Ο Ερντογάν τα «σπάει» με το Ισραήλ: Στηρίζει Χαμάς, εγκαλεί τον ΟΗΕ

«Δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους» λέει για τη Χαμάς ο Τούρκος πρόεδρος και ματαιώνει την τουρκοϊσραηλινή προσέγγιση.
via Associated Press

Στα άκρα ωθεί τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ο Ταγίπ Ερντογάν, γκρεμίζοντας κάθε γέφυρα που είχε χτίσει το προηγούμενο διάστημα με το Τελ Αβίβ.

Πριν από ένα χρόνο αμφότεροι είχαν ανακοινώσει την κοινή τους απόφαση για πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, με επιστροφή των πρεσβευτών τους στις δύο χώρες.

Αλλά από την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, και έπειτα η Αγκυρα έχει λάβει ανοιχτά θέση υπέρ της Χαμάς - με την οποία είναι γνωστό ότι έχει από καιρό δεσμούς - με αποκορύφωμα την σημερινή (25/10) τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με την οποία «δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν τη γη τους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ, παρά την πρόσφατη προσέγγιση των δύο χωρών.

«Είχαμε σχέδια να επισκεφθούμε το Ισραήλ, αλλά ματαιώθηκαν. Δεν θα πάμε», είπε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα της Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύθηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας.

Επίθεση στον ΟΗΕ

Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη.

«Εσφιξα το χέρι αυτού του ανθρώπου, είχαμε καλές προθέσεις, αλλά μας εκμεταλλεύθηκε. Οι σχέσεις θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές, αλλά αυτό δεν θα γίνει πια, δυστυχώς», είπε.

Anadolu Agency via Getty Images

Στην οργίλη ομιλία του, ο Ερντογάν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για βιώσιμη ειρήνη, επετέθη στις δυτικές δυνάμεις «που χύνουν δάκρυα για το Ισραήλ και δεν κάνουν τίποτε άλλο», στιγματίζοντας «την ανικανότητά τους να φρενάρουν το Ισραήλ».

«Το γεγονός ότι αυτοί που κινητοποίησαν τον κόσμο υπέρ της Ουκρανίας, δεν έχουν μιλήσει για τις σφαγές στην Γάζα είναι ο πιο κραυγαλέος μάρτυρας της υποκρισίας τους», είπε. «Οσο αθώοι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στην Γάζα, κανένα πλοίο ή αεροσκάφος που θα σταλεί στην περιοχή μας δεν θα φέρει την ειρήνη».

Ο Ερντογάν ζήτησε την ίδρυση «ανεξάρτητης Παλαιστίνης» και την οργάνωση διάσκεψης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, προτείνοντας την Τουρκία ως «εγγυητή» οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας.

Η πύλη του περάσματος της Ράφα πρέπει να παραμείνει ανοικτή για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ πρέπει να συμφωνηθούν επειγόντως «ανταλλαγές κρατουμένων», είπε επίσης ο Tούρκος πρόεδρος.

Δηλώνοντας θλιμμένος από την «ανικανότητα» των Ηνωμένων Εθνών στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Γάζας, ο Ερντογάν ζήτησε μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να γίνει περισσότερο «συμπεριληπτικό».

Απάντηση από το ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αποδοκίμασε κατηγορηματικά τις δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν.

«Ακόμη και η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να υπερασπιστεί την τρομοκρατική οργάνωση και οι προκλητικές δηλώσεις του δεν θα αλλάξουν τίποτα από τη φρίκη που είδε ολόκληρος ο κόσμος, ούτε το αδιαμφισβήτητο γεγονός: Η Χαμάς είναι το ίδιο με το Ισλαμικό Κράτος» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ του το ισραηλινό υπουργείο.

«Το Ισραήλ απορρίπτει απολύτως τις ωμές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Λιόρ Χάιατ. «Η Χαμάς είναι μια ποταπή τρομοκρατική οργάνωση, χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος, που βάρβαρα και σκόπιμα δολοφονεί μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, αρπάζει αμάχους ομήρους και χρησιμοποιεί τον ίδιο το λαό της ως ανθρώπινες ασπίδες», τόνισε στην ανάρτησή του.

Μετωπική σύγκρουση

Αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά επιθέσεων που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν σε βάρος του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες. Ως «προστάτης των μουσουλμανικών χωρών», όπως θέλει ο ίδιος να εμφανίζεται, έχεια αφήσει στην άκρη την όποια διπλωματία, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ των Παλαιστινίων.

Από την πρώτη στιγμή, εξάλλου, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Δημοφιλή