Οι άνθρωποι παράγουμε ενδοκανναβινοειδή παρόμοια με ενώσεις που βρίσκονται στη μαριχουάνα

Είναι σαν το ανθρώπινο σώμα να έχει τη δική του εκδοχή ενός δενδρυλλίου μαριχουάνας μέσα, που παράγει συνεχώς μικρές ποσότητες ενδοκανναβινοειδών.
via Associated Press

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στη μαριχουάνα. Από τις αρχές του 2023, η μαριχουάνα έχει νομιμοποιηθεί για ψυχαγωγική χρήση σε 21 πολιτείες των ΗΠΑ και την Ουάσιγκτον, DC, και η χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 20 περίπου χρόνια.

Αλλά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το ανθρώπινο σώμα παράγει φυσικά χημικές ουσίες που μοιάζουν πολύ με τη δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη ή THC, την ψυχοδραστική ένωση στη μαριχουάνα, η οποία προέρχεται από το φυτό Cannabis sativa. Αυτές οι ουσίες ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή και βρίσκονται σε όλα τα είδη σπονδυλωτών.

Εξελικτικά, η εμφάνιση των ενδοκανναβινοειδών σε σπονδυλωτά ζώα προηγείται της Cannabis sativa κατά περίπου 575 εκατομμύρια χρόνια.

Είναι σαν το ανθρώπινο σώμα να έχει τη δική του εκδοχή ενός δενδρυλλίου μαριχουάνας μέσα, που παράγει συνεχώς μικρές ποσότητες ενδοκανναβινοειδών.

Η ομοιότητα των ενδοκανναβινοειδών με την THC και η σημασία τους στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, έχουν προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον μεταξύ των επιστημόνων να μελετήσουν περαιτέρω τον ρόλο τους στην υγεία και τις ασθένειες και ενδεχομένως να τα χρησιμοποιήσουν ως θεραπευτικούς στόχους για τη θεραπεία ανθρώπινων ασθενειών.

Η THC εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1964 και είναι μόνο μία από τις περισσότερες από 100 ενώσεις που βρίσκονται στη μαριχουάνα και ονομάζονται κανναβινοειδή.

Τα ενδοκανναβινοειδή ανακαλύφθηκαν μόλις το 1992. Από τότε, η έρευνα αποκάλυψε ότι είναι κρίσιμα για πολλές σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες που ρυθμίζουν την ανθρώπινη υγεία. Μια ανισορροπία στην παραγωγή ενδοκανναβινοειδών ή στην ανταπόκριση του σώματος σε αυτά, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές κλινικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, καθώς και νευροεκφυλιστικών, καρδιαγγειακών και φλεγμονωδών ασθενειών.

Είμαστε ανοσολόγοι (ς.ς το θέμα έχει γραφτεί στο The Conversation) που μελετάμε τις επιδράσεις των κανναβινοειδών μαριχουάνας και των ενδοκανναβινοειδών σπονδυλωτών στη φλεγμονή και τον καρκίνο για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Έρευνα στο εργαστήριό μας έχει δείξει ότι τα ενδοκανναβινοειδή ρυθμίζουν τη φλεγμονή και άλλες λειτουργίες του ανοσοποιητικού.

Τι είναι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα;

Μια ποικιλία ιστών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μυών, του λιπώδους ιστού και των κυττάρων του ανοσοποιητικού, παράγουν μικρές ποσότητες ενδοκανναβινοειδών. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ενδοκανναβινοειδών: η ανανδαμίδη, ή AEA, και η 2-αραχιδονοϋλογλυκερόλη, γνωστή ως 2-AG. Και οι δύο μπορούν να ενεργοποιήσουν τους υποδοχείς κανναβινοειδών του σώματος, οι οποίοι λαμβάνουν και επεξεργάζονται χημικά σήματα στα κύτταρα.

Ένας από αυτούς τους υποδοχείς, που ονομάζεται CB1, βρίσκεται κυρίως στον εγκέφαλο. Το άλλο, που ονομάζεται CB2, βρίσκεται κυρίως στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Είναι κυρίως μέσω της ενεργοποίησης αυτών των δύο υποδοχέων που τα ενδοκανναβινοειδή ελέγχουν πολλές σωματικές λειτουργίες.

Οι υποδοχείς μπορούν να συγκριθούν με μια «κλείδωμα» και τα ενδοκανναβινοειδή ένα «κλειδί» που μπορεί να ανοίξει την κλειδαριά και να εισέλθει στα κύτταρα. Όλοι αυτοί οι υποδοχείς και τα μόρια ενδοκανναβινοειδών μαζί αναφέρονται ως το ενδοκανναβινοειδές σύστημα.

Το φυτό κάνναβης περιέχει μια άλλη ένωση που ονομάζεται κανναβιδιόλη ή CBD, η οποία έχει γίνει δημοφιλής για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Σε αντίθεση με την THC, η CBD δεν έχει ψυχοδραστικές ιδιότητες επειδή δεν ενεργοποιεί τους υποδοχείς CB1 στον εγκέφαλο. Ούτε ενεργοποιεί τους υποδοχείς CB2, που σημαίνει ότι η δράση του στα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι ανεξάρτητη από τους υποδοχείς CB2.

Ο ρόλος των ενδοκανναβινοειδών στο σώμα

Το «υψηλό» αίσθημα ευφορίας που βιώνουν οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν μαριχουάνα προέρχεται από την THC που ενεργοποιεί τους υποδοχείς CB1 στον εγκέφαλο.

Αλλά όταν τα ενδοκανναβινοειδή ενεργοποιούν τους υποδοχείς CB1, συγκριτικά, δεν προκαλούν υψηλό επίπεδο μαριχουάνας. Ένας λόγος είναι ότι το σώμα τα παράγει σε μικρότερες ποσότητες από την τυπική ποσότητα THC στη μαριχουάνα. Το άλλο είναι ότι ορισμένα ένζυμα τα διασπούν γρήγορα αφού πραγματοποιήσουν τις κυτταρικές τους λειτουργίες.

Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να απελευθερώνουν ενδοκανναβινοειδή που ανεβάζουν τη διάθεση. Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι το χαλαρό, ευφορικό συναίσθημα που νιώθετε μετά την άσκηση, που ονομάζεται «runner’s high», προκύπτει από την απελευθέρωση ενδοκανναβινοειδών και όχι από ενδορφίνες, όπως πιστεύαμε παλαιότερα.

Τα ενδοκανναβινοειδή ρυθμίζουν πολλές σωματικές λειτουργίες όπως ο ύπνος, η διάθεση, η όρεξη, η μάθηση, η μνήμη, η θερμοκρασία του σώματος, ο πόνος, οι λειτουργίες του ανοσοποιητικού και η γονιμότητα. Ελέγχουν ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες ρυθμίζοντας τη σηματοδότηση των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Κανονικά, τα νευρικά κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους σε συνδέσεις που ονομάζονται συνάψεις. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα στον εγκέφαλο ρυθμίζει αυτή την επικοινωνία στις συνάψεις, γεγονός που εξηγεί την ικανότητά του να επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα σωματικών λειτουργιών.

Το ελιξίριο των ενδοκανναβινοειδών

Έρευνα στο εργαστήριό μας έχει δείξει ότι ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος παράγουν ενδοκανναβινοειδή που μπορούν να ρυθμίσουν τη φλεγμονή και άλλες ανοσολογικές λειτουργίες μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων CB2.

Επιπλέον, δείξαμε ότι τα ενδοκανναβινοειδή είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση των εξουθενωτικών επιπτώσεων των αυτοάνοσων ασθενειών. Αυτές είναι ασθένειες στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα ξεφτίζει και αρχίζει να καταστρέφει τα όργανα και τους ιστούς του σώματος. Παραδείγματα περιλαμβάνουν σκλήρυνση κατά πλάκας, λύκο, ηπατίτιδα και αρθρίτιδα.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η ημικρανία, η ινομυαλγία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η διαταραχή μετατραυματικού στρες και η διπολική νόσος συνδέονται όλα με χαμηλά επίπεδα ενδοκανναβινοειδών.

Σε μια μελέτη του 2022, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα ελάττωμα σε ένα γονίδιο που βοηθά στην παραγωγή ενδοκανναβινοειδών προκαλεί πρώιμη έναρξη της νόσου του Πάρκινσον. Μια άλλη μελέτη του 2022 συνέδεσε το ίδιο γονιδιακό ελάττωμα με άλλες νευρολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της αναπτυξιακής καθυστέρησης, του κακού ελέγχου των μυών και των προβλημάτων όρασης.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ελαττωματική μορφή υποδοχέων CB1 εμφανίζουν αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, όπως πονοκεφάλους ημικρανίας και υποφέρουν από διαταραχές ύπνου και μνήμης και άγχος.

Η ομοιότητα μεταξύ μαριχουάνας και ενδοκανναβινοειδών

Πιστεύουμε ότι οι φαρμακευτικές ιδιότητες της THC μπορεί να συνδέονται με την ικανότητα του μορίου να αντισταθμίζει μια ανεπάρκεια ή ελάττωμα στην παραγωγή ή τις λειτουργίες των ενδοκανναβινοειδών.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που βιώνουν ορισμένους τύπους χρόνιου πόνου μπορεί να έχουν μειωμένη παραγωγή ενδοκανναβινοειδών. Τα άτομα που καταναλώνουν μαριχουάνα για ιατρικούς σκοπούς αναφέρουν σημαντική ανακούφιση από τον πόνο. Επειδή η THC στη μαριχουάνα είναι το κανναβινοειδές που μειώνει τον πόνο, μπορεί να συμβάλλει στην αντιστάθμιση της μειωμένης παραγωγής ή των λειτουργιών των ενδοκανναβινοειδών σε τέτοιους ασθενείς.

Η αποκρυπτογράφηση του ρόλου των ενδοκανναβινοειδών εξακολουθεί να είναι ένας αναδυόμενος τομέας έρευνας για την υγεία. Σίγουρα χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να αποκρυπτογραφηθεί ο ρόλος τους στη ρύθμιση διαφορετικών λειτουργιών στο σώμα.

Κατά την άποψή μας, θα είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τη σχέση μεταξύ των ελαττωμάτων στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα και της ανάπτυξης διαφόρων ασθενειών και κλινικών διαταραχών. Πιστεύουμε ότι οι απαντήσεις θα μπορούσαν να υπόσχονται πολλά για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που χρησιμοποιούν τα κανναβινοειδή του ίδιου του σώματος.

Δημοφιλή