ΔΙΕΘΝΕΣ
17/08/2020 07:07 EEST

Νέο είδος δεινοσαύρου, συγγενής του Τυραννόσαυρου Ρεξ, εντοπίστηκε στην Βρετανία

Τα απολιθώματα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια τριών ξεχωριστών ανακαλύψεων και πλέον εκτίθενται σε μουσείο της περιοχής.

Slim3D via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου. 

Μετά από τον φονικό, εξαιρετικά επικίνδυνο θηρευτή της προϊστορικής γης, τον «Thanatotheristes degrootorum», που εντοπίστηκε στον Καναδά και είναι «ξάδερφος» του Τυραννόσαυρου Ρεξ, ερευνητές στην Βρετανία, εντόπισαν σπάνια οστά και από ένα νέο είδος, επίσης συγγενή του γνωστού δεινοσαύρου. 

Οι παλαιοντολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον  δήλωσαν ότι πρόσφατα ανέλυσαν τέσσερα οστά στο Isle of Wight, νησί στα νότια παράλια της ηπειρωτικής Αγγλίας. Τα οστά προέρχονται από το λαιμό, την πλάτη και την ουρά του νέου δεινοσαύρου, που ονομάζεται «Vectaerovenator inopinatus».

Ο Vectaerovenator inopinatus, με μήκος κοντά στα 4 μέτρα περιπλανήθηκε στη Γη κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου, περίπου 115 εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ένα «theropod», μια ομάδα σαρκοφάγων δεινοσαύρων που συνήθως περπατούσαν σε δύο πόδια και όχι σε τέσσερα. Ονομάστηκε έτσι για τα μεγάλα κενά που εντοπίστηκαν σε μερικά από τα οστά του. Αυτοί οι «αερόσακοι» ήταν προέκταση του πνεύμονα και φαίνεται πως βοηθούσαν το αναπνευστικό σύστημα του ζώου, λέει η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στα σημερινά πουλιά. 

Τα απολιθώματα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια τριών ξεχωριστών ανακαλύψεων και πλέον εκτίθενται σε μουσείο της περιοχής. 

Δεν υπάρχουν τόσο πολλά απολιθώματα από θηριόποδες δεινοσαύρους της μέσης Κρητιδικής περιόδου στην Ευρώπη, επομένως η συγκεκριμένη ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει «να υπάρξει μεγαλύτερη γνώση για τα συγκεκριμένα προϊστορικά ζώα», λέει ο Κρις Μπάρκερ επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστήμιου. Ο Μπάρκερ έκανε λόγο για «σπάνιο εύρημα».

 

Πηγή: CBS News