Μητσοτάκης: Δεν βλέπω πεδίο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ισχυρή κυβέρνηση ΝΔ και προανήγγειλε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μία μονάδα μέσα στην επόμενη τετραετία.
.
.
Eurokinissi

Δεν βλέπει πεδίο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη μου αποπνέει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ΄80».

«Κατ’ αρχάς, ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει για Πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Δεν θέλω τώρα να μπω σε εικασίες για ποσοστά, αλλά όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πρώτο κόμμα αυτή τη στιγμή έχει υπερτριπλάσιο ποσοστό του τρίτου κόμματος. Και θα έρθει το τρίτο κόμμα να πει “δεν θέλω για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος”;».

«Αλλά δεν είναι μόνο το θέμα των προσώπων, να το τονίσω. Είναι και το θέμα των πολιτικών. Διαφωνώ ριζικά με πολλές από τις πολιτικές που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «δεν βλέπω ουσιαστικά κανένα πεδίο συνεννόησης. Γι’ αυτό και επιμένω ότι τελικά η μόνη λύση για τη χώρα και η μόνη πρόταση διακυβέρνησης -είτε αρέσει είτε όχι, αλλά τουλάχιστον είναι μία πρόταση σταθερής διακυβέρνησης- είναι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».

Προανήγγειλε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μία μονάδα μέσα στην επόμενη τετραετία, ενώ σχολίασε ότι η προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ είναι προετοιμασία για ήττα και χαρακτήρισε «επικίνδυνο» το πρόγραμμά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρατήρησε επιπλέον ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πιο κοντά και έτσι τσακώνονται για το παρελθόν και την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, μη έχοντας να πουν κάτι για το μέλλον.

«Τουλάχιστον κατά μία μονάδα θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές...να επισημάνω ότι σίγουρα συνιστά πρόοδο το γεγονός ότι υπάρχουν πια επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους. Παλιά είχαμε το ανάποδο πρόβλημα. Έβαζες μία αγγελία και είχες είκοσι βιογραφικά. Τώρα πολύ συχνά συμβαίνει το ανάποδο. Η απάντησή μου συχνά -μπορεί να ακούγεται λίγο κυνική- προς τους επιχειρηματίες που μου κάνουν τέτοια παράπονα, είναι: πληρώστε λίγο περισσότερο και θα δείτε ότι θα είναι πιο εύκολο να βρείτε εργαζόμενους» είπε ο κ. Μητσοτάκης- ενώ όσον αφορά στον κατώτατο μισθό είπε πως «πιστεύω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η τελική κατάληξη, να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται μέσα από ένα πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό θα ήθελα να γίνει. Είμαστε εκεί ακόμα; Κατά πάσα πιθανότητα όχι. Εμείς πήγαμε τον κατώτατο μισθό πάνω από τις εισηγήσεις των εργοδοτών. Δικαιωθήκαμε τελικά και η οικονομία άντεξε τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ. Θέλω να θυμίσω ότι το 2019 μιλούσαμε για κατώτατο μισθό στο τέλος της τετραετίας 730 ευρώ. Πήγαμε στα 780 ευρώ, γιατί πράγματι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν εισαγόμενο πληθωρισμό τον οποίον δεν είχαμε προβλέψει. Από εκεί και πέρα όμως, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δουλεύουν. Έχουμε, ας πούμε, κλαδικές συμβάσεις στον τουρισμό οι οποίες πληρώνουν πολύ πάνω από τον κατώτατο μισθό. Και μάλιστα το χρέος του κράτους, όπως το κάναμε, είναι να επεκτείνει αυτές τις συμβάσεις».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «εμείς δεν πιστεύουμε σε μία οικονομία η οποία δεν πρέπει να ρυθμίζεται. Προφανώς και ο ρόλος του κράτους είναι ακριβώς να θέτει τους κανόνες και όταν χρειάζεται, όπως το κάναμε στη διάρκεια της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, να παρεμβαίνει δραστικά για να διορθώνει ατέλειες των αγορών. Πιστεύουμε όμως ακράδαντα ότι ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία, από την επιχειρηματικότητα, τη μεγάλη, τη μεσαία, τη μικρή. Αυτή τελικά δημιουργεί τις θέσεις απασχόλησης».

Δημοφιλή