Μπλόκο στο πανευρωπαϊκό «κομβόι ελευθερίας» κατά των περιορισμών του κορονοϊού

Αυτοκινητιστές θέλουν να αντιγράψουν το κίνημα των αρνητών του Καναδά. Βρυξέλλες, Παρίσι και Βιέννη έχουν αντίθετη άποψη.
|
Eric Gaillard via Reuters

Οι αρχές των Βρυξελλών απαγόρευσαν την είσοδο στη βελγική πρωτεύουσα σε ένα πανευρωπαϊκό αυτοαποκαλούμενο «κομβόι ελευθερίας», αποτελούμενο από αυτοκινητιστές που διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς για του κορονοϊού.

Η συνοδεία αναμενόταν να φτάσει στην έδρα των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα. Νωρίτερα, σε αντίστοιχο μπλόκο είχαν προβεί και οι αρχές στο Παρίσι ενώ το απόγευμα της Πέμπτης την ίδια οδό ακολούθησε και η Βιέννη.

Eric Gaillard via Reuters

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τη νότια Γαλλία την Τετάρτη, σε αυτό που ονόμασαν «κομβόι ελευθερίας», με στόχο να περάσουν από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες για να απαιτήσουν τον τερματισμό των περιορισμών για την COVID-19, εμπνευσμένοι από διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει την Οττάβα του Καναδά.

«Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα ελέγχει τα μηχανοκίνητα οχήματα στους κεντρικούς δρόμους προς τις Βρυξέλλες, που έρχονται για να διαδηλώσουν στο Βέλγιο. Η περιφέρεια και ο δήμος των Βρυξελλών θα εκδώσουν διατάγματα που απαγορεύουν τις διαδηλώσεις με φορτηγά στην επικράτειά τους», σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών, προσθέτοντας ότι δεν έχουν λάβει κανένα αίτημα για συλλαλητήριο.

Eric Gaillard via Reuters

Η αυστριακή αστυνομία ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι απαγορεύει τα κομβόι, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» ενόχληση.

Πολλές εκατοντάδες οχήματα σκόπευαν να συγκλίνουν την Παρασκευή προς το κέντρο της Βιέννης και κοντά σε ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο.

Η αστυνομία έκανε επίσης λόγο για «κίνδυνο ρύπανσης» από τις εκπομπές καυσαεριών των οχημάτων.

Στον Καναδά, οι διαδηλωτές - στην πλειοψηφία τους οδηγοί φορτηγών - απαιτούν τον τερματισμό των υποχρεωτικών εμβολιασμών που απαιτούνται για τους διασυνοριακούς επαγγελματίες του κλάδου.

via Associated Press

Η πρωτεύουσα Οττάβα βρίσκεται σε άτυπο αποκλεισμό εδώ και δύο εβδομάδες ενώ το ίδιο έχει ξεκινήσει να συμβαίνει σε βασικές συνοριακές διελεύσεις Καναδά-Ηνωμένων Πολιτειών.