Μένουμε σπίτι και ταξιδεύουμε τα παιδιά μας στη φύση!

Υπάρχουν λύσεις, οι οποίες μπορούν να καλύψουν ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο, να ψυχαγωγήσουν και να επιμορφώσουν τα παιδιά σας.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
.
.

Για πολλούς γονείς, ειδικά γι αυτούς που έχουν παιδιά στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η παύση των σχολείων, των φροντιστηρίων και των δραστηριοτήτων, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Βασικό θέμα είναι ο εκτεταμένος χρόνος παραμονής στο σπίτι.

Έχει αρχίσει να επικρατεί εκνευρισμός, τα παιδιά πλήττουν και συχνά μαλώνουν μεταξύ τους. Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο, δώστε τους ερεθίσματα και κάντε τα να νιώσουν ότι η ζωή θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και ότι απολαμβάνετε τον χρόνο μαζί τους . Μην νομίζετε ότι δεν κατανοούν, δεν αγχώνονται γι’ αυτή την κατάσταση και δεν απορούν για την επόμενη ημέρα.

Υπάρχουν λύσεις, οι οποίες μπορούν να καλύψουν ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο, να ψυχαγωγήσουν και να επιμορφώσουν τα παιδιά σας.

Ξεκινήστε να μπαίνετε στο κλίμα από το προηγούμενο απόγευμα με μια ταινία που θα αποτελέσει αφορμή για τη δραστηριότητά σας.

Πρόταση ταινίας School of Life

Μετά το τέλος της ταινίας θα δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα για συζήτηση, προβληματισμό και διάθεση για εκδρομή στη φύση. Ρωτήστε τα παιδιά σας, αν θέλουν να πάτε μία εκδρομή!

Πού; Στο δωμάτιο ή ακόμη και στο σαλόνι!

Την επόμενη ημέρα μελετήστε χάρτες, ταξιδιωτικούς οδηγούς και αποφασίστε μαζί που θέλετε να πάτε. Κάντε μία περιήγηση στο internet και δείξτε τους εικόνες από την τοποθεσία που θα «επισκεφθείτε» και βρείτε πληροφορίες για τη φύση και την ιστορία της περιοχής.

.
.

Επιλέξτε σε ποιο χώρο του σπιτιού θα στήσετε την κατασκήνωσή σας και ξεκινήστε για την περιπέτεια. Μάθετε στα παιδιά σας πώς στήνεται το αντίσκηνο*, τακτοποιήστε μέσα τα sleeping bags και τα υπόλοιπα πράγματα, τοποθετήστε στον χώρο τραπεζάκι και καρέκλες. Φέρτε γλάστρες με λουλούδια, το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή κατασκευάστε δέντρα και λουλούδια από χαρτόνι. Κρεμάστε λαμπάκια και δημιουργήστε μία όμορφη ατμόσφαιρα.

.
.

*Αν δεν έχετε αντίσκηνο, φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο κατάλυμα με χρωματιστά σεντόνια και φουλάρια.

Ενδεικτικές δραστηριότητες

Αφού στήσετε το σκηνικό, διαβάστε βιβλία με θέμα τη φύση. Για τον εμπλουτισμό των γνώσεων σας στην υπαίθρια διαβίωση, προτείνουμε το εγκόλπιο των προσκόπων και για αναγνώσματα με διδακτικό χαρακτήρα με θέμα τη φύση και την κοινωνία, τους μύθους του Αισώπου. Ετοιμάστε γρήγορα σνακς και φυσικούς χυμούς μαζί με τα παιδιά, ζωγραφίστε εμπνευσμένοι από τις εικόνες της περιοχής, που «βρίσκεστε», δείξτε στα παιδιά σας πώς διαβάζουμε έναν χάρτη και το βράδυ τραγουδήστε γύρω από τη φωτιά*.

.
.

Μερικά από τα οφέλη

  • Ενίσχυση ομαδικού πνεύματος

  • Καλλιέργεια δημιουργικότητας

  • Καλλιέργεια ευρηματικότητας

  • Καλλιέργεια φαντασίας

  • Σύσφιξη οικογενειακών δεσμών

  • Ενεργοποίηση αισθήσεων και σκέψης

  • Ψυχαγωγία

  • Εμπλουτισμός και απόκτηση γνώσεων

  • Ενίσχυση οργανωτικής ικανότητας

  • Εξοικείωση με τη διανυκτέρευση σε αντίσκηνο

Αν θέλουν, αφήστε τα να συνεχίσουν αυτό το όμορφο παιχνίδι και τις επόμενες ημέρες. Επιτρέψτε τους ακόμη και να κοιμούνται μέσα στο αντίσκηνο. Να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας θα αποδειχθούν περισσότερο ευρηματικά από εσάς και σίγουρα θα εμπλουτίσουν τη δραστηριότητα.

Υ.Γ : Μην ξεχάσετε να απαθανατίσετε τις στιγμές, ώστε μελλοντικά να εκτυπώσετε τις φωτογραφίες και να φτιάξετε ένα ωραίο κολλάζ!

Αν είστε λάτρεις της φύσης και των outdoor δραστηριοτήτων, επισκεφθείτε το blog My-ROUTE .