Ο αθλητισμός ως εφαλτήριο κοινωνικής ένταξης για τα άτομα με αναπηρία

Η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία μέσω του αθλητισμού προάγει τη συνεκτικότητα της κοινωνίας και δημιουργεί συνθήκες ισότητας και συμπερίληψης.
boonchai wedmakawand via Getty Images

Tου Γιώργου Σταμάτη, Υπ. Βουλευτή Επικρατείας ΝΔ.

Η απρόσκοπτη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στον αθλητισμό αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για κάθε σύγχρονη κοινωνία και αντλεί διεθνώς το νομικό της θεμέλιο στο αρ.30 της Σύμβασης των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Τα συμβαλλόμενα κράτη οφείλουν μεταξύ άλλων να διασφαλίζουν τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, μέσων και υποδομών, για τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στις αθλητικές δραστηριότητες σε ίση βάση με το γενικό πληθυσμό.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό συνιστά κοινωνικό αγαθό και εφαλτήριο κοινωνικής ένταξης για όλα τα άτομα με αναπηρία, αφού προάγει μια συλλογική αίσθηση ένταξης και συμμετοχής σε μια κοινή προσπάθεια. Επιπλέον συμβάλλει ουσιωδώς στην ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης, τη δυνατότητα θέσης και επίτευξης στόχων, την προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, τη διαμόρφωση κοινωνικών σχέσεων, την ενίσχυση της ορατότητας και την καλλιέργεια κουλτούρας ενότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως για τους αθλητές με αναπηρία είναι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, ενώ για τα άτομα με νοητική αναπηρία είναι οι παγκόσμιοι αγώνες Special Olympics. Οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν το 1960 στη Ρώμη με τη συμμετοχή 400 περίπου αθλητών που διαγωνίστηκαν σε 8 αθλήματα και έκτοτε πραγματοποιούνται κάθε 4 χρόνια. Το 1989, ιδρύθηκε η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC), ενώ το 2001 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή υιοθέτησαν το μοντέλο «μία προσφορά, μία πόλη». Σε αυτό το πλαίσιο, ορίζεται ότι η προσφορά για τους

Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες θα είναι συμβατικά συνδεδεμένη και εγγυάται ότι και οι δύο διοργανώσεις θα διεξάγονται πάντα στην ίδια πόλη, στις ίδιες εγκαταστάσεις, υπό τη διεύθυνση της ίδιας οργανωτικής επιτροπής. Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος όλων των χωρών είναι να βελτιώνουν συνεχώς τις συνθήκες για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στον αθλητισμό και όσων το επιθυμούν και στον πρωταθλητισμό.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ισότιμη συμμετοχή στον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία, προέβλεψε στο στόχο 25 του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών ορισμένες από τις οποίες ενδεικτικά είναι οι εξής: Η απρόσκοπτη εξασφάλιση της φυσικής προσβασιμότητας στους αθλητικούς χώρους, η δημιουργία εργαλείων ανάπτυξης του αθλητισμού των ΑμεΑ με ενέργειες όπως τη σύσταση μητρώου αθλητών με αναπηρία και μητρώου προπονητών με ειδικότητα στην ειδική φυσική αγωγή, ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, η ενίσχυση της φυσικής αγωγής και των συμπεριληπτικών αθλητικών δραστηριοτήτων ως μοχλών κοινωνικής ισότητας κ.α.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη διάρκεια της τετραετίας που μας πέρασε, έχουν ήδη θεσπιστεί νομοθετικές παρεμβάσεις όπως η αναγνώριση των Special Olympics Hellas ως αθλητικής Ομοσπονδίας, η αύξηση της χρηματοδότησης των αθλητικών ομοσπονδιών για άτομα με αναπηρία, καθώς και η κατασκευή χώρων άθλησης με κυριότερη τη δρομολόγηση της κατασκευής του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, του πρώτου αθλητικού Κέντρου για αθλητές με αναπηρία στην Ελλάδα. Το έργο αυτό εντάσσεται στη δέσμη των επτά πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για την ενιαία εθνική πολιτική για τον αθλητισμό και θα διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου και στίβου, γήπεδο ποδοσφαίρου 5X5, κλειστό γυμναστήριο, κολυμβητήριο και όλες τις αναγκαίες σύγχρονες εγκαταστάσεις για την κατάλληλη προετοιμασία και προπόνηση των αθλητών και τη φιλοξενία διεθνών διοργανώσεων.

Επιπλέον, έχουν τεθεί οι βάσεις για την επόμενη ημέρα, στόχος της οποίας είναι η ενασχόληση με τον αθλητισμό για τα άτομα με αναπηρία στο επίπεδο του σχολείου, της γειτονιάς, του δήμου που ζουν και δραστηριοποιούνται. Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπεγράφη πέρυσι μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της ΚΕΔΕ και της ΕΣΑμεΑ, το οποίο αποτελεί τη βάση για την υιοθέτηση από το ΔΣ της ΚΕΔΕ του ψηφίσματος «ένας δήμος για όλους», αναδεικνύεται η αδήριτη ανάγκη για δημιουργία προσβάσιμων αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία. Κάθε δήμος πρέπει να εντάσσει στο σχεδιασμό του, τόσο τις υποδομές όσο και τις δραστηριότητες που θα μπορούν να συμμετέχουν ανεμπόδιστα και αθλητές με αναπηρία, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Επιπρόσθετα, η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο τομέας του αθλητισμού θα υπαχθεί πλέον από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Υπουργείο Παιδείας σηματοδοτεί την προτεραιότητα που θα δοθεί στο συμπεριληπτικό σχολικό αθλητισμό.

Η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία μέσω του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα, προάγει τη συνεκτικότητα της κοινωνίας μας και δημιουργεί συνθήκες ουσιαστικής ισότητας και συμπερίληψης.

Δημοφιλή