Ο Βασίλαινας μαγειρεύει για τους πωλητές της Σχεδίας

Με γνήσια χαρά και συγκίνηση, η ομάδα του «Βασίλαινας» δεν μένει στο σπίτι· αλλά μπαίνει στο σπίτι του κάθε γηραιού πωλητή της «Σχεδίας».

«Μη ρωτάς τι μπορείς να κάνεις για την πατρίδα σου. Ρώτα τι έχει για μεσημεριανό». Η θρυλική προτροπή του Όρσον Γουέλς ξεχώριζε – κάποτε - τη μια στοιχειώδη ανάγκη από την άλλη. Το μεσημεριανό κέρδιζε κατά κράτος. Αλλά αν, πάλι, μπορούσες να κάνεις κάτι και για τα δύο;

Σ′ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που κλονίζει όλες μας τις βεβαιότητες, το εστιατόριο «Βασίλαινας» επιχειρεί με τις δυνάμεις του να συμπαρασταθεί σε ευάλωτους συνανθρώπους μας μαγειρεύοντας τους ένα γεύμα την ημέρα.

Οι ηλικιωμένοι πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», εξ ορισμού άτομα ευπαθή – που, μέχρι χθες, αγωνίζονταν για την επιβίωση τους – βρέθηκαν άνεργοι και αποκλεισμένοι στα φτωχικά σπίτια τους, εξαιτίας της πανδημίας. Αποκλεισμένοι, όμως, και από τα απολύτως βασικά: Την εξασφάλιση τροφής.

Η ομάδα του «Βασίλαινας» πήρε την πρωτοβουλία να καλύψει αυτό το σοβαρό έλλειμμα για 40 συνανθρώπους μας και για όσο διαρκέσει η περίοδος της καραντίνας.

Από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής o Θανάσης Βασίλαινας και ο Βενιαμίν Δασκαλάκης με τους chef Μανώλη Γαρνέλη και Βασίλη Παπαδόπουλο προσφέρουν εθελοντικά αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα: Γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, αριστοτεχνικά φτιαγμένες.

Είτε μέσα από την κουζίνα του «Shedia home» στην Κολοκοτρώνη, είτε από την έδρα του «Βασίλαινα» στην οδό Βρασίδα, μαγειρεύουν καθημερινά υψηλής ποιότητας πιάτα που φέρουν την ζεστασιά του σπιτικού φαγητού.

Την αναστάσιμη μαγειρίτσα, το παραδοσιακό κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες της Κυριακής του Πάσχα διαδέχονται όσπρια, λαδερά, ζυμαρικά, σαλάτες – ακόμα και η θρυλική ταραμοσαλάτα του Βασίλαινα· όλα φτιαγμένα με αγάπη.

Για πρώτη φορά με την take away πρακτική (χάρη στην πολύτιμη συνεργασία της Interamerican) τα γεύματα του «Βασίλαινας» “ταξιδεύουν” σε κάθε γωνιά της πόλης: Από το Νέο Κόσμο, το Βύρωνα και το Παγκράτι, στην Ηλιούπολη, τη Δάφνη, την Καλλιθέα και τον Πειραιά, μέχρι το Μεταξουργείο, τον Κολωνό, τους Αμπελοκήπους, τον ’Αγιο Ελευθέριο, τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Με γνήσια χαρά και συγκίνηση, η ομάδα του «Βασίλαινας» δεν μένει στο σπίτι· αλλά μπαίνει στο σπίτι του κάθε γηραιού πωλητή της «Σχεδίας» με γεύσεις, αρώματα και αληθινή έγνοια.

Από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά του 1920 και την μπακαλοταβέρνα του Θανάση Βασίλαινα στο σύγχρονο εστιατόριο της οδού Βρασίδα, στην καρδιά της Αθήνας του 21ου αιώνα.

Μια πορεία εκατό χρόνων…

Mια διαδρομή γεμάτη μνήμες από φαγητά των γιαγιάδων που μας εμπνέουν για την ελληνική κουζίνα του σήμερα.