Ο εμβληματικός ελβετικός σουγιάς «χάνει» τις λεπίδες του για λόγους ασφαλείας

Για πρώτη φορά από το 1891 το πολυεργαλείο θα φτιάχνεται χωρίς λεπίδες.
Cyrus McCrimmon via Getty Images

Για περισσότερο από έναν αιώνα, ο ελβετικός σουγιάς έχει αποτελέσει ένα απαραίτητο κιτ για όλους, από εκδρομείς και ορειβάτες μέχρι και αστροναύτες. Τώρα, όμως, ο κατασκευαστής του πολυεργαλείου τσέπης σχεδιάζει μια έκδοση χωρίς λεπίδες λόγω των ανησυχιών που έχουν προκύψει από τις αυξανόμενες επιθέσεις με μαχαίρι.

Ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό χωρών που επιβάλλουν απαγορεύσεις ή περιορισμούς στη μεταφορά μαχαιριών, η Victorinox -η ελβετική εταιρεία που παράγει τον δημοφιλή σουγιά- βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της πρώτης έκδοσης του προϊόντος της χωρίς λεπίδες.

Mint via Getty Images

Η Victorinox παράγει περίπου 10 εκατομμύρια ελβετικούς σουγιάδες κάθε χρόνο. Υπάρχουν περίπου 400 διαφορετικοί τύποι, συμπεριλαμβανομένου ενός που διαθέτει 73 εργαλεία. Εχουν μεταφερθεί ακόμη και στο διάστημα από αστροναύτες της Nasa. Ωστόσο, μέχρι τώρα είχαν πάντα τουλάχιστον μία λεπίδα.

Η εταιρεία κλήθηκε ήδη να προσαρμόσει τα προϊόντα της σε αυστηρότερους περιορισμούς στη μεταφορά μαχαιριών και στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν οι πωλήσεις της εταιρείας μειώθηκαν κατά 30%.

Jeremy Moeller via Getty Images

Ακόμη και στην Ελβετία, την πατρίδα του προϊόντος, έχει γίνει συζήτηση για το τι επιτρέπεται να μεταφέρουν οι άνθρωποι. Το 2016, υπήρξε μια κοινοβουλευτική συζήτηση για την απαγόρευση των λεπίδων άνω των 5 εκατοστών. Ενας βουλευτής μάλιστα ρώτησε τότε: «Θα απαγορευτεί ο περίφημος ελβετικός σουγιάς;» Η προτεινόμενη τροπολογία τελικά απορρίφθηκε.

Ο σουγιάς κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στο Ibach της Ελβετία το 1891 και αρχικά ονομαζόταν Offiziersmesser, ή μαχαίρι αξιωματικού, καθώς η εταιρεία είχε συμβόλαιο για την προμήθεια μαχαιριών στον στρατό.Το προϊόν μετονομάστηκε σε ελβετικό σουγιά έξι χρόνια αργότερα.

(με πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή