Nέοι ομαδικοί τάφοι στη Μαριούπολη, οι νεκροί μεταξύ των αμάχων ενδέχεται να υπερβούν τους 22.000

Τα σώματα στοιβάζονται σε διάφορα στρώματα και στη συνέχεια "καλύπτονται" με πλάκες ώστε να φαίνονται ως μεμονωμένες ταφές.
Η Ναταλία, 57 ετών, στέκεται δίπλα στον τάφο του γιου της σε ένα νεκροταφείο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας στον οικισμό Staryi Krym έξω από τη Μαριούπολη, Ουκρανία, 22 Μαΐου 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko
Η Ναταλία, 57 ετών, στέκεται δίπλα στον τάφο του γιου της σε ένα νεκροταφείο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας στον οικισμό Staryi Krym έξω από τη Μαριούπολη, Ουκρανία, 22 Μαΐου 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko
Alexander Ermochenko via Reuters

Στη Μαριούπολη οι νεκροί μπορεί να υπερβούν τους 22.000 μεταξύ των αμάχων αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο σε δηλώσεις του, οι οποίες περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση την οποία ανάρτησε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο νεκροταφείο Σταροκρίμσκι μέσα σ′ ένα μήνα εμφανίσθηκαν 25 νέοι τομείς υπό μορφή τάφρου. Τα σώματα στοιβάζονται σε διάφορα στρώματα και στη συνέχεια ”καλύπτονται” με πλάκες ώστε να φαίνονται ως μεμονωμένες ταφές.

Συνολικά από τα μέσα Απριλίου οι κατακτητές έθαψαν σε ομαδικούς τάφους τουλάχιστον 16.000 κατοίκους της Μαριούπολης στα χωριά Στάριι Κριμ, Μανγκούς και Βινογκράντνογιε, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον περίπου 5.000 άμαχοι ετάφησαν από τις δημοτικές υπηρεσίες έως τα μέσα Μαρτίου. Κάτω από τα ερείπια, στα αυτοσχέδια νεκροταφεία και στα προσωρινά νεκροτομεία μέχρι σήμερα παραμένουν χιλιάδες νεκροί.

Σύμφωνα με το Ukrinform, πρόσφατα δημοσιογράφοι με βάση δορυφορικές φωτογραφίες εντόπισαν μαζικούς τάφους κοντά στο χωριό Μανγκούς, στο νεκροταφείο στο χωριό Βινογκράντνογιε και στο νεκροταφείο του χωριού Στάριι Κριμ.

Ο δορυφόρος εντόπισε και τέταρτο μαζικό τάφο στο κεντρικό νεκροταφείο της Μεριούπολης, την ύπαρξη του οποίου ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Ο τάφος αυτός εντοπίσθηκε στις αρχές Μαρτίου.

Σήμερα στην κατεχόμενη Μαριούπολη παραμένουν περισσότεροι από εκατό χιλιάδες κάτοικοι. Οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις έχουν διορίσει δήμαρχο της πόλης τον συνεργάτη των Ρώσων Κονσταντίν Ιβασένκο και δημιουργούν την εντύπωση ότι «η ζωή στην πόλη ξαναρχίζει».

Πηγή: Ukrinform

Δημοφιλή