Βρετανία: Ο Σούνακ φαβορί για πρωθυπουργός μετά την αποχώρηση Τζόνσον από την κούρσα διαδοχής

Είναι ο μόνος που εξασφάλισε μέχρι τώρα 100 βουλευτές για να 'ναι υποψήφιος διάδοχος Τρας. Ακόμη και αν τα καταφέρει και η Μορνταντ, ο Σούνακ εκτιμάται πως θα νικήσει.
Ρίσι Σουνάκ
Ρίσι Σουνάκ
via Associated Press

Ο Ρίσι Σούνακφαίνεται έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα της διαδοχής την Κυριακή, λέγοντας ότι αν και είχε αρκετή υποστήριξη για να είναι υποψήφιος, συνειδητοποίησε ότι η χώρα και το Συντηρητικό Κόμμα χρειάζονταν ενότητα.

Ο Τζόνσον είχε σπεύσει στο Λονδίνο, επιστρέφοντας νωρίτερα από τις διακοπές του στην Καραϊβική για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη 100 βουλευτών ώστε σήμερα να μπορεί να είναι υποψήφιος για να επιστρέψει στην ηγεσία του κόμματος του και της χώρας μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας η οποία τον διαδέχθηκε πριν από περίπου έξι εβδομάδες.

Ο πρώην πρωθυπουργός, δηλώνει ότι είχε εξασφαλίσει την στήριξη 102 βουλευτών και θα μπορούσε να είχε «επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ», αλλά δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον Σούνακ, ούτε την ετερη υποψήφια Πένυ Μορντάντ, να ενωθούν «για το εθνικό συμφέρον».

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε ο Τζόνσον αργά την Κυριακή.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε εξασφαλίσει τη δημόσια υποστήριξη από λιγότερους από 60 Συντηρητικούς βουλευτές μέχρι την Κυριακή ενώ ο Σούνακ φέρεται να έχει συγκεντρώσει περίπου 150.

Η δήλωση του Τζόνσον πιθανότατα ανοίγει το δρόμο για τον επίδοξο αντίπαλό του, τον 42χρονο πρώην υπουργό Οικονομικών Σούνακ, να γίνει πρωθυπουργός, πιθανότατα ακόμη και σήμερα.

Πένυ Μορντάντ
Πένυ Μορντάντ
Toby Melville via Reuters

Ένας ή δύο υποψήφιοι; Τι ακολουθεί βάσει κανονισμού

Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον δηλαδή επιβεβαιωθεί πως είναι ο μόνος υποψήφιος, θα αντικαταστήσει την Τρας η οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού ξεκίνησε ένα οικονομικό πρόγραμμα που προκάλεσε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του κόμματος, εάν μόνο ένας υποψήφιος εξασφαλίσει την υποστήριξη 100 συντηρητικών βουλευτών, θα διοριστεί πρωθυπουργός τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Εάν δύο υποψήφιοι εξασφαλίσουν την στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών θα ακολουθήσει ψηφοφορία μεταξύ όλων των μελών των Τόρις και ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, λίγες μέρες πριν ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ αποκαλύψει την κατάσταση των οικονομικών της χώρας σε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που πρόκειται να δημοσιευτεί στις 31 Οκτωβρίου.

Η διαδικασία είχε εγείρει ανησυχίες πως ο Τζόνσον μπορεί να επέστρεψε στην Ντάουνινγκ Στριτ πρωτίστως με την στήριξη των μελών του κόμματος και όχι της πλειοψηφίας των βουλευτών στο κοινοβούλιο, οδηγώντας την κυβερνώσα παράταξη σε βαθύ διχασμό.

Ο Χαντ δήλωσε την υποστήριξή του στον Σούνακ αργά την Κυριακή ενώ ορισμένοι υποστηρικτές του Τζόνσον θα μπορούσαν να στραφούν στη Μορνταντ, η οποία παρουσιάζεται ως μια ενωτική υποψηφιότητα. Όπως φαίνεται όμως πολλοί μεταπήδησαν στο στρατόπεδο το Σούνακ.

Πηγή κοντά στην εκστρατεία της Μορνταντ είπε την Κυριακή πως η προσπάθεια της συνεχιζόταν. «Είναι η ενωτική υποψήφια που είναι πιο πιθανό να κρατήσει ενωμένο το Συντηρητικό Κόμμα».

Μπόρις Τζονσον
Μπόρις Τζονσον
Henry Nicholls via Reuters

Η απειλή διχασμού λόγω Τζόνσον, οι ”εκκρεμότητες” και οι...πιστοί που έτρεξαν αμέσως στον Σούνακ

Ο Τζόνσον είναι στην βρετανική πολιτική από τότε που έγινε δήμαρχος του Λονδίνου το 2008 και έγινε το πρόσωπο του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016.

Ενώ οδήγησε το Συντηρητικό Κόμμα σε μεγάλη νίκη στις εκλογές του 2019, αναγκάστηκε να αποχωρήσει μόλις τρία χρόνια αργότερα μετά από μια εξέγερση των υπουργών του.

Ο Σούνακ είπε ότι ελπίζει ότι ο Τζόνσον θα συνεχίσει να συνεισφέρει στη δημόσια ζωή «στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Ένας υποστηρικτής του Σούνακ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η κύρια αντίδρασή του ήταν η ανακούφιση γιατί αν ο Τζόνσον είχε κερδίσει το «πάρτι θα είχε διαλυθεί».

Ένας άλλος συντηρητικός βουλευτής, ο Λούσι Άλαν σχολίασε στο Twitter: «Υποστήριξα τον Μπόρις για πρωθυπουργό, αλλά νομίζω ότι έκανε το σωστό για τη χώρα». Άλλοι υποστηρικτές του Τζόνσον έσπευσαν αμέσως να αλλάξουν στρατόπεδο.

Ο Ναντχίμ Ζαχάουι, ο οποίος λίγα λεπτά νωρίτερα είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο στον ιστότοπο της Daily Telegraph επαινώντας τον Τζονσον, είπε ότι «μια μέρα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική». «Ο Ρίσι είναι απίστευτα ταλαντούχος, θα έχει μια ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβουλευτικό Συντηρητικό Κόμμα και θα έχει την πλήρη υποστήριξη και πίστη μου» σχολίαζε λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, πολλοί ακόμη από τους βουλευτές που ήταν μεταξύ των υποστηρικτών του Τζόνσον επίσης εκφράστηκαν υπέρ του Σούνακ, λέγοντας ότι η χώρα χρειαζόταν μια περίοδο σταθερότητας μετά από μήνες αναταραχής που έχει πυροδοτήσει πρωτοσέλιδα - και έχει σημάνει συναγερμό - σε όλο τον κόσμο.

Ο Τζόνσον εξακολουθεί επίσης να είναι υπό έρευνα από αρμόδια επιτροπή της Βουλής με το ερώτημα εάν παραπλάνησε το κοινοβούλιο σχετικά με τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown για τον κονρονοϊό. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να αναγκαστεί να παραιτηθεί εάν κριθεί ένοχος.

Hannah Mckay via Reuters

Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ

Ο Σούνακκ ήρθε για πρώτη φορά στην στο προσκήνιο της πολικής ζωής της χώρας όταν, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Τζόνσον και καθώς η θητεία του συνέπεσε με την περίοδο της αρχής της πανδημία, ήταν αυτός που ανέπτυξε ένα πρόγραμμα αναστολής εργασίας αλλά με οικονομική στήριξη εν μέσω των lockdowns.

«Υπηρέτησα ως υπουργός σας, βοηθώντας την οικονομίας μας να επιβιώσει εν μέσω πολύ δύσκολων στιγμών...Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά οι ευκαιρίες - εάν κάνουμε τη σωστή επιλογή - είναι εκπληκτικές» είπε ο Σούνακ την Κυριακή.

Εάν τελικά εκλεγεί θα είναι ο ο πρώτος πρωθυπουργός Ινδικής καταγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας κατέφταναν στην χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πήγε αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μούρτι, πατέρας της οποίας είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd.

Δημοφιλή