«Νάρκη» στην οικονομία της Ευρωζώνης: Μειωμένη ανάπτυξη το 2022, αύξηση πληθωρισμού

Δυσοίωνες οι προβλέψεις της Κομισιόν.
Thomas Lohnes via Getty Images

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη αύξηση των τιμών σε ενέργεια και εμπορεύματα θα μειώσουν την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης αυτό το έτος και το επόμενο, αυξάνοντας παράλληλα τον πληρωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβασε την πρόβλεψη ανάπτυξης για τις 19 χώρες του ευρώ στο 2,7% φέτος από 4% που είχε προβλεφθεί μόλις τον Φεβρουάριο, λίγο πριν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 2,3% το επόμενο έτος.

Η πρόβλεψη αυτή είναι η πρώτη αναλυτική αξιολόγηση του οικονομικού κόστους του πολέμου στην Ουκρανία για τις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, αλλά και για το σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ.

«Η προοπτική της οικονομίας της ΕΕ πριν το ξέσπασμα του πολέμου ήταν μία παρατεταμένης και ρωμαλέας ανάπτυξης. Μα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε νέες προκλήσεις, ακριβώς ενώ η Ένωση ανέκαμπτε από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

«Ασκώντας περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, προκαλώντας ανανεωμένες διαταραχές προμηθειών και αυξάνοντας την αβεβαιότητα, ο πόλεμος επιδεινώνει προϋπάρχοντα εμπόδια στην ανάπτυξη, που αναμενόταν προηγουμένως να υποχωρήσουν».

Ο πληθωρισμός, τον οποίο η ΕΚΤ θέλει να διατηρήσει στο 2%, θα είναι στο 6,1% φέτος, προβλέπει η Κομισιόν, και θα πέσει στο 2,7% το επόμενο έτος. Πριν τον πόλεμο, η Κομισιόν ανέμενε οι τιμές να αυξηθούν 3,5% το 2022 και 1,7% το 2023.

Και πάλι, παρά τις κυβερνητικές δαπάνες για τη συγκράτηση της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και την υποστήριξη εκατομμυρίων προσφύγων από την Ουκρανία, το συνολικό δημόσιο έλλειμμα της ΕΕ αναμένεται να πέσει το 2022 στο 3,6% του ΑΕΠ από 4,7% το 2021, καθώς αποσύρονται τα προσωρινά μέτρα στήριξης για την Covid-19. Το 2023 αναμένεται να πέσει στο 2,5%, σύμφωνα με την Κομισιόν. Στην Ευρωζώνη αναμένεται να είναι στο 3,7% φέτος και να πέσει περαιτέρω στο 2,5% το επόμενο έτος, ενώ το συνολικό δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης αναμένεται να πέσει στο 94,7% του ΑΕΠ από το 97,4% και να μειωθεί ακόμα περισσότερο στο 92,7% το 2023.

Ακόμη, παρά τη βραδύτερη ανάπτυξη, η ανεργία στην Ευρωζώνη αναμένεται να πέσει ακόμα περισσότερο, στο 7,3% του εργατικού δυναμικού φέτος και στο 7% το 2023 από το 7,7% το 2021.

Με πληροφορίες από Reuters