ΔΙΕΘΝΕΣ
08/08/2018 18:53 EEST | Updated 08/08/2018 18:53 EEST

O ιδρυτής του WikiLeaks καλείται να καταθέσει για την ανάμειξη Ρώσων στις εκλογές των ΗΠΑ

HuffPost Greece

Με ένα tweet το Wikileaks aαποκαλύπτει ότι η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ ζήτησε από τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ να καταθέσει για την υπόθεση της υποτιθέμενης ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 σε μία κλειστή συνέντευξη. Σύμφωνα με την καταγγελία, η επιστολή που περιείχε το αίτημα παραδόθηκε μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Σε επιστολή που απέστειλε στον Ασάνζ στην έδρα του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ο πρόεδρος της επιτροπής Richard Burr (Ρεπουμπλικανός εκλεγμένος στη Βόρεια Καρολίνα) ζήτησε από τον Ασάνζ να τεθεί στη διάθεσή του για μια κλειστή συνέντευξη «σε αμοιβαία συμφέρουσα ώρα και τοποθεσία».

 

 Η νομική ομάδα της Wikileaks ανήρτησε στο Twitter ότι για την ώρα εξετάζει την πρόταση από την Επιτροπή Γερουσίας των ΗΠΑ, σημειώνοντας μάλιστα ότι η διαδικασία κατάθεσης μαρτυριών οφείλεται να «συμμορφώνεται με ένα υψηλό ηθικό πρότυπο».

Ο Assange είχε καταφύγει το 2012 στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και ζητούσε άσυλο από ενδεχόμενη έκδοση στις ΗΠΑ, όπου υπήρχε κατηγορητήριο σε βάρους του για διαρροή κυβερνητικών εγγράφων.

Να σημειωθεί ότι στις 29 Ιουνίου δέκα δημοκράτες γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς με σκοπό να πιέσει την κυβέρνηση του Ισημερινού να ανακαλέσει το άσυλο του Ασάνζ

(Με πληροφορίες από Τwitter και Washington Examiner)