ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/04/2018 19:13 EEST

Μία από τις μεγαλύτερες «μορφές» της γεωργιανής μαφίας παγκοσμίως συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη

Archive
Tο σήμα των vor

Χειροπέδες σε έναν από τους φερόμενους ως αρχηγούς της γεωργιανής μαφίας, τον 57χρονο «Vor V Zakone» (μτφ. «κλέφτης του νόμου») Λ.Σ., πέρασαν την Τρίτη αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος από τις γαλλικές Αρχές, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για διακεκριμένες κλοπές που τελέστηκαν από το 2016 κι έπειτα.

Ο 57χρονος Γεωργιανός μαφιόζος, γνωστός και με το ψευδώνυμο «το Λίπος», είχε συλληφθεί στις αρχές του 2012 σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, όπου διέμενε με ψεύτικα στοιχεία. Σε βάρος του εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης, που είχαν εκδοθεί από Ισπανία και Γεωργία, σύμφωνα με τα οποία διηύθυνε εγκληματική οργάνωση που πραγματοποιούσε απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβιασμούς, ξέπλυμα χρήματος κ.ά. εγκληματικές ενέργειες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξη για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, όμως, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, αποφυλακίστηκε με την αιτιολογία ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η σύλληψη του «Λίπους» έγινε χθες στην περιοχή της Πυλαίας Θεσσαλονίκης, όπου στήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση.

Ποιος είναι ο «Vor V Zakone» Λ.Σ.

Αν και έχει τον ανώτατο «τίτλος τιμής» των ηγετικών στελεχών της ρωσόφωνης μαφίας, αυτόν του «Vor V Zakone», ο Λ.Σ. δηλώνει «θύμα πολιτικής και δικαστικής σκευωρίας» του πρώην προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι. «Είμαι νόμιμος και σοβαρός επιχειρηματίας, και όχι κωμικοτραγικός μαφιόζος, δήθεν αρχηγός ανύπαρκτης εγκληματικής οργάνωσης», είχε πει ο Λ.Σ. κατά τη δίκη του, τον Ιούλιο του 2013.

Η ζωή του «Λίπους» στις φυλακές

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στις φυλακές Διαβατών χαρακτηρίστηκε ως «αρχηγός» του σωφρονιστικού καταστήματος. Κατά τον προαυλισμό του συνοδεύονταν από τουλάχιστον πέντε ακόμη κρατούμενους, πιστούς στον 57χρονο σήμερα «Vor V Zakone», καθώς αποτελούσε υπ’ αριθμόν ένα στόχο για αντίπαλες μαφιόζικες οργανώσεις. Ο θρύλος θέλει το «Λίπος» εκτός από air condition –πού μπήκε με δικά του έξοδα και λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε- στο κελί του, να έχει και «προσωπικό μάγειρα».

Ο ίδιος θρύλος των φυλακών θέλει να υπήρχε και δοκιμαστής, καθώς φοβόταν τυχόν δηλητηρίαση του.