ΔΙΕΘΝΕΣ
08/02/2019 12:11 EET | Updated 08/02/2019 12:33 EET

Los Angeles Times: Πώς η Amazon τσεπώνει τα φιλοδωρήματα των διανομέων

Τι αναφέρουν οι καταγγελίες που στοχοποιούν τον τεχνολογικό κολοσσό.

ASSOCIATED PRESS

Η Amazon είναι μια εταιρεία που φημίζεται μεταξύ άλλων για τα υψηλά της κέρδη και την ισχυρή θέση που διατηρεί εδώ και χρόνια στην αγορά της τεχνολογίας. Και παρόλο που λόγω αυτού θα έπρεπε να είναι απόλυτα τυπική ως προς τους εργαζομένους της, μάλλον μένει μόνο στις υποσχέσεις. Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλουν μέσα από δημοσίευμά τους οι Los Angeles Times, σύμφωνα με τους οποίους κάποιες φορές ο τεχνολογικός κολοσσός εκμεταλλεύεται τα φιλοδωρήματα των υπαλλήλων του που εργάζονται ως διανομείς για να τους παρέχει τα βασικά, δηλαδή το μισθό που τους έχει υποσχεθεί. 

Η επιχείρηση, ειδικότερα, εγγυάται στους οδηγούς της την καταβολή 18-25 δολαρίων την ώρα, ωστόσο το ποσό αυτό δεν προέρχεται πάντα από την εταιρεία. Πέντε διανομείς κατήγγειλαν πως σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τα μπουρμπουάρ που τους δίνουν οι πελάτες για την αμοιβή τους.

Απαντώντας βέβαια στις καταγγελίες μέσω email, η εταιρεία ισχυρίζεται πως έχει δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο. «Χρησιμοποιούμε τυχόν συμπληρωματικά κέρδη ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε τα επιπλέον χρήματα στους υπαλλήλους μας, αν φυσικά δεν μπορούμε να διαθέσουμε με κάποιο άλλο τρόπο μια δεδομένη στιγμή αυτά που τους έχουμε υποσχεθεί», σχολίασε χαρακτηριστικά η επιχείρηση σε ένα εκ των μηνυμάτων που έστειλε στους Los Angeles Times.

Οι διανομείς βέβαια εξακολουθούν να θέτουν ερωτήματα για τους λόγους που δεν παίρνουν ολόκληρα τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν για τη δουλειά τους. «Κρύβονται πίσω από το γεγονός πως μιλούν για 18 δολάρια την ώρα», είπε ο Τζεφ Λι, ένας εκ των οδηγών που εργάζονται για την Amazon, ενώ συμπλήρωσε: «Ακούγεται υπέροχο, όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα γιατί τα χρήματα αυτά μπορεί να είναι τα μπουρμπουάρ μας».

Δεδομένου ότι η Amazon έχει καταστεί σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, πλέον βασίζεται και σε συνεργασίες με εξωτερικούς διανομείς προκειμένου να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο αριθμό των παραδόσεων. Οι υπάλληλοι αυτοί όμως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τις παροχές που προσφέρονται στο μόνιμο προσωπικό και ως εκ τούτου δημιουργούνται τα διάφορα επιμέρους θέματα.

 

Οι οδηγοί είχαν από καιρό υποψιαστεί ότι η Amazon χρησιμοποιεί τα φιλοδωρήματά τους με αυτό τον τρόπο αλλά οι περισσότεροι φοβήθηκαν να μιλήσουν φοβούμενοι αντίποινα από την εταιρεία. Δύο διανομείς ωστόσο πήραν την πρωτοβουλία και επιβεβαίωσαν τις υποψίες τους όταν τους ανατέθηκε να παραδώσουν πακέτα στο σπίτι τους. Ο ένας χαρακτηριστικά διευκρίνισε πως παραδίνοντας ένα πακέτο στην κατοικία του, έδωσε στον εαυτό του φιλοδώρημα αξίας 12 δολαρίων. Αντί για 39 λοιπόν δολάρια που έπρεπε να λάβει -συμπεριλαμβανομένων των 27 δολαρίων που ήταν ο μισθός του- έλαβε περίπου 30, συνειδητοποιώντας πως η εταιρεία συνέβαλε μόνο 18 περίπου δολάρια στην πληρωμή του.

Sponsored Post