Μυστήρια στην Ευρώπη: Αναζητούνται τα ονόματα 22 δολοφονημένων γυναικών

Οι αστυνομίες τριών χωρών ζητούν τη βοήθεια του κοινού.
.
.
Interpol

Οι αστυνομίες τριών ευρωπαϊκών χωρών ζητούν βοήθεια για την ταυτοποίηση 22 δολοφονημένων γυναικών, τα ονόματα των οποίων παραμένουν άγνωστα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, τα πτώματα βρέθηκαν στην Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία μεταξύ 1976 και 2019. Μια ανεξιχνίαστη δολοφονία μιας γυναίκας στο Άμστερνταμ, που βρέθηκε σε έναν κάδο σε ένα ποτάμι, οδήγησε σε έρευνα από την Ιντερπόλ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ιντερπόλ δημοσιοποιεί λίστα με την οποία ζητά πληροφορίες για πτώματα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Τα αποκαλούμενα «black notices», που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας καμπάνιας γνωστής ως «Operation Identify Me», κυκλοφορούν κανονικά μόνο εσωτερικά εντός του δικτύου αστυνομιών της Ιντερπόλ ανά τον κόσμο.

Η γυναίκα που βρέθηκε στον κάδο στο Άμστερνταμ το 1999 είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και στο στήθος. Η ντετέκτιβ Καρίνα βαν Λόιβεν προσπαθεί να λύσει το μυστήριο από τότε που μπήκε στην πρώτη ομάδα της πόλης για «cold cases» το 2005. Έτσι χαρακτηρίζονται οι υποθέσεις που παραμένουν ανοιχτές και ανεξιχνίαστες για πάνω από τρία χρόνια.

Έχοντας εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες, η ίδια και ένας συνάδελφος ήρθαν σε επαφή με την αστυνομία στη Γερμανία και στο Βέλγιο και έμαθαν για πολλές πιθανές υποθέσεις φόνων με αταυτοποίητες γυναίκες ως θύματα.

Οι τρεις χώρες συνέταξαν μια λίστα 22 υποθέσεων που δεν είχαν επιλυθεί και ζήτησαν από την Ιντερπόλ να δημοσιεύσει λεπτομέρειες. Η βελγική αστυνομία παρουσίασε επτά υποθέσεις, η Γερμανία έξι και η Ολλανδία εννιά. Τα περισσότερα θύματα ήταν μεταξύ 15 και 30. Χωρίς να ξέρουν τα ονόματα ή τον δράστη, οι αστυνομικοί λένε πως είναι δύσκολο να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες θανάτου.

Η πλήρης λίστα, η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ιντερπόλ, περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις γυναίκες, φωτογραφίες, και πιθανά στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε ταυτοποίηση όπως ρούχα, κοσμήματα και τατουάζ, και σε κάποιες περιπτώσεις νέες αναδημιουργίες προσώπου και πληροφορίες για τις υποθέσεις.

Η βαν Λόιβεν έλεγε πως είναι ζωτικής σημασίας να βρεθούν απαντήσεις σε αυτές τις υποθέσεις. «Αν δεν έχεις όνομα, δεν έχεις ιστορία. Είσαι μόνο ένας αριθμός. Και κανείς δεν είναι αριθμός» εξηγεί.

Στην Ολλανδία σχεδόν όλα τα πτώματα γυναικών φαίνονται να έχουν προκύψει από δολοφονίες, ενώ οι άνδρες πέθαναν από ένα εύρος λόγων. Τα πράγματα περιπλέκονται λόγω των ανοιχτών συνόρων.