Επιστήμονας ισχυρίζεται ότι έλυσε το μυστήριο γύρω από το τρίγωνο των Βερμούδων

Η περιοχή καλύπτει 700.000 χιλιόμετρα ωκεανού (270.000 τετραγωνικά μίλια) και είναι ένα ιδιαίτερα πολυσύχναστο κομμάτι της θάλασσας.
Bermuda triangle, conceptual computer artwork.
Bermuda triangle, conceptual computer artwork.
VICTOR HABBICK VISIONS via Getty Images

Το Τρίγωνο των Βερμούδων, αλλιώς Τρίγωνο του Διαβόλου, είναι μια περιοχή στο δυτικό τμήμα του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, στην οποία λέγεται ότι ένας αριθμός αεροσκαφών και πλοίων έχουν εξαφανιστεί κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

Οι περισσότερες αξιόπιστες πηγές ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα μυστήριο.

Η περιοχή καλύπτει 700.000 χιλιόμετρα ωκεανού (270.000 τετραγωνικά μίλια) και είναι ένα ιδιαίτερα πολυσύχναστο κομμάτι της θάλασσας.

Ήταν το 2017 όταν ο Karl Kruszelnicki, ένας Αυστραλός επιστήμονας κατέρριψε τον μύθο σχετικά με τον μεγάλο αριθμό εξαφανίσεων, δηλώνοντας το πιο κοινό αλλά και «απλό» επιστημονικό γεγονός.

Σύμφωνα με τον Kruszelnicki, τα άλυτα μυστήρια του Τριγώνου των Βερμούδων οφείλονται πιθανότατα σε «ανθρώπινα λάθη και κακές καιρικές συνθήκες» λόγω της εγγύτητας του τριγώνου με τον ισημερινό, αναφέρει το Yahoo.

Ο Αυστραλός επιστήμονας δήλωσε: «Βρίσκεται κοντά στον Ισημερινό, κοντά σε ένα πλούσιο μέρος του κόσμου - την Αμερική - επομένως έχεις πολλή κίνηση».

Τόνισε την ομοιότητα μεταξύ του αριθμού των εξαφανίσεων στο Τρίγωνο των Βερμούδων και οποιουδήποτε άλλου μέρους της περιοχής στον κόσμο.

Ο Αυστραλός επιστήμονας, μαζί με την Εθνική Ένωση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν προσυπογράφουν την υπερφυσική φήμη του Τριγώνου των Βερμούδων.

Και οι δύο λένε εδώ και χρόνια ότι δεν υπάρχει μυστήριο για το Τρίγωνο των Βερμούδων. Στην πραγματικότητα, η απώλεια και η εξαφάνιση πλοίων και αεροπλάνων είναι απλώς ένα γεγονός πιθανοτήτων.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι μυστηριώδεις εξαφανίσεις συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα στο Τρίγωνο των Βερμούδων από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη, πολυταξιδεμένη περιοχή του ωκεανού», έγραψε η NOAA το 2010.

«Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν υπερφυσικές εξηγήσεις για τις καταστροφές στη θάλασσα», λέει η NOAA. «Η εμπειρία τους δείχνει ότι οι συνδυασμένες δυνάμεις της φύσης και του ανθρώπινου λάθη ξεπερνούν ακόμη και την πιο απίστευτη επιστημονική φαντασία».

Ο Kruszelnicki επανέλαβε το γεγονός ότι η περιοχή όπου τα πλοία εισέρχονται στον Ατλαντικό Ωκεανό δεν παρουσιάζει ασυνήθιστα χαρακτηριστικά και δεν υπάρχει «τίποτα το ασυνήθιστο» σε αυτήν.

Σύμφωνα με τα Lloyd’s of London και την αμερικανική ακτοφυλακή ο αριθμός των αγνοουμένων στο Τρίγωνο των Βερμούδων είναι ο ίδιος με οποιονδήποτε άλλο τόπο στον κόσμο σε ποσοστιαία βάση», πρόσθεσε.

Στις 5 Δεκεμβρίου 1945, η πτήση 19 ήταν μια εκπαιδευτική πτήση πέντε Grumman TBM Avenger που απογειώθηκε από το Ναυτικό Αεροπορικό Σταθμό Fort Lauderdale της Φλόριντα. Είχε 14 μέλη πληρώματος και κάθε μέλος ήταν έμπειρος αεροπόρος του Πολεμικού Ναυτικού.

Η πτήση 19 εκτελούσε μια δίωρη αποστολή ρουτίνας πάνω από τον Ατλαντικό όταν συνέβη το μοιραίο περιστατικό και έχασε όλα τα ραδιοσήματα με την αεροπορική βάση.

Ωστόσο, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, ένα ιπτάμενο σκάφος PBM Mariner με 13μελές πλήρωμα στάλθηκε για να αναζητήσει την Πτήση 19, η οποία επίσης εξαφανίστηκε στον αέρα.

Ο Kruszelnicki ανέλυσε και απάντησε στη θεωρία συνωμοσίας με απλές εξηγήσεις για την απώλεια της Πτήσης 19 και του PBM Mariner.

«Δεν ήταν καλός καιρός, υπήρχαν κύματα 15 μέτρων», εξήγησε.

Ωστόσο, το μυστήριο λύθηκε προ πολλού το 1975, όταν ένας βιβλιοθηκάριος και ιστορικός, ο David Kusche, δημοσίευσε την έρευνά του για το φαινόμενο.

Μετά από μια ολοκληρωμένη εξέταση των επίσημων αναφορών για τα πλοία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο λόγος της εξαφάνισής τους αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό σε «δυσμενείς καιρικές συνθήκες», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις «ανασύρθηκαν» υπολείμματα των πλοίων.

Δημοφιλή