Μητσοτάκης: Δεν θα ξεφύγουμε από την πολιτική μείωσης του χρέους

«Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις με τον ίδιο ρυθμό», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο "ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. 50 χρόνια μετά" Το συνέδριο διοργανώθηκε από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics. Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο "ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. 50 χρόνια μετά" Το συνέδριο διοργανώθηκε από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics. Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με τον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά και τον Καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ και διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Κώστα Κωστή, στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα «Μεταπολίτευση. 50 χρόνια μετά», αναφέρθηκε σε μία σειρά θεμάτων.

«Η χώρα μας έχει την καλύτερη δημοκρατία που είχε από συστάσεως ελληνικού κράτους», τόνισε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι η Ελλάδα έχει μία ισχυρή δημοκρατία, με ισχυρά θεσμικά αντίβαρα. Παράλληλα εκτίμησε ότι το πολιτικό σύστημα δεν είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων της χώρας.

«Τα προβλήματα που πρέπει να αναδείξουμε είναι κυρίως στην οικονομική μας αδυναμία να εκμεταλλευτούμε σημαντικές ευκαιρίες προόδου όπως η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «κάνοντας συνολικό απολογισμό της οικονομικής πορείας της χώρας, συγκρίνοντάς την με αντίστοιχες πορείες άλλων χωρών που μπήκαν αργότερα από εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπιστώνουμε πως η πρόοδός μας δεν ήταν επιθυμητή.»

Μία από τις ενότητες της συζήτησης αφορούσε στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «στη δεύτερη τετραετία δεν εκπλήσσουμε κανέναν, όταν κάνουμε αυτό που είχαμε πει. Ό,τι θέλουμε να υλοποιήσουμε πολλές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην αρχή της τετραετίας», τονίζοντας ότι δεν τον απασχόλησε το πολιτικό κόστος και δεσμεύθηκε ότι «θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό.»

«Τα πανεπιστήμια είναι χώρος διαλόγου. Δεν είναι χώρος βίας»

Μένοντας στην ενότητα των μεταρρυθμίσεων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ίδρυσης των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ενώ σχολίασε και περιστατικά βίας στις ανώτατες σχολές.

«Είναι και ευθύνη των ίδιων των πανεπιστημίων να επιβάλλουν τον δικό τους εσωτερικό κανονισμό. Μην κοροϊδευόμαστε, για πηγαίνετε να τα κάνετε σε ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Άλλο να διαδηλώνεις, το είδαμε και σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ αλλά δεν είδαμε βία. Όμως ποιο πανεπιστήμιο και ποιος πρύτανης έχει διαγράψει έναν φοιτητή από τα μητρώα του; Να λέμε και μερικές αλήθειες. Τα πανεπιστήμια είναι χώρος διαλόγου, αλλά δεν είναι χώρος βίας», είπε μεταξύ άλλων.

«Δεν υπήρξε για μένα πιο δύσκολη στιγμή από τα Τέμπη»

Ερωτηθείς για την τραγωδία των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «δεν υπήρξε για μένα πιο δύσκολη στιγμή από τα Τέμπη». Όπως είπε, «εκεί συσσωρεύθηκε η κακή πλευρά του τρόπου λειτουργίας του κράτους» και υπογράμμισε ότι «την τελική απάντηση για την απόδοση ευθυνών την έχει μόνο η Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «μεγάλη σημασία έχει, έστω και αν πάρει η Δικαιοσύνη λίγο παραπάνω χρόνο, να απαντηθούν και όλες οι φήμες που μπορεί να κυκλοφορούν σήμερα. Γιατί αυτές οι φήμες μπορεί να είναι και τοξικές, διαβρωτικές.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε όμως στο θέμα της κομματικής εργαλειοποίησης της τραγωδίας. «Είχαμε κι άλλες τραγωδίες στο παρελθόν. Με νεκρούς, με ευθύνες του κρατικού μηχανισμού. Δεν διανοήθηκα ποτέ να τις εργαλειοποιήσω για οποιαδήποτε πρόσκαιρα κομματικά οφέλη», είπε μεταξύ άλλων.

«Το Gov.gr είναι μια επανάσταση»

Σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζει, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ξεφύγουμε από την πολιτική μείωσης του χρέους», εξηγώντας έτσι και γιατί είναι αυστηρός στο θέμα ικανοποίησης των αιτημάτων διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Επίσης μίλησε για την πάταξη της γραφειοκρατίας, τον μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους, τις μεγάλες αλλαγές που εφαρμόζει στη δημόσια διοίκηση και εξήγησε ότι «το Gov.gr είναι μια επανάσταση. Η τεχνολογία απλοποιεί την επαφή του πολίτη με το κράτος και περιορίζει τη γραφειοκρατία.»

Ερωτηθείς για το κράτος δικαίου τόνισε ότι είναι ο πρώτος που έχει αναγνωρίσει λάθη που έχουν γίνει και τα οποία έχει προσπαθήσει η κυβέρνηση να τα διορθώσει με νομοθετικές παρεμβάσεις που διόρθωναν αδυναμίες. Υπογράμμισε όμως ότι «το να παρουσιάζεται μία Ελλάδα η οποία περίπου προσομοιάζει με άλλα αυταρχικά καθεστώτα είναι αστείο, άδικο, προσβλητικό χώρα και δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα.»

Αυτό που τον απασχολεί σε μεγάλο βαθμό όπως είπε, είναι τα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, τα οποία συνδέονται άμεσα και με την οικονομία.

Τι είπε για Κων. Καραμανλή και Ανδ. Παπανδρέου

Σε αρκετά σημεία της συζήτησης, ειδικά στην αρχή της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα βιώματα του από τη μεταπολίτευση ενώ τοποθετήθηκε και για δύο πολιτικούς που σφράγισαν τα πρώτα χρόνια εκείνης της περιόδου.

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Αυτή και μόνο η παρακαταθήκη τον καθιστά κατά την γνώμη μου τον μεγαλύτερο πολιτικό της μεταπολίτευσης», ήταν το σχόλιο του για τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας ενώ τον Ανδρέα Παπανδρέου τον χαρακτήρισε ως «μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, χαρισματική αναμφίβολα, εξέφρασε προσδοκίες, ευθύνεται όμως σε μεγάλο βαθμό για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας την δεκαετία του ’80.» Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για το γεγονός ότι έδωσε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα δικαιώματα και όχι στις υποχρεώσεις, κάτι που προκάλεσε μία ανισορροπία η οποία ευθύνεται για την καλλιέργεια ενός πρώιμου λαϊκισμού.

Αναγνώρισε όμως ότι «σε επίπεδο κοινωνικών πολιτικών - οικογενειακό δίκαιο - αλλά και σε ζητήματα όπως η εγκαθίδρυση του ΕΣΥ, η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αναντίρρητα σημαντική.»

Δημοφιλή