Αγρότης κόλλησε γρίπη των πτηνών από αγελάδες - Τα συμπτώματα σοκάρουν (φωτό)

Ο εργαζόμενος της φάρμας δεν υπέφερε από συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με τη γρίπη των πτηνών.
via Associated Press

Τα συμπτώματα ενός εργάτη σε φάρμα γαλακτοπαραγωγής που προσβλήθηκε από γρίπη των πτηνών από μολυσμένη αγελάδα αποκαλύφθηκαν σε μια νέα ιατρική μελέτη αυτόν τον μήνα.

Η φωτογραφία του υπαλλήλου, που ζει στο βόρειο Τέξας, δείχνει και τα δύο μάτια του με σκασμένα αιμοφόρα αγγεία. Στο δεξί μάτι, υπήρχε επίσης κιτρινωπό υγρό.

Ο υπάλληλος υπέστη αιμορραγία υποεπιπεφυκοτική αιμορραγία, σύμφωνα με τη μελέτη του New England Journal of Medicine (NJEM). Ο ασθενής βρέθηκε θετικός στον ιό της γρίπης Α και Α (Η5) με βάση τα οφθαλμικά και ρινικά επιχρίσματα.

Ο εργαζόμενος στο γαλακτοκομείο, ο οποίος δεν ταυτοποιήθηκε, δεν υπέφερε από συμπτώματα που σχετίζονται συνήθως με τη γρίπη των πτηνών, όπως πυρετό, βήχα ή φτάρνισμα, πράγμα που σημαίνει ότι η ασθένεια μπορεί να μην είναι εύκολα μεταδοτική από άτομο σε άτομο.

Ο εργαζόμενος υποβλήθηκε σε θεραπεία για τα συμπτώματα. Του χορηγήθηκε από του στόματος oseltamivir, ένα αντιιικό φάρμακο, και αργότερα ανέρρωσε από την ασθένεια.

.
.
nejm.org/doi

Ο εργαζόμενος είπε στους γιατρούς ότι φορούσαν γάντια όταν εργάζονταν με τις αγελάδες, αλλά δεν χρησιμοποιούσαν αναπνευστική προστασία ή προστασία για τα μάτια. Δεν ανέφεραν επαφή με νεκρά άγρια πτηνά, πουλερικά ή άλλα ζώα.

Οι αγελάδες μπορούν να προσβληθούν από τη γρίπη των πτηνών από τα πτηνά, ενδεχομένως μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού, αναφέρει ο Independent.

Η μελέτη NEJM σημείωσε ότι η γρίπη των πτηνών, που επίσημα ονομάζεται H5N1, μπορεί να γίνει πανδημία, αλλά ότι οι υποψήφιοι ιοί είναι διαθέσιμοι στους κατασκευαστές και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εμβολίου.

Ο τρέχων κίνδυνος για το κοινό παραμένει χαμηλός, αλλά αναμένονται περισσότερες περιπτώσεις ατόμων που θα προσβληθούν από την ασθένεια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Υπήρξαν μόνο δύο περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον H5N1 από το 2022, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Ένα άτομο κόλλησε ασθένεια από πουλερικά στο Κολοράντο και το άλλο κρούσμα ήταν του εργάτη γαλακτοπαραγωγής από το Τέξας. Δεν υπήρξαν περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα CDC εξέτασαν επίσης τα δείγματα και επιβεβαίωσαν την παρουσία του ιού στον εργάτη της φάρμας.

Η γρίπη των πτηνών έχει χτυπήσει κοπάδια βοοειδών σε τουλάχιστον εννέα πολιτείες μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, με 36 περιπτώσεις να έχουν αναφερθεί.

Ο ιός είναι γνωστό ότι εξαπλώνεται σε άλλα είδη ζώων. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις διαπίστωσε ότι η γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε σε θαλάσσια λιοντάρια και μία φώκια.

Τον Δεκέμβριο, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Διατήρησης της Αλάσκας διαπίστωσε ότι μια πολική αρκούδα πέθανε από την ασθένεια.

Ενώ ο τρέχων κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός, το CDC «παρακολουθεί την κατάσταση προσεκτικά».

Δημοφιλή