Ουκρανία: Οι μαχητές του Azovstal που παραδόθηκαν στους Ρώσους κινδυνεύουν με θανατική ποινή

Κρατούνται στο Ντόνετσκ και αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες πολέμου.
via Associated Press

Οι Ουκρανοί μαχητές του τάγματος του Αζόφ, οι οποίοι παραδόθηκαν αφού πολέμησαν στη Μαριούπολη, θα δικαστούν και κινδυνεύουν με τη θανατική ποινή, δήλωσε ένας αξιωματούχος της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ντόνετσκ.

«Ολοι οι αιχμάλωτοι πολέμου βρίσκονται στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» είπε στη ρωσική τηλεόραση ο Γιούρι Σιροβάτκο, «υπουργός Δικαιοσύνης» της αυτοανακηρυχθείσας «δημοκρατίας».

«Πιο συγκεκριμένα, έχουμε 2.300 αιχμαλώτους πολέμου από το Azovstal», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι το τάγμα «Αζόφ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση» και για όλα τα μέλη του θα διενεργηθεί έρευνα ενόψει της δίκης τους. «Σε εμάς, τέτοιοι εγκληματίες τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών, τη θανατική ποινή», κατέληξε.

Οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις στο διάστημα 16-20 Μαΐου, έπειτα από σφοδρές μάχες που κράτησαν τρεις μήνες. Οι ρωσικές αρχές χαρακτηρίζουν «νεοναζιστές» τους μαχητές του Αζόφ, ενός τάγματος που ιδρύθηκε από Ουκρανούς εθνικιστές και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα τους αντιμετωπίσουν ως εγκληματίες πολέμου και όχι ως αιχμαλώτους πολέμου.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Γερμανός καγκελάριος, Oλαφ Σολτς, ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απελευθερώσει αυτούς τους αιχμαλώτους.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)