Ο Μπάιντεν κλείνει ομιλία με "O Θεός να σώζει την βασίλισσα, φίλε!" και όλοι μένουν άφωνοι

Η βασίλισσα της Αγγλίας έχει πεθάνει εδώ και μήνες και ο 80χρονος Μπάιντεν πήγε και στην κηδεία της. "Τα χει χάσει" λένε οι Ρεπουμπλικάνοι. Τι λέει ο Λευκός Οίκος και το...twitter.

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στις τάξεις των αντιπάλων του Ρεπουμπικάνων η...άκυρη φράση «Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα» (God save the Queen) που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ολοκληρώνοντας ομιλία του για τον περιορισμό της οπλοκατοχής στο Κοντέκτικατ.

Απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Γουέστ Χάρτφορντ και ενώ ήταν ακόμη στο πόντιουμ εξήγησε ότι δεν μπορούσε να καθυστερήσει για να χαιρετήσει τους όλους τους παρευρισκόμενους όπως συνηθίζει αλλά θα πόζαρε μπροστά από το πλήθος για να τραβήξουν φωτογραφίες.

Και ξαφνικά ο 80χρονος πρόεδρος, λέει: «Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα, φίλε».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι ο πρόεδρος «απάντησε σε κάποιον από το πλήθος», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ακόμη όμως κι αν ο Μπάιντεν απευθυνόταν όντως σε κάποιον Βρετανό, θα και πάλι πρόκειται για γκάφα δεδομένου ότι στον βρετανικό θρόνο βρίσκεται πλέον ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και όχι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ – στην κηδεία της οποίας είχε παραστεί ο αμερικανός πρόεδρος. Επίσης, γενικά είναι μια φράση που δεν χρησιμοποιεί δημόσια ένας αμερικανός πολιτικός αφού μετά τον...Πόλεμο για την Ανεξαρτησία από τους Βρετανούς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου Μπάιντεν έγινε viral σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων.

«Ο Τζο Μπάιντεν τα έχει χάσει», σχολίασε ο Λίο Τέρελ στο Fox News.

Δεν είναι λίγοι οι Αμερικανοί που θεωρούν πως, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, ο Μπάιντεν δεν θα έπρεπε να διεκδικήσει μια δεύτερη προεδρική θητεία, αφού – σε περίπτωση που επανεκλεγεί – θα είναι 86 ετών στο τέλος αυτής.

Πηγή: BBC, AFP