Ο αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη: Κώστας Γαβράς και Βασίλης Βασιλικός στη Μητρόπολη

Η τελευταία συνάντηση. Θα τους ενώνει για πάντα η ταινία «Ζ».
Βασίλης Βασιλικός και Κώστας Γαβράς πλάι στη σορό του Μίκη
Βασίλης Βασιλικός και Κώστας Γαβράς πλάι στη σορό του Μίκη
Eurokinissi

Σε κλίμα συγκίνησης συνεχίστηκε και σήμερα Τρίτη, στο εκκλησάκι δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Μίκη Θεοδωράκη.

Πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά στη μεγάλη ουρά που είχε σχηματιστεί από το πρωί στο πεζοδρόμιο επί της οδού Μητροπόλεως για το «τελευταίο αντίο» στον κορυφαίο Έλληνα, με ένα λουλούδι στο χέρι, συνήθως κόκκινο τριαντάφυλλο ή γαρύφαλλο.

Μεταξύ αυτών ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός που έφτασαν στη Μητρόπολη λίγο μετά τις 15:30.

Οι δύο δημιουργοί έχουν συνδέσει το όνομα τους με του μεγάλου συνθέτη μέσα από την ταινία «Ζ» (Ζει) του Κώστα Γαβρά, η οποία βασίστηκε στο ομότιλο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού με θέμα την δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη -μία ταινία που γνώρισε διεθνή επιτυχία.

«… Ο Μίκης θα είναι πάντα εδώ. Όχι μόνο στην καρδιά μας, αλλά και στ’ αυτιά μας, στο σπίτι μας», δήλωσε ο Κώστας Γαβράς, ενώ αναφερόμενος στη θρυλική εκείνη συνεργασία πρόσθεσε: «Ήθελα στο “Ζ” τη μουσική του Μίκη. Και φυσικά ήθελα τα δικαιώματα. Για να έχω τα δικαιώματα έπρεπε να μου τα δώσει. Πήγε η γυναίκα μου και μετά ο Ζακ Περέν στη Ζάτουνα και του εξήγησε τι κάναμε. Κι έβγαλε το πακέτο με τα τσιγάρα του κι έγραψε: ”Ο Κώστας να πάρει ό,τι θέλει από τη μουσική μου”. Αυτό ήταν το συμβόλαιο. Μέχρι το τέλος».

Eurokinissi

Το σάουντρακ της ταινίας έχει αποσπάσματα διασκευών από το «Γελαστό παιδί», «Το παλληκάρι έχει καημό», «Σ′ αυτή τη γειτονιά» κι άλλα εμβληματικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που ο Κ. Γαβράς με έναν Γάλλο συνθέτη ηχογράφησαν τα επιλεγμένα κομμάτια και τα προσάρμοσαν στη χρονική διάρκεια των αντίστοιχων σκηνών.

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί την Τετάρτη από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι. Μία ώρα μετά, θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποχαιρετισμού, όπου θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δημοφιλή