Όταν η κρατική βία αποκτά ιδεολογικό πρόσημο

Πλέον δεν μιλάμε για ένα περιστατικό, αλλά για ένα μοτίβο δράσεων.
|
.
.
Eurokinissi

Ο τίτλος του παρόντος άρθρου είναι αρκετά έντονος, επειδή το κείμενο που θα διαβάσετε παρακάτω αναλύει ένα ανάλογα έντονο ζήτημα, αυτό της έννομης κρατικής βίας στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.

Στην αρθρογραφία μου συνήθως μένω στα ζητήματα που θίγω, αποφεύγοντας να συζητήσω και να λάβω υπόψη το ποιος κυβερνά όταν αυτά συμβαίνουν, γιατί πολύ απλά θέλω να παραμένω νηφάλιος σχολιαστής των γεγονότων και όχι των ιδεών.

Όμως τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να ακολουθώ τον ίδιο δρόμο, γιατί πλέον δεν μιλάμε για ένα περιστατικό, αλλά για ένα μοτίβο δράσεων, μια πολιτική βίας και συγκάλυψης που έχει επιλέξει να ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση, και δεν είναι άλλη από την αλόγιστη χρήση κρατικής βίας κατά πολιτών, οι οποίοι βαφτίζονται ως «απειλή» για να μπορούν να ξυλοκοπηθούν ελεύθερα και με τις ευλογίες του Υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη.

Για την έννομη κρατική βία συζητήσαμε και πριν λίγους μήνες με αφορμή την υπόθεση βασανισμού του εκλιπόντα πλέον Βασίλη Μάγγου.

Τότε είχα προβλέψει ότι τα υποτιθέμενα μέτρα που θα παρθούν για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον θα έκαναν μια τρύπα στο νερό, όπως και τελικά συνέβη.

Διότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει σε κάθε ευκαιρία ότι όχι απλά δεν είναι διατεθειμένη να λάβει οποιοδήποτε μέτρο για να περιορίσει την άσκοπη χρήση βίας από τις δυνάμεις καταστολής, αλλά την εγκρίνει, την προκρίνει και την επιδιώκει.

Τα απίστευτα στιγμιότυπα που είδαμε στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, σε συνάρτηση με τα όσα έχουν προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες, καταδεικνύουν πως οι δυνάμεις καταστολής στην Ελλάδα έχουν μάλλον λάβει εντολή κάθαρσης των αντιφρονούντων και των «άτακτων» πολιτών.

Το παραπάνω αποδεικνύεται και από την κίνηση του απίστευτου βουλευτή της ΝΔ κ. Κυρανάκη, που στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής έδωσε τα πλήρη στοιχεία ενός από τους δαρμένους της Νέας Σμύρνης, για να αποδείξει ότι πρόκειται για μέλος αριστερής κίνησης και να υπονοήσει ότι μάλλον τα ήθελε και τα έπαθε, γιατί στο κάτω κάτω είναι αριστερός.

Τολμάτε να διαφωνείτε; Τολμάτε να είστε εναντίον μας; Πρώτα θα σας δείρουμε και μετά θα δώσουμε τα στοιχεία σας στον τηλεοπτικό αέρα της χώρας, για να ικανοποιήσουμε τους ασώτους δεξιούς ψηφοφόρους και να αποδείξουμε ότι είμαστε επαρκώς δεξιοί ώστε να αξίζουμε την ψήφο όσων ξεστράτισαν από το μαντρί και πήγαν στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και στην Ελληνική Λύση του Βελόπουλου.

Δεν θα αναρωτηθώ πώς γίνεται να ξέρει ένας βουλευτής το όνομα του νεαρού που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη, γιατί και να αναρωτηθώ, δεν θα μου απαντήσει κανένας.

Δεν θα αναρωτηθώ γιατί ο αρχισυνδικαλιστής της ΕΛΑΣ κ. Μπαλάσκας πρόταξε σαν επιχείρημα το ότι 2 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ είναι στο νοσοκομείο (μάλλον επειδή τους πόνεσε το χέρι, τόσο πολύ που έδειραν), ενώ δεν νοσηλεύεται κανένας από αυτούς που ξυλοκοπήθηκαν στην πλατεία.

Αυτό ίσως και να αποτελεί το όριο που έχει τεθεί στις δυνάμεις καταστολής, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι «σταματήστε το ξύλο λίγο πριν χρειαστούν νοσοκομείο».

Άλλωστε δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το πως γίνεται οι πρωταγωνιστές του βίντεο να χτυπάνε πολίτες με τέτοια λύσσα, χωρίς κανένα λόγο, χωρίς καμία συναίσθηση του ρόλου τους και της δύναμης τους, και χωρίς καμία απειλή που να τους αναγκάζει να προβούν σε τέτοια μέτρα καταστολής.

Και φυσικά, κλείνοντας, δεν θα αναρωτηθώ αν θα αναλάβει επιτέλους κάποιος την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη. Εφόσον κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για την υπόθεση Λιγνάδη, γιατί κάποιος να την αναλάβει τώρα;

Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα μπορούσε κάλλιστα, αν κληθεί από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, να πει “Η Μενδώνη δεν παραιτήθηκε, εγώ γιατί να παραιτηθώ ρε Κυριάκο”; Και θα έχει και δίκιο.

Αφού κανένας δεν παραιτείται, αφού εμείς ποτέ δεν φταίμε, αφού και να φταίμε κανένας δεν μπορεί να μας κάνει τίποτα, γιατί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;

Γιατί να δείξουμε στην εκλογική μας βάση ότι δεν είναι καλό να δέρνουμε τους πολίτες χωρίς λόγο; Αφού οι δικοί μας δεν κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν μόνο οι άλλοι.

  • Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., bloggers) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της HuffPost Greece. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.