Μυστηριώδης «πύλη» στον Άρη: Πώς σχηματίστηκε στα αλήθεια

Όχι, δεν είναι έργο κάποιων Αρειανών.
.
.
NASA/JPL-Caltech/MSSS

Η φωτογραφία από το Curiosity της NASA στον Άρη όπου απεικονιζόταν ένας σχηματισμός που θύμιζε πόρτα/ πύλη προκάλεσε ενθουσιασμό στο Διαδίκτυο, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που, μεταξύ σοβαρού και αστείου, έκαναν λόγο για εξωγήινο τεχνούργημα. Ωστόσο ειδικοί δηλώνουν βέβαιοι ότι πρόκειται για άλλον έναν φυσικό σχηματισμό.

«Είναι μια πολύ περίεργη εικόνα» είπε στο Live Science ο Βρετανός γεωλόγος Νιλ Χότζσον, που έχει μελετήσει τη γεωλογία του Άρη. «Μα εν συντομία- εμένα μου φαίνεται φυσική διάβρωση».

Το Curiosity τράβηξε την εικόνα στις 7 Μαΐου και την έδωσε στη δημοσιότητα αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Αρκετές έγχρωμες εικόνες έχουν δημιουργηθεί με βάση την αρχική ασπρόμαυρη, περιλαμβανομένου ενός πανοράματος που δημιουργήθηκε μέσω της συρραφής πολλαπλών φωτογραφιών του Curiosity. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν ότι δεν πρόκειται για μια πραγματική πύλη: Για αρχή, είναι ύψους κάτω του ενός μέτρου, όπως είπε στο Live Science ο πλανητικός γεωλόγος Νίκολας Μάνγκολντ του Πανεπιστημίου της Νάντης (προσθέτοντας, βεβαίως, πως, από την άλλη θα μπορούσαν απλά οι Αρειανοί να είναι...μικρόσωμοι).

Κατά τον Χότζσον, φαίνεται σχεδόν βέβαιο πως η «πόρτα» δημιουργήθηκε από διάβρωση, καθώς είναι ορατά στρώματα βράχου (strata) να πηγαίνουν προς τα κάτω στα αριστερά και ψηλότερα στα δεξιά. «Εναποτέθηκαν περίπου 4 δισ. χρόνια πριν, υπό ιζηματογενείς συνθήκες, πιθανώς σε έναν ποταμό ή έναν εκτεθειμένο στους ανέμους λόφο».

Οι άνεμοι του Άρη διαβρώνουν τα strata από τότε που εκτέθηκαν στην επιφάνεια, και οι εικόνες δείχνουν ακόμα και ίχνη τους μέσα στην «πόρτα» όπως σημείωσε.

Αρκετά φυσικά κάθετα ρήματα είναι επίσης ορατά στην εικόνα, μεταξύ των οποίων ρωγμές που προκαλούνται από την επίδραση του περιβάλλοντος στους βράχους του Άρη, και η μικρή αυτή «πόρτα» φαίνεται να σχηματίστηκε εκεί που τα κάθετα ρήγματα διασταυρώνονται με τα strata, όπως είπε.

Φαίνεται πως «ένας μεγάλος βράχος έπεσε λόγω του βάρους του» για να δημιουργήσει τη σπηλιά στο σχήμα πόρτας, είπε. «Η βαρύτητα δεν είναι τόσο ισχυρή στον Άρη, μα είναι αρκετά ισχυρή για να το κάνει αυτό».

O «ένοχος» είναι ο βράχος που βρίσκεται στην επιφάνεια στα δεξιά της «πόρτας», που φαίνεται να έχει μια ομαλή κάθετη άκρη, πιθανώς επειδή έπεσε σχετικά πρόσφατα και δεν έχει εκτεθεί για πολύ στον αρειανό άνεμο. «Είναι πολύ φυσικό και παρόμοιο με προεξοχές που μπορείτε να δείτε σε πολλά άνυδρα μέρη στη Γη».

Ο Μάνγκολντ, που μελετά γεωλογικά δεδομένα από τα Curiosity και Perseverance, συμφωνεί πως η αρειανή «πόρτα» δημιουργήθηκε με φυσικό τρόπο, από τη δομή του βράχου. «Υπάρχουν ρωγμές σε δύο κατευθύνσεις, δημιουργώντας ένα “ανοιχτό κουτί” με εμφάνιση πόρτας- τίποτα τεχνητό» είπε ο Μάνγκολντ.

Μια άλλη εικασία ήταν πως η μικρή σπηλιά θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί από σεισμό, ωστόσο ο Μάνγκολντ δεν συμφωνεί ιδιαιτέρως: «Όλο το βουνό είναι σοβαρά κατακερματισμένο, δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλους σεισμούς». Αντ’αυτού, οι ρωγμές μπορεί να σχηματίστηκαν πριν εκτεθεί ο βράχος, από την υδραυλική πίεση νερού...ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα θερμικού στρες από τις εποχικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη.

Δημοφιλή