Λογοκρισία; Το «Expats» με τη Νικόλ Κίντμαν δεν είναι διαθέσιμο στο Χονγκ Κονγκ

Το κοινό δεν έχει πρόσβαση στα δύο πρώτα επεισόδια. Ορισμένοι μιλούν για λογοκρισία και αποδίδουν το γεγονός στις σκηνές από τις διαδηλώσεις του 2014 που περιλαμβάνονται στη σειρά.
 (Photo by Evan Agostini/Invision/AP)
(Photo by Evan Agostini/Invision/AP)
via Associated Press

Η σειρά «Expats» της Amazon με πρωταγωνίστρια την Νικόλ Κίντμαν δεν είναι διαθέσιμη στο Χονγκ Κονγκ, την πόλη στην οποία γυρίστηκε και όπου διαδραματίζεται η υπόθεση, παρά την παγκόσμια κυκλοφορία της στις 26 Ιανουαρίου.

Τα δύο πρώτα επεισόδια είναι «προς το παρόν μη διαθέσιμα» για το κοινό στο Χονγκ Κονγκ. Η σειρά, που βασίζεται στο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα «The Expatriates» (2016) της Αμερικανίδας συγγραφέα Janice Y. K. Lee, εστιάζει στις ζωές τριών Αμερικανίδων που ζουν στο Χονγκ Κονγκ.

Η παραγωγή έτυχε καλής υποδοχής από τις Αρχές -μάλιστα, η εξαίρεση της Κίντμαν από τους αυστηρούς κανονισμούς που είχαν τεθεί σε ισχύ για τον Covid εκείνη την εποχή προκειμένου να κάνει γυρίσματα, είχε απασχολήσει έντονα τα διεθνή ΜΜΕ.

Η μη διαθεσιμότητα των δύο πρώτων επεισοδίων αποδίδεται από ορισμένους στις σκηνές του προτελευταίου επεισοδίου, που σύμφωνα με τις κριτικές που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, διαδραματίζονται με φόντο τις διαμαρτυρίες του κινήματος Ομπρέλα του 2014.

Η αντίθεση μεταξύ της θετικής υποδοχής από τις Αρχές και της μη προβολής της σειράς έχει προβληματίσει τους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2021 επιβλήθηκε λογοκρισία για τις παραγωγές που παραβιάζουν τον δρακόντειο νόμο περί εθνικής ασφάλειας, που επιβλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ το 2020. Οι σκηνοθέτες είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε περικοπές σκηνών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαγορεύεται εντελώς η προβολή ταινιών. Οι Αρχές έχουν δηλώσει ότι οι εν λόγω νόμοι δεν ισχύουν για τις πλατφόρμες streaming, αλλά περιεχόμενο όπως το «Expats» βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη, καθώς οι διαδικτυακές πλατφόρμες υπόκεινται κατά τα άλλα στον νόμο για την εθνική ασφάλεια.

Τον Νοέμβριο του 2021, όταν λανσαρίστηκε το Disney+ στο Χονγκ Κονγκ, από τις σεζόν των «Simpsons» έλειπε το επεισόδιο στο οποίο η οικογένεια επισκέπτεται την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο. Στο επεισόδιο υπάρχει μια πινακίδα πάνω στην πλατεία που γράφει «Σε αυτόν το σημείο, το 1989, δεν συνέβη τίποτα», ένα καυστικό σχόλιο της σειράς για τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα διαχειρίστηκε την υπόθεση της σφαγής των φοιτητών διαδηλωτών από τις αρχές.

Με πληροφορίες από Guardian

Δημοφιλή