πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία 48 χρόνια. Μπορεί την τελευταία δεκαετία –από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μετά- να διανύει «πέτρινα χρόνια», όμως είναι βέβαιο ότι ο νικητής των εκλογών, θα προσπαθήσει να ξαναδώσει στο ΠΑΣΟΚ τη χαμένη αίγλη. Να σπάσει το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, να απευθυνθεί ξανά με αξιώσεις σε πολυπληθέστερο ακροατήριο.

Για «ένα κίνημα που θα πηγάζει μέσα από την κοινωνία, από τη νέα γενιά και όλους αυτούς που θέλουν να δουλέψουν για να πετύχουν την αλλαγή», κάνει λόγο στη HuffPost ο νεότερος της εκλογικής αναμέτρησης, Παύλος Χρηστίδης.

«Να φτιάξουμε το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Ένα κόμμα ανοικτό και βαθιά δημοκρατικό. Ένα κόμμα απεξαρτημένο από τους κομματικούς μηχανισμούς, ένα κόμμα που θα ανήκει πραγματικά στο λαό», τονίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο για να αποφύγει μία νέα χρεοκοπία,  από ακόμη μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το σχέδιο υπάρχει, το καταθέσαμε, είναι η Αναγέννηση για την χώρα και την παράταξη», υπογραμμίζει ο Παύλος Γερουλάνος.

Κόμμα χωρίς δεσμεύσεις απέναντι στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα, «αλλά με ισχυρό συμβόλαιο εμπιστοσύνης με όσους δημιουργούν, παράγουν, αγωνίζονται, καταπιέζονται, φοβούνται, μένουν στο περιθώριο. Ένα κόμμα που καθημερινά λογοδοτεί, με στελέχη που σμίγουν για να αγωνιστούν και όχι να μοιράσουν καρέκλες», είναι ο βασικός στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τέσσερις εκ των υποψηφίων αναλύουν στη HuffPost τις θέσεις τους. Τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις από στελέχη που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες. Κοινός τόπος; Η φιλοδοξία –έως και βεβαιότητα- ότι μπορούν να καταστήσουν ξανά το ΠΑΣΟΚ βασικό πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Και απαντούν με το δικό τους τρόπο στο ερώτημα που σήμερα απασχολεί τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ –και όχι μόνο:

Είναι αυτή η τελευταία ευκαιρία του Κινήματος να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας;

Eurokinissi
Eurokinissi

Νίκος Ανδρουλάκης

Κρατάμε στα χέρια μας μια μεγάλη ευκαιρία. Να ανοίξουμε ένα παράθυρο στο μέλλον για το Κίνημά μας. Να χτίσουμε μια γέφυρα ελπίδας, ανανέωσης και προοπτικής με την κοινωνία. Στις 5 & 12 Δεκέμβρη μπορούμε να γράψουμε μαζί με τους δημοκράτες πολίτες ένα νέο κεφάλαιο για το κίνημα και τον τόπο, κάνοντας το πολυπόθητο άλμα στο μέλλον.

Στις 5 & 12 Δεκέμβρη συναντιούνται στην κάλπη όνειρα, ελπίδες, αλλά και συγκυρίες ευνοϊκές. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διχάζουν και κρατούν την κοινωνία καθηλωμένη. Οι διευρυμένες ανισότητες δημιουργούν νέες διεκδικήσεις στην καρδιά της κοινωνίας. Οι απογοητευμένοι πολίτες δεν νοσταλγούν, αλλά αναζητούν προοδευτικό προορισμό που θα τους βγάλει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο ξέφωτο. Οι νέοι - και αυτοί που έμειναν και αυτοί που έφυγαν - δεν συμβιβάζονται με το πισωγύρισμα στο κράτος των “γαλάζιων” ή “κόκκινων” παιδιών. Δεν ανέχονται την προπαγάνδα, τον αυταρχισμό, την δημαγωγία και τα κενά συνθήματα.

Να η ευκαιρία λοιπόν να φτιάξουμε ένα κίνημα, που θα αντανακλά αξίες, ιδέες, καινοτομία, κύρος, αξιοπιστία. Ένα κόμμα που θα αυτοοργανωθεί από τους ψηφοφόρους του και θα αγκαλιάσει όσους το κράτησαν όρθιο, αλλά και όσους απογοήτευσε τα δύσκολα χρόνια. Ένα κόμμα χωρίς δεσμεύσεις απέναντι στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα, αλλά με ισχυρό συμβόλαιο εμπιστοσύνης με όσους δημιουργούν, παράγουν, αγωνίζονται, καταπιέζονται, φοβούνται, μένουν στο περιθώριο. Ένα κόμμα που καθημερινά λογοδοτεί, με στελέχη που σμίγουν για να αγωνιστούν και όχι να μοιράσουν καρέκλες.

Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και η μείωση των ανισοτήτων αποτελούν κοινωνικά αιτήματα που μόνο ένα κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όπως το δικό μας, μπορεί να υλοποιήσει. Και να τροχιοδρομήσει την Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και περηφάνια στον 21ο αιώνα, ισχυρή μέσα και έξω από τα σύνορά της.

Έχουμε την ευκαιρία στις 5 και 12 Δεκεμβρίου να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα, ώστε η Δημοκρατική Παράταξη πατήσει γερά στα πόδια της. Να ξαναγίνει η αξιόπιστη εναλλακτική και να δυναμώσει. Να ανοίξει διάπλατα το δρόμο για να πρωταγωνιστήσει ξανά. Δεν θα αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Καλώ τους πολίτες να κάνουμε μαζί ένα νέο ξεκίνημα. Να τολμήσουμε να κοιτάξουμε ξανά ψηλά.

Eurokinissi

Παύλος Γερουλάνος

Στην πολιτική, όταν έχεις όραμα, ποτέ δεν είναι η τελευταία ευκαιρία. Η παράταξη μας έχει βαθιές ρίζες σε κάθε έκφραση της κοινωνικής και δημόσιας ζωής. Το βλέπει κανείς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, τα επαγγελματικά σωματεία, στα καφενεία, στους δρόμους. Ρίζες και επιρροή που δεν αποτυπώνεται στα τελευταία μας εκλογικά ποσοστά.

Είναι όμως μία κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο για να αποφύγει μία νέα χρεοκοπία,  από ακόμη μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το σχέδιο υπάρχει, το καταθέσαμε, είναι η Αναγέννηση για την χώρα και την παράταξη. Μιλάει για την εθνική ανάγκη να σταματήσει το πολιτικό σύστημα να υπηρετεί τους λίγους, και να ξεκινήσει να δουλεύει για τους πολλούς. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία από τα πρωθυπουργικά και τα υπουργικά γραφεία και να την περάσουμε σε συντονισμένες συνεργασίες θεσμών όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια. Μόνο έτσι οι πόροι που έρχονται στη χώρα θα σταματήσουν να παγιδεύονται σε επενδύσεις ανθρώπων που έχουν τα κεφάλαιά τους ασφαλισμένα στο εξωτερικό, και αντίθετα θα μείνουν στις τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας πλούτο και προϋποθέσεις ανάπτυξης για τα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα. Η μόνη παράταξη που διαχρονικά στάθηκε στο πλευρό των πολλών, και έκανε ουσιαστικές τομές για να ενδυναμώσει την μεγάλη παραγωγική βάση της χώρας μας, είναι η μεγάλη προοδευτική παράταξη.

Για να γίνει αυτό όμως, χρειάζεται ηγεσία με προοπτική. Και ηγεσία με προοπτική σημαίνει 5 πράγματα: Αξιοπιστία, ικανότητα διοίκησης, γνώση της αγοράς, συνέπεια και πολιτικό σχέδιο. Αυτά κομίζει η υποψηφιότητά μου. Δεν ζω από την πολιτική, ζω για την πολιτική, γνωρίζω την αγορά και την προσπάθεια που χρειάζεται να σώσεις μία επιχείρηση από την χρεοκοπία, όπως ήταν η δική μου όταν την ανέλαβα, χωρίς να απολυθεί κανείς, παρέμεινα πάντα στο ΠΑΣΟΚ και υπερασπίστηκα τα σύμβολα και το όνομά του, όταν αλλάζανε κάθε δύο χρόνια, και παρουσιάζω ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό σχέδιο. Εφόσον εκλεγώ, βασική προτεραιότητά μου θα είναι να οργώσουμε κάθε γωνιά της χώρας με αυτό το σχέδιο, για να ξανακερδίσουμε τους πολίτες που περιμένουν να ακούσουν μια ουσιαστική πρόταση, και μαζί τους να κάνουμε την ανάγκη για ανατροπή του ξεπερασμένου πολιτικού συστήματος πλειοψηφικό ρεύμα και πρόταση διακυβέρνησης.

Office A. Loverdou

Ανδρέας Λοβέρδος

Εάν υπάρχει ένα διακύβευμα στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου για την παράταξη, αυτό είναι να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και δυνατό. Εάν, επίσης, υπάρχει ένα διακύβευμα για την πατρίδα στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου, αυτό είναι η δική μας παράταξη να βάλει τέλος στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι στις 5 Δεκεμβρίου η υπόθεση δεν είναι μόνο εσωκομματική. Η υπόθεση είναι βαθιά πολιτική και πατριωτική. Στις 5 Δεκεμβρίου προσωπικά καλώ έντεκα εκατομμύρια Ελληνίδων και Ελλήνων να επιλέξουν ισχυρή, μεταρρυθμιστική, υπεύθυνη αντιπολίτευση για τη χώρα. Και βεβαίως καλώ όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι και κεντροαριστεροί να μου δώσουν τη δύναμη να κάνουμε μαζί αυτό που αξίζει στο χώρο μας: την παράταξη μεγάλη ξανά.

Η εποχή που το ΠΑΣΟΚ κρινόταν έχει περάσει. Οι πολίτες ωρίμασαν, τα πάθη, ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και το ψέμα ανήκουν στην προηγούμενη δεκαετία. Τώρα το ΠΑΣΟΚ συγκρίνεται. Και κερδίζει. Τώρα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει πόσα χρωστά στην παράταξη μας και αποζητά την ολική επαναφορά μας γιατί Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται. Η μεσαία τάξη είναι δημιούργημα ΠΑΣΟΚ. Η μεσαία τάξη να αποκτήσει ξανά φωνή.

Στην πολιτική δεν υπάρχουν πάντοτε δεύτερες ευκαιρίες. Αυτή η φορά για μας είναι καθοριστική. Ή θα προχωρήσουμε μπροστά και δυναμικά ή θα συνθλίβουμε από τις μυλόπετρες της ιστορίας. Ούτε ηθικό ούτε πολιτικό δικαίωμα έχουμε εμείς, οι ιστορικοί κληρονόμοι της Δημοκρατικής Παράταξης, να πράξουμε ο,τιδηποτε λιγότερο από όσα μας υπαγορεύει το χρέος μας. Γι’ αυτό και επισημαίνω ότι ήρθε η στιγμή να φτιάξουμε το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Ένα κόμμα ανοικτό και βαθιά δημοκρατικό. Ένα κόμμα απεξαρτημένο από τους κομματικούς μηχανισμούς, ένα κόμμα που θα ανήκει πραγματικά στο λαό. Λέμε, δηλαδή, ναι σε ένα κόμμα συλλογικό, ανοικτό, συμμετοχικό, κινηματικό. Ένα ανοικτό  και ψηφιακό κόμμα άμεσης Δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων για ένα καλύτερο αύριο. Όλα από την αρχή, όλα από τη βάση, όλα τα όργανα αιρετά. Μια τέτοια πολιτική προοπτική δικαιούται η παράταξη μας, ένα τέτοιο κόμμα αξίζει η πατρίδα μας.

Eurokinissi

Παύλος Χρηστίδης

Το Κίνημά μας έχει αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτικό από όσο περίμεναν πολλοί και έχουμε δείξει ότι η παράταξή μας μπορεί να σταθεί σε δύσκολες καταστάσεις και να ξεπεράσει πολλά εμπόδια. Τόσα χρόνια, λοιπόν, έχουμε αποδείξει ότι δεν τα βάζουμε κάτω, και πως συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

Η κοινωνία έχει κουραστεί από την ανικανότητα τόσο της Κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και θέλει πια να δει πραγματικές λύσεις και έργα. Η επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών, θα βρει την παράταξή μας ενωμένη και έτοιμη να κάνει τη διαφορά και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη και την καρδιά των πολιτών. Στη σύγχρονη υγειονομική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε φωνή στους μη προνομιούχους, στους καθημερινούς ανθρώπους που έχουν προβλήματα και δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Με ιδέες  που προέρχονται από τον ίδιο τον κόσμο, και μια στρατηγική ρεαλιστική και υλοποιήσιμη, θα δείξουμε πως είμαστε η μόνη λύση για όλον τον ρεαλιστικό κόσμο. 

Στις 40 ημέρες που είμαι υποψήφιος, συνάντησα χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, με καθαρές κουβέντες, πρόσωπο με πρόσωπο, ειλικρινά κι αυθόρμητα.

Καλώ όλους τους νέους, όσους απέχουν πολλά χρόνια, όσους στέκονται κριτικά και επικριτικά απέναντι στο πολιτικό σύστημα να έρθουν μαζί μας, να φτιάξουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα, που δίνει ξανά ελπίδα στους Έλληνες και καθιστά την Ελλάδα πρωταγωνιστή των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων. Tώρα !

Στόχος μου είναι να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές και ένα κίνημα που θα πηγάζει μέσα από την κοινωνία, από τη νέα γενιά και όλους αυτούς που θέλουν να δουλέψουν για να πετύχουν την αλλαγή. Με τις σωστές επιλογές και ομάδες είμαστε σίγουρα στο δρόμο για να γίνουμε ξανά κόμμα εξουσίας, αυτό θέλουμε και θα το πετύχουμε όλοι μαζί ενωμένοι

*Οι τοποθετήσεις των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ είναι με αλφαβητική σειρά. Η HuffPost ζήτησε και τις απόψεις του Χάρη Καστανίδη και του Γιώργου Παπανδρέου, όμως τα επιτελεία τους μας διευκρίνισαν ότι λόγω φορτωμένου προγράμματος δεν κατέστη δυνατό να απαντήσουν στο ερώτημα.