Γατόψαρο-φάντασμα: Απόκοσμο διαφανές ψάρι με λάμψη ουράνιου τόξου

Επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το άγνωστο «θαύμα» της φύσης, το οποίο μάλιστα πωλείται σε όλο τον κόσμο ως ψάρι ενυδρείου.
Qibin Zhao via AP

Μαγνήτης βλεμάτων και απορίας έχει γίνει αυτό το μικρό ψάρι ενυδρείου από την Ταϊλάνδη: Το δέρμα του είναι σχεδόν εντελώς διαφανές. Αλλά όταν το φως το χτυπά σωστά, το σώμα του γεμίζει με τα αστραφτερά χρώματα ουράνιου τόξου.

Τώρα, οι επιστήμονες λένε ότι έχουν καταλάβει πώς αυτό το ψάρι - που ονομάζεται «γατόψαρο φάντασμα» - δημιουργεί την ιριδίζουσα λάμψη του.

Αυτή η λάμψη προέρχεται από μέσα του, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Καθώς το φως περνά μέσα από το δέρμα του ψαριού, χτυπά μικροσκοπικές δομές στους μυς που το μετατρέπουν σε ένα πολύχρωμο φάσμα.

Το γατόψαρο φάντασμα - γνωστό και ως γυάλινο γατόψαρο - είναι ένα μικρό είδος που προέρχεται από ποτάμια της Ταϊλάνδης, με μήκος κατά μέσο όρο μόλις μερικά εκατοστά. Πωλείται σε όλο τον κόσμο ως ψάρι ενυδρείου.

Το συγκεκτιμένο είδος δεν έχει λέπια. Αντίθετα, έχει δομές στους μύες του, που μπορούν να μετατρέψουν το φως σε αποχρώσεις ουράνιου τόξου, τις οποίες οι ερευνητές εντόπισαν αφού έριξαν διαφορετικά φώτα και λέιζερ στο σώμα του. Καθώς το γατόψαρο-φάντασμα κολυμπά, αυτοί οι μύες χαλαρώνουν και στη συνέχεια σφίγγουν, εκπέμποντας μια αστραφτερή γκάμα χρωμάτων.

Και το πολύ διαφανές δέρμα, το οποίο επιτρέπει περίπου στο 90% του εξωτερικού φωτός να το διαπεράσει, είναι απαραίτητο: «Δεν θα μπορούσαμε να δούμε τα χρώματα αν το δέρμα του ψαριού δεν ήταν τόσο διαφανές», εξηγούν οι ερευνητές.

Ορισμένα είδη ψαριών χρησιμοποιούν τον ιριδισμό τους για να προσελκύσουν συντρόφους ή να εκπέμπουν προειδοποιητικά σήματα, αλλά δεν είναι σαφές εάν τα χρώματα του γατόψαρου-φαντάσματος εξυπηρετούν κάποιο σκοπό.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα