Μπακαλιάρος: Πώς ξεχωρίζει από το λινγκ, που πωλείται ίδια τιμή- Οδηγίες για σωστή αγορά

Συμβουλές από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ενόψει 25ης Μαρτίου.
..
..
Eurokinissi

Οδηγίες προς του καταναλωτές για την αγορά μπακαλιάρου ενόψει 25ης Μαρτίου δίνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, μεταξύ άλλων πώς να τον ξεχωρίσουμε από το λινγκ.

Όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση, λόγω της δημοφιλίας του μπακαλιάρου, φαγητό που συνδέεται παραδοσιακά με τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της εθνικής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, «δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι».

Σύμφωνα με την ΕΕΚΕ, το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχει διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων.

Συνεχίζοντας ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου και επισημαίνει τα εξής:

  • Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
  • Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
  • Τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
  • O μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
  • Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.
Πήγαινε στην αρχική σελίδα