Μάχη με τις φλόγες στο Πόρτο Γερμενό, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τετάρτη

Βελτιωμένη ήταν η εικόνα στο Πόρτο Γερμενό το απόγευμα της Τρίτης.
|
Eurokinissi

Καλύτερη ήταν το απόγευμα της Τρίτης η εικόνα της πυρκαγιάς στο Πόρτο Γερμενό, κατόπιν σκληρής μάχης από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική το απόγευμα, η κατάσταση της πυρκαγιάς παρουσίαζε σταθερή μείωση στο ρυθμό εξάπλωσής της, ενώ σε μερικά σημεία η έντασή της είχε εκμηδενιστεί.

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για προληπτική, οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Μύτικα προς ασφαλή κατεύθυνση. Τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς έχει αναλάβει η Δ.Α.Ε.Ε.

Eurokinissi
Eurokinissi

Υπενθυμίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά καμένα στρέμματα από την περυσινή φωτιά που ξέσπασε στα Βίλια και είχε κινηθεί και τότε προς το Πόρτο Γερμενό.

Οπως προκύπτει από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, ζημιές έχουν προκληθεί σε τουλάχιστον ένα οίκημα.

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Στο σημείο επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Σ.μη.Ε.Α.).

Επιπλέον ρίψεις από αέρος έκαναν 5 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο είναι για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Eurokinissi

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τετάρτη

Υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και για την Τετάρτη (05/07) σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Σάμο, Ικαρία, Χίο και Ψαρά.

Πύρινα μέτωπα σε Κορινθία και Κέα

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και στην περιοχή, Αγιος Ιωάννης Κορινθίας. Όπως ανακοινώθηκε, είχε ελεχθεί ένα μέρος της πυρκαγιάς, αλλά παρέμενε σε εξέλιξη χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Ακόμη, πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Χάλαρα στην Κέα.

Φωτιά ξέσπασε επίσης σε χαμηλή βλάστηση στις 3 παρά 10 στο Καλαμάκι Αχαΐας, η οποία ωστόσο έχει ελεγχθεί.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη 1 το μεσημέρι, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στο Πικέρμι Αττικής, αντιμετωπίστηκε μέσα σε 20 λεπτά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο.

Το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Σε επιφυλακή επίσης, παραμένουν όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, με δεδομένο ότι και για την Τετάρτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, την Στερεά Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Ενεργοποιήθηκε, εν τω μεταξύ, η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιοχές Πόρτες Αχαϊας και Ιτέα Αμφισσας, που επλήγησαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 3 Ιουλίου και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Πόρτες Αχαϊας και Ιτέα ’Αμφισσας, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ)