«Μην τα παρατάτε»: Μπήκε στο πανεπιστήμιο το 1951 και παίρνει πτυχίο στα 90 της

Με την πάροδο των χρόνων η οικογένειά της μεγάλωνε και σήμερα έχει 17 εγγόνια και 24 δισέγγονα.
.
.
NIU

Μια γυναίκα, 90 ετών, θα λάβει επιτέλους το πτυχίο της, 71 χρόνια αφότου γράφτηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο.

Η Τζόις Ντεφό, τότε Τζόις Βαϊόλα Κέιν, ξεκίνησε ως πρωτοετής στο Northern Illinois University το 1951. Στόχος της ήταν να αποφοιτήσει με πτυχίο στην οικιακή οικονομία.

Ωστόσο τα σχέδια άλλαξαν όταν γνώρισε «έναν πολύ ξεχωριστό άνδρα» στην εκκλησία, ο οποίος της έκλεψε την καρδιά, όπως εξήγησε στο CNN.

«Πήγα στο Πανεπιστήμιο για τριάμισι χρόνια, αλλά αποφάσισα να φύγω όταν τον γνώρισα», είπε.

Ο ξεχωριστός αυτός άνδρας ήταν ο Ντον Φρίμαν. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1955 και απέκτησαν τρία παιδιά πριν εκείνος πεθάνει, αφήνοντάς την χήρα για περίπου πέντε χρόνια.

Και λίγο αργότερα η Ντεφό ξαναπαντρεύτηκε. Με τον δεύτερο σύζυγό της, Ρόι Ντεφό, που δεν ζει πια, απέκτησαν έξι παιδιά, μεταξύ των οποίων και δύο δίδυμα.

Με την πάροδο των χρόνων η οικογένειά της μεγάλωνε και σήμερα έχει 17 εγγόνια και 24 δισέγγονα.

Το 2019, η Τζόις αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά με το πτυχίο πανεπιστημίου που άφησε κάποτε πίσω.

.
.
NIU

«Υποθέτω ότι ανέφερα ότι ήμουν αναστατωμένη που δεν τελείωσα το σχολείο και τα παιδιά μου με ενθάρρυναν να επιστρέψω», είπε, οπότε γράφτηκε ξανά στο Northern Illinois University και άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα.

Η Τζένα Ντούλεϊ, ένα από τα 17 εγγόνια της Ντεφό και απόφοιτος του Northern Illinois University, είπε ότι όταν επισκεπτόταν τη γιαγιά της στο σπίτι της, η Τζόις πάντα κάτι έψηνε ή μαγείρευε ενώ ήταν επίσης δασκάλα στο κατηχητικό σχολείο.

«Είχε πάντα αγάπη για τη διδασκαλία και τη μάθηση. Όταν τηλεφωνήσαμε στο πανεπιστήμιο, σοκαρίστηκαν ακούγοντας ότι ρωτούσαμε για μια μαθήτρια από τη δεκαετία του ’50», εξηγεί.

Αν και αυτή τη φορά, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά για την Τζόις. Αντί να πηγαίνει στο πανεπιστήμιο για να παρακολουθεί μαθήματα, το έκανε από την οθόνη ενός υπολογιστή στο σπίτι της.

«Ήταν ο πρώτος μου υπολογιστής. Τα παιδιά μου έπρεπε να μου μάθουν πώς να τον χρησιμοποιώ», λέει η 90χρονη, που κλήθηκε να μάθει μεταξύ άλλων πώς λειτουργεί η κάμερα και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Οπότε, όταν ξέσπασε η πανδημία Covid-19 το 2020, γνώριζε ήδη πώς να χρησιμοποιεί το ίντερνετ, αν και δυσκολεύτηκε επειδή ήταν ολομόναχη εκείνη την περίοδο, μην μπορώντας να δεχθεί επισκέπτες.

«Μερικές φορές ήθελα να τα παρατήσω, αλλά δεν το έκανα», λέει και προσθέτει ότι είχε αρκετή ενθάρρυνση από την οικογένεια, τους φίλους και τους συμφοιτητές της.

Παρακολουθούσε ένα μάθημα κάθε εξάμηνο, συμπεριλαμβανομένου του καλοκαιριού. «Είναι πολύ οργανωμένη, έχει μια ρουτίνα. Ήθελε να συνεχίσει να παρακολουθεί μαθήματα για να μην ξεφύγει από αυτή τη ρουτίνα», λέει η εγγονή της.

Και σε λίγες ημέρες, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια, ετοιμάζεται να πάρει το πτυχίο της από το πανεπιστήμιο.

Η Ντεφό δήλωσε ευγνώμων για την ευκαιρία να επιστρέψει στο σχολείο και να πάρει το πτυχίο της. «Είναι ωραίο να τελειώνεις κάτι που ξεκίνησες».

Η συμβουλή της σε όσους μπορεί να βρίσκονται σε παρόμοια φάση: «Μην τα παρατάτε», λέει. «Ξέρω ότι μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά όλα στη ζωή έχουν τα πάνω και τα κάτω τους».

Δημοφιλή