Μια ανάσα από την πλήρη κατάληψη του Λουχάνσκ οι Ρώσοι. Σκληρές μάχες για το Σεβεροντονέτσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν να μπουν στην πόλη. Εάν το πετύχουν η Μόσχα θα έχει υπό τον έλεγχό της τη μια από τις δύο περιφέρειες του Ντονμπάς.
|
Ουκρανοί στρατιώτες στο Λισιτσάνσκ κοντά στο Σεβεροντονέτσκ. Αυτές είναι οι δυο μόνες περιοχές της περιφέρειας του Λουχάνσκ όπου το Κίεβο αντιστέκεται κ και εάν ηττηθούν, οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της μιας εκ των δυο περιφερειών που συνιστούν το Ντονμπάς.
Ουκρανοί στρατιώτες στο Λισιτσάνσκ κοντά στο Σεβεροντονέτσκ. Αυτές είναι οι δυο μόνες περιοχές της περιφέρειας του Λουχάνσκ όπου το Κίεβο αντιστέκεται κ και εάν ηττηθούν, οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της μιας εκ των δυο περιφερειών που συνιστούν το Ντονμπάς.
SOPA Images via Getty Images

Μια ανάσα από το να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το σύνολο της περιφέρειας του Λουχάνσκ (που μαζί μαζί με αυτή του Ντονέτσκ αποτελούν την περιοχή του Ντονμπάς που η Μόσχα έχει θέσει ως προτεραιότητα) φαίνεται να είναι πλέον οι ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Σερχί Χαϊντάι, οι Ρώσοι προωθούνται προς το κέντρο του Σεβεροντόνετσκ, που μαζί με την περιοχή Λισιτσάνκ αποτελούν αυτές στις οποίες οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται. Αυτή τη στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις έχουν, υπό τον έλεγχό τους το 95% του περιφέρειας και εάν ”πέσει” το Σεβεροντονέτσκ τότε θα έχουν το 100%.

Οι μάχες που μαίνονται στην πρώτη είναι πολύ σκληρές ενώ σήμερα το πρωί δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς καθώς τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στις παρυφές της πόλης. Σύμφωνα με τον Γκαϊντάι, ρωσικά στρατεύματα επιτίθενται στην πόλη με κάθε μέσο και με την με την υποστήριξη της αεροπορίας ενώ έχουν ήδη προωθηθεί σε νοτιοανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές του Σεβεροντονέτσκ.

«Δυστυχώς έχουμε απογοητευτικά νέα, ο εχθρός κινείται προς στην πόλη», επεσήμανε ο ίδιος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Καταστροφές και διακοπή παροχής νερού, ρεύματος, φυσικού αερίου

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην πόλη ο περιφερειάρχης υποστηρίζει πως ΄χει διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη ενώ οι μόνες γραμμές επικοινωνίας που έχουν επί του παρόντος οι ουκρανικές αρχές είναι με ένα ανθρωπιστικό κέντρο στη πόλη και ένα νοσοκομείο μέσω Starlinks.

Περίπου το 90% των σπιτιών στην πόλη έχουν υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς.

Η πόλη Σεβεροντονέτσκ, με 100.000 κατοίκους πριν τον πόλεμο, βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό και τους αυτονομιστές αντάρτες και δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί ενώ οι κρίσιμες υποδομές έχουν καταστραφεί και το 60% των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

Η Σεβεροντονέτσκ και η Λισιτσάνσκ βρίσκονται περισσότερα από 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Κραματόρσκ, το οποίο έγινε το διοικητικό κέντρο του ουκρανικού Ντονμπάς, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα της κοιλάδας το 2014.

«Θα βομβαρδίζουν για τρεις, τέσσερις, πέντε ώρες και μετά θα προχωρούν. Όσοι επιτίθενται σκοτώνονται και μετά αρχίζουν πάλι οι βομβαρδισμοί και μετά άλλη επίθεση. Και αυτό θα συνέβαινε μέχρι να μπορέσουν να διαπεράσουν τις θέσεις μας κάπου. «Ο καιρός είναι πολύ ζεστός αυτή τη στιγμή. Και σε όλα τα περίχωρα του Σεβεροντόνετσκ, έχουμε αυτή την δυσοσμία από τα πτώματα επειδή η Ρώσοι δεν συλλέγουν τους νεκρούς τους».

Επιπλέον, λέει, «ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλη την περιφέρεια του Λουχάνσκ έχουν μείνει χωρίς νερό».

Ο Χαϊντάι περιγράφει τους Ουκρανούς υπερασπιστές ως «ήρωες» επειδή βρίσκονται στην «πιο δύσκολη κατάσταση» στα πεδία μάχης της Ουκρανίας. «Μας πυροβολούν με ό,τι έχουν στη διάθεσή τους οι Ρώσοι. Και παρόλα αυτά, τα αγόρια παραμένουν σε αυτό το τμήμα της περιοχής του Λουχάνσκ μέχρι ο στρατός της χώρας μας να πάρει τα απαραίτητα όπλα» για να απωθήσει τον εχθρό.

Ουκρανική αντεπίθεση

Στο μεταξύ, ο ουκρανός Υπουργός Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο δήλωσε πως στο νότο στις περιφέρειες της κατεχόμενης Χερσώνας και της μερικά κατεχόμενης νότιας Ζαπορίζια οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν κατά μέσο όρο 8-10 χιλιόμετρα την Κυριακής.

″Χερσώνα, κράτα γερά, είμαστε κοντά!”, αναφέρει το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην σελίδα του στο Facebook.

Αντικειμενικοί στόχοι των ουκρανικών δυνάμεων είναι η απελευθέρωση των περιχώρων της Χερσώνας αλλά και της Μελιτόπολης.

Στην τελευταία μάλιστα, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι όπως ανακοίνωσαν οι φιλορωσικές αρχές της πόλης που κατηγόρησαν το Κίεβο για «επίθεση».

«Πρόκειται για μια κυνική, τρομοκρατική ενέργεια του καθεστώτος του Κιέβου, μια ενέργεια που έχει στόχο να εκφοβίσει τους κατοίκους της πόλης μας, μια ενέργεια που είχε στόχο τους αμάχους», κατήγγειλε η Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, η νέα ”δήμαρχος” της πόλης που διορίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. «Πρόκειται για μια φρικτή κατάσταση και το καθεστώς του Κιέβου δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι κάτοικοι της Μελιτόπολης δεν θέλουν πλέον καμία σχέση μαζί του, θέλουμε να ζήσουμε μια νέα ζωή, μια άλλη ζωή, μια ειρηνική ζωή», τόνισε η ίδια.

Πηγές: BBC, Reuters